Ο Κωνσταντίνος Γρίβας, Καθηγητής Γεωπολιτικής και Σύγχρονων Στρατιωτικών Τεχνολογιών στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και διδάσκων στο ΕΚΠΑ, μιλάει στον 98.4 με αφορμή τις καταιγιστικές εξελίξεις γεωστρατηγικά με επίκεντρο την Συρία, που ανανοηματοδοτούν γεωπολιτικά Μέση Ανατολή και Ευρασία, και φυσικά όλη την Ανατολική Μεσόγειο.
Όπως τονίζει, η Ελλάδα βρίσκεται σε μια περίεργη αδράνεια ακόμη και με την μονοδιάστατη επιλογή στη “σωστή πλευρά της Ιστορίας” , την ώρα που η Τουρκία , με ρίσκο μεν και αυξάνοντας τους κινδύνους της από την υπερέκταση, σημειώνει μια δραματική επέκταση της επιρροής της εδαφικά. Την ίδια ώρα μάλιστα αντιλαμβανόμενη τον κίνδυνο από την υπερέκταση της ως σφήνα στα συμφέροντα μεγάλων παικτών ισχύος, “ταφροποιεί” χώρες στην περίμετρο της, ώστε να φτιάξει έναν κλοιό “ασφαλείας” για ελαχιστοποίηση των κινδύνων από αυτή την υπερέκταση. Αντίθετα η Ελλάδα, ανεξήγητα εμφανίζεται να βάζει “πλάτη” στην ωραιοποίηση διεθνώς του προφίλ της γείτονος, ενώ είναι κοινή λογική ότι η Τουρκία , που δεν το κρύβει, στη στρατηγική αναθεωρητισμού , θεωρεί την Ελλάδα και την Κύπρο, ως “κλειδί” στην περίμετρο της αυτή από τα δυτικά. Μάλιστα ο κ. Γρίβας σημειώνει , πως για την Κυπριακή Δημοκρατία, οι εξελίξεις στη Συρία, έχουν αυξήσει εκθετικά τους κινδύνους.
Ο Κ. Γρίβας, αναλύει επίσης την μεγάλη εικόνα στο Ευρασιατικό πεδίο, αλλά και το ρόλο των ΗΠΑ- Κίνας- Ρωσίας- Ισραήλ αλλά και και Ινδίας. Σημειώνεται ότι αύριο βράδυ στις 19.00 στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, ο Κ. Γρίβας, μαζί με τους Άγγελο Συρίγο (Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο – Βουλευτής), Γιώργο Αϋφαντή (πρέσβης ε.τ), θα είναι οι πρώτοι ομιλητές, στην πρώτη εκδήλωση που οργανώνει στο Ηράκλειο , μια νέα “δεξαμενή σκέψης” το “Νόημα-Κρήτη” , που εμφανίζεται ως μια ανεξάρτητη, συμμετοχική δεξαμενή σκέψης, που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία τεσσάρων Ηρακλειωτών (Λαμπρινός Φραγκίσκος, Λυγερός Ηλίας, Πασπάτης Γρηγόρης, Ραμουτσάκης Γιάννης) και με τη στήριξη μιας ευρύτερης ομάδας βαθιά πολιτικοποιημένων πολιτών με ανήσυχο πνεύμα, διαφορετικές πολιτικές προσλαμβάνουσες και επαγγελματικό υπόβαθρο, μα, με κοινό όραμα και ταυτόσημο αξιακό πυρήνα.