Jonathan Sumption (πρώην Ανώτατος Δικαστής): Το BBC ήταν υπέρ του εγκλεισμού λόγω της απειλής για το τέλος έκδοσης άδειας

Ο Lord Sumption λέει στο Planet Normal ότι η κυβερνητική απειλή για τη χρηματοδότηση του BBC μπορεί να έχει επηρεάσει την κάλυψη  του τηλεοπτικού σταθμού περί του εγκλεισμού!
Το BBC μπορεί να έχει τοποθετηθεί υπέρ των εγκλεισμών όπως φαίνεται από την κάλυψη της πανδημίας του κορωνοϊού ως αντίδραση στην απειλή για τη χρηματοδότησή του, λέει ο Lord Sumption.
«Το BBC, το οποίο είναι ίσως το πιο σημαντικό όργανο των μέσων ενημέρωσης, ήταν σταθερά υπέρ του εγκλεισμού. Ήταν, φυσικά, υπό απειλή για το οικονομικό του μοντέλο από την κυβέρνηση και ως εκ τούτου ήθελε να δείξει ότι ήταν “καλά παιδιά”»
Στο τελευταίο podcast του Planet Normal, ο πρώην δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου αναφέρθηκε στην αντίδραση των μέσων ενημέρωσης για τον εγκλεισμό τρία χρόνια μετά. «Μέσα στο BBC, ξέρω με βεβαιότητα ότι υπήρχαν διάφορες απόψεις, αλλά αυτή στην οποία επέλεξαν να επικεντρωθούν ήταν ότι ο εγκλεισμός ήταν μια εξαιρετική ιδέα, ότι οι άνθρωποι που ήταν δύσπιστοι ήταν αντικοινωνικοί και ότι υπήρχαν πολύ λίγα δεδομένα για να δείξουν ότι υπήρχε μια εναλλακτική άποψη από υπεύθυνους ανθρώπους. Στην πραγματικότητα, αυτή εξακολουθεί να φαίνεται να είναι η θέση του BBC. Εξακολουθούν να δημοσιεύουν άρθρα σχετικά με τον long Covid και άλλα παρόμοια, και κανένα άρθρο, ή πολύ λίγα άρθρα, σχετικά με εκείνα τα πράγματα που υποδηλώνουν ότι έγινε κάποιο λάθος».
Για τις καθυστερήσεις στην επερχόμενη έρευνα για τον κορωνοϊό, ο Lord Sumption κατηγορεί για τη “δικαστικοποίηση” των δημοσίων ερευνών.
«Το βασικό πρόβλημα είναι ότι εδώ και περίπου 50 χρόνια, οι δημόσιες έρευνες δικαστικοποιούνται ολοένα και περισσότερο, καθώς θεωρούνται ως αφορμές για να πουν όλοι τη γνώμη τους, για να επιτύχουν τα θύματα αυτό που μερικές φορές αποκαλείται δικαίωση αντί να εξακριβώσουν γεγονότα. Καταλήγεις με ατελείωτες νομικές αντιπαράθεσεις. Ένα πολύ πιο λογικό σύστημα, το οποίο υιοθετήθηκε, για παράδειγμα, από τους Σουηδούς, θα ήταν να υπάρχει ένα σώμα εμπειρογνωμόνων που θα χρησιμοποιήσει τέτοια στοιχεία που θεωρούν απαραίτητα, αντί αυτού που θα μπορούσε οποιοσδήποτε άλλος να θεωρήσει απαραίτητο, για να καταλήξει στα γεγονότα και να σχηματίσει κριτική. Αυτό είναι ένα μοντέλο του τι θα έπρεπε να κάνουμε, αντί να έχουμε αυτό το είδος “εγκληματολογικής” διαδικασίας που διαρκεί τόσο πολύ».
telegraph