Ηνωμένο Βασίλειο: Τέλος στις προσφωνήσεις «Κύριε» και «Κυρία». Οι καθηγητές ανακοίνωσαν πως θα εγκαταλείψουν το λεξιλόγιο που αφορά το φύλο!

Μια εκπαιδευτική διαδικασία που χρηματοδοτήθηκε από την Εθνική Εκπαιδευτική Ένωση – [National Education Union- (NEU)] συμβουλεύει τα σχολεία και τους μαθητές να επιλέγουν ουδέτερες ως προς το φύλο φράσεις για να αποφύγουν τη διάκριση.

Οι μαθητές θα πρέπει να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τις λέξεις  «Κύριε» και «Κυρία» και να αναφέρονται στο εκπαιδευτικό προσωπικό ως δάσκαλε/δασκάλα [σημ. στα αγγλικά είναι μια λέξη και για τα δυο φύλα- (teacher), σε αντίθεση με την ελληνική μετάφραση όπου γίνεται διάκριση μεταξύ των δύο φύλων] σε μια προσπάθεια να εξαλείψουν το φύλο στα σχολεία, πρότεινε η χρηματοδοτούμενη από την ένωση εκπαιδευτική διαδικασία.

Η δρ. Elly Barnes, διευθύνων σύμβουλος του φιλανθρωπικού ιδρύματος «Εκπαιδεύω και Γιορτάζω» –  [Educate & Celebrate], είπε στους καθηγητές/τριες ότι θα πρέπει να στραφούν προς το «μοντέλο άνευ φύλου» κατά τη διάρκεια μιας 90λεπτης διάλεξης που οργανώθηκε από την Εθνική Εκπαιδευτική Ένωση.

Η ίδια συμβούλεψε (τους/τις καθηγητές/τριες) να καταργήσουν τους όρους όπως για παράδειγμα «αγόρια», «κορίτσια», «γιος» και «μητέρα», αντικαθιστώντας τες με ουδέτερες λέξεις ως προς το φύλο, δηλαδή, «μαθητές» «φοιτητές», «παιδί» και «γονέας».

Η δρ. Barnes ανέφερε επίσης στο διαδικτυακό σεμινάριο, που ονομάζεται «Μαθαίνουμε το Λεξιλόγιο Σωστά για το 2022», ότι εκτός από του όρους περί φύλου, το εκπαιδευτικό προσωπικό πρέπει να αναφέρεται σε τίτλους όπως «καθηγητή/τρια» ή «διευθυντή/τρια» – [«teacher» ή «headteacher»] και να ακολουθείται αυτός ο τίτλος από το επώνυμό τους.

Η ίδια μάλιστα δήλωσε πως το «μοντέλο άνευ φύλου δούλευε πολύ καλά σε πολλά σχολεία με τα οποία συνεργαζόμαστε.»

Ωστόσο, ένας από τους συμμετέχοντες σε αυτή τη συνεδρία για τα μέλη της Εθνικής Εκπαιδευτικής Ένωσης στα βορειοδυτικά, προκάλεσε ανησυχίες πως αυτό θα έχει επιρροή στους όρους όπως «Κύριος» ή «Κυρία», λέξεις οι οποίες χρησιμοποιούνται μόνο για να «προσελκύσουν την προσοχή σας» και με τους οποίους οι δάσκαλοι/ες «δεν προσβάλλονται.»

Προτάθηκαν σχολικές στολές «μη προσδιορισμού του φύλου (ουδέτερες)»

Στα εκπαιδευτικά βίντεο που παρακολούθησε το περιοδικό The Telegraph,  η δρ. Barnes πρότεινε ακόμη να αφαιρεθούν οι κατηγορίες «άρρεν» και «θήλυ» από τα σχολικά έντυπα αιτήσεων και το κουτί για το φύλο θα πρέπει να είναι «ελεύθερο.» 

Επίσης η δρ. Barnes ανέφερε πως δίπλα στην αλλαγή των όρων «αγόρια» και «κορίτσια» για τους μαθητές, τα σχολεία θα πρέπει επίσης να εισαγάγουν σχολικές στολές «άνευ φύλου», προσθέτοντας: «Μην λέτε ένδυμα αγοριού ή κοριτσιού.»

Έδειξαν στους/στις καθηγητές/τριες μια λίστα από εναλλακτικούς όρους προς χρήση, όπως για παράδειγμα head pupil αντί για head boy, [=πρώτος/η μαθητής/τρια], «headteacher» αντί για «headmaster» [=διευθυντής/τρια], «parent» [=γονέας] αντί για «mother» [=μητέρα].

Η δρ. Barnes έδειξε επίσης ένα «κώδικα συμπεριφοράς» όπου ενθάρρυνε τα σχολεία να ανταποκριθούν και υποστήριξε πως αν οι άνθρωποι δεν συμφωνούν με αυτό θα πρέπει να μην τους επιτρέπεται η είσοδος στις εγκαταστάσεις.

Η ανάρτηση απαρίθμησε όλες τις κουκίδες με τα χαρακτηριστικά που προστατεύονται υπό τον Νόμο της Ισότητας εκτός από το φύλο.

Το πρόγραμμα «Εκπαιδεύω και Γιορτάζω», το οποίο έλαβε πρόσφατα χρηματοδότηση από τον Υπουργείο Παιδείας [Department for Education (DfE)] και έχει κυβερνητική υπογραφή, έχει αντιμετωπίσει ξεχωριστά κριτική συμβουλεύοντας τους καθηγητές/τριες ότι είναι επιτρεπτό να μην ενημερώσουν τους γονείς αν ένας μαθητής/τρια δηλώσει ότι είναι διαφυλικός. 

«Χιλιάδες σχολεία» υπέγραψαν για το «βραβείο πολυπολιτισμικότητας»

Η Εθνική Εκπαιδευτική Ένωση δεν απάντησε στις ερωτήσεις σχετικά με τον αριθμό των συνεδριάσεων που παρέχει και οι οποίες πραγματοποιούνται από την φιλανθρωπική οργάνωση.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του προγράμματος «Εκπαιδεύω και Γιορτάζω», μια διαδικτυακή συνεδρίαση για τις ενώσεις κοστίζει 400 λίρες. Απαριθμούν το Επαρχιακό Συμβούλιο του Ντάραμ[1]– [Durham County Council- (DCC)] ως έναν συνέταιρο και περιλαμβάνουν αναφορές από διευθυντές.

Η ιστοσελίδα ακόμη ισχυρίζεται ότι «χιλιάδες βρεφονηπιακοί σταθμοί, δημοτικά, γυμνάσια, κολέγια-πανεπιστήμια και επιχειρήσεις» έχουν υπογράψει για την «αξιοπρέπειά» τους στην ισότητα, την πολυπολιτισμικότητα και την ενσωμάτωσή τους.

Το πρόγραμμα κοστίζει 1.800 λίρες και περιλαμβάνει εκπαίδευση για όλο το προσωπικό και ένα πλάνο δράσης σχετικά με τον τρόπο κατά τον οποίο θα μπορέσουν να λάβουν το χρυσό, το ασημένιο ή το χάλκινο έπαθλο στο τέλος του 12μήνου.

Πληρώνοντας τα μέλη του φιλανθρωπικού ιδρύματος επίσης προσφέρεται (στους καθηγητές/τριες) τακτική και καθοδήγηση για το πρόγραμμα μαθημάτων, πλάνα μαθήματος και «αποκλειστικές συλλογές βιβλίων για παιδιά από 3 έως 18 ετών.»    

Το φιλανθρωπικό ίδρυμα «υπονομεύει την ασφάλεια των παιδιών»

Η Εθνική Εκπαιδευτική Ένωση είναι  τώρα αντιμέτωπη με την αντίδραση, με τα μέλη να υποστηρίζουν πως δεν θα έπρεπε να χρηματοδοτεί μια φιλανθρωπική οργάνωση η οποία «υπονομεύει» την ασφάλεια των παιδιών και εξαλείφει την ύπαρξη των γυναικών.

Σύμφωνα με μια παρευρισκόμενη, η δρ. Barnes ανέφερε ακόμη στους καθηγητές/τριες ότι θα πρέπει να ρωτούν τους μαθητές την αντωνυμία τους και διατύπωσε πως το φιλανθρωπικό ίδρυμα στο οποίο εργάζεται έχει ασχοληθεί με «διαφυλικά»-[trans] παιδιά ηλικίας τριών ετών.

Ο/Η καθηγητής/τρια, που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος/η για να αποφύγει τις επαγγελματικές συνέπειες, δήλωσε: «Ήταν προπαγάνδα για τους διαφυλικούς ακτιβιστές και τελείως ενάντια στις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας, αλλά το παρουσίαζαν ως αλήθεια. Οι καθηγητές/τριες θα λάβουν ως αλήθεια αυτό που λέει η γυναίκα αυτή (δρ. Barnes) επειδή η εκπαίδευση οργανώνεται από την Εθνική Εκπαιδευτική Ένωση και δεν πρόκειται να ρωτήσουν τη δική τους Ένωση (Εκπαιδευτικών).»

Η καθηγήτρια είπε πως ήταν ιδιαίτερα στεναχωρημένη για τον τρόπο με τον οποίο το πρόγραμμα «έδειξε ασέβεια» προς τις γυναίκες και τα κορίτσια με δική τους προτροπή.

«Προσπαθούν να μας εξαλείψουν αφαιρώντας το λεξιλόγιό μας, υποστηρίζοντας πως πρέπει να αποφεύγουμε λέξεις όπως τη λέξη μητέρα, και το πληρώνουμε αυτό ακριβά», δήλωσε η παραπάνω καθηγήτρια.

Η συμμαχία Ασφαλή Σχολεία, μια ομάδα που ηγείται από γονείς, διεξάγει εκστρατείες για καλύτερη ασφάλεια των παιδιών στα σχολεία, συμφώνησε πως είναι «ανεπίτρεπτο» για την Εθνική Εκπαιδευτική Ένωση να χρησιμοποιεί τις συνδρομές των μελών της για να χρηματοδοτεί το πρόγραμμα «Εκπαιδεύω και Γιορτάζω».

Ούτε το πρόγραμμα «Εκπαιδεύω και Γιορτάζω», ούτε και η Εθνική Εκπαιδευτική Ένωση απάντησαν στα ερωτήματα που έθεσε το περιοδικό The Telegraph σχετικά με το διαδικτυακό σεμινάριο. 

πηγή

[1] Πόλη βορειοανατολικά της Αγγλίας