ΙΣΠΑΝΙΑ: Περισσότερα ανθρώπινα δικαιώματα στους πιθήκους παρά στα αγέννητα μωρά;

Από το Society for The Protection of the Unborn, SPUC

Νόμος στην Ισπανία επιχειρεί να δώσει πρόσθετη προστασία σε χιμπατζήδες, γορίλες και ουρακοτάγκους. Ο νόμος που συντάχθηκε από το Υπουργείο Κοινωνικών Δικαιωμάτων, ακολουθεί τον «νόμο για την ευημερία των ζώων» του 2022, και προβλέπει να περιοριστούν οι πειραματισμοί σε πιθήκους λόγω της «γενετικής εγγύτητάς» τους με τον άνθρωπο, προκειμένου τα ζώα να προστατευθούν από ενδεχόμενη βλάβη.

Η πρόταση βασίστηκε σε ισχυρισμούς του βιοηθικού Joseph Fletcher, ο οποίος καθιέρωσε 15 κριτήρια που ορίζουν την «ανθρώπινη ιδιότητα». Αυτά τα κριτήρια «ανθρώπινης φύσης» επιστράτευσε η ισπανική κυβέρνηση και επιχειρεί να τα εφαρμόσει και για τους πιθήκους.

Το υπουργείο της Ισπανίας δήλωσε  ότι με την απόφασή του «τοποθετεί αυτά τα όντα στο ίδιο επίπεδο με τους προγόνους μας» και ακόμη αναγνωρίζει τις «γνωστικές ικανότητες των πιθήκων, όπως τη μάθηση, την επικοινωνία και τη σύνθετη λογική που τους φέρνουν κοντά στα ανθρώπινα όντα».

Την ίδια στιγμή που η Ισπανία αναγνωρίζει «ανθρώπινα δικαιώματα» στις μαϊμούδες, επιτρέπει την άμβλωση από απλή επιθυμία έως τις 14 εβδομάδες κύησης, έως τις 22 εβδομάδες εάν το μωρό έχει πρόβλημα υγείας ή εάν εκτιμηθεί πως η ζωή της μητέρας βρίσκεται σε κίνδυνο.

Το 2022, ένας ομοσπονδιακός δικαστής των ΗΠΑ αναγνώρισε τους ιπποπόταμους ως νομικά πρόσωπα, μετά από απόπειρα θανάτωσης ιπποπόταμων που ανήκαν στον διαβόητο Κολομβιανό βαρόνο των ναρκωτικών Pablo Escobar.

Πέρυσι, το Περιφερειακό Συμβούλιο του Lewes (τοπική περιφέρεια στο Ανατολικό Sussex) της Αγγλίας, ενέκρινε μια πρόταση που παρέχει στον ποταμό Ouse νομική προστασία, η οποία θα κατοχυρωθεί σε έναν χάρτη δικαιωμάτων. Η πρόταση εμπνεύστηκε από την «Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ποταμών», η οποία δηλώνει ότι τα ποτάμια είναι «φυσικά όντα» που έχουν «τουλάχιστον τα θεμελιώδη δικαιώματα να υπάρχουν, να ευδοκιμούν και να εξελίσσονται».

Όλα αυτά διαδραματίζονται ενώ 252.122 αγέννητα μωρά εκτρώθηκαν το 2022 στην Αγγλία και την Ουαλία, ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί ποτέ.

Ένας εκπρόσωπος της SPUC δήλωσε: «Την στιγμή που τα ζώα και το περιβάλλον απολαμβάνουν της προστασίας, η τάση για την αναγνώριση «προσωπικότητας και δικαιωμάτων» σε πιθήκους και ποτάμια, υπογραμμίζει τη κραυγαλέα αδικία των «δύο μέτρων και σταθμών» που επιτρέπει εκατομμύρια αγέννητα μωρά να εκτρώνονται κάθε χρόνο.

«Η αδιαφορία για την ανθρώπινη φύση του αγέννητου παιδιού είναι η μεγάλη ντροπή της εποχής μας. Ενώ οι πίθηκοι – ως γενετικά κοντά στους ανθρώπους- προστατεύονται, το παιδί στη μήτρα που ΕΙΝΑΙ άνθρωπος από τη στιγμή της σύλληψης, έχει λιγότερη προστασία από αυτούς και από άλλα πολλά ζώα».

https://www.afistemenaziso.gr/