Μετάφραση για την ΕΝΩΜΕΝΗ ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ
Ντροπιαστική η κατάσταση της δημοσιογραφίας.
Πολύ μετά το 2016, η Washington Post δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα ένα άρθρο που υπονοούσε ότι η δημοκρατία μπορεί να απαιτεί περιορισμούς στην ελευθερία του λόγου. Αυτή η ανησυχητική προσέγγιση δείχνει ότι οι ανησυχίες σχετικά με την “παραπληροφόρηση” στα κοινωνικά δίκτυα αντικαθιστούν την ελευθερία του λόγου, μια κίνηση που έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις και δικαίως κριτική.
Σε κάτι που φαίνεται να είναι στροφή του δημόσιου λόγου προς περαιτέρω λογοκρισία, το ευρέως διαβασμένο άρθρο της Washington Post επέκρινε την επαναφορά του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ από τον Έλον Μασκ στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ, παλαιότερα γνωστή ως Twitter.
Το άρθρο υπαινίσσεται ότι η εξάπλωση αυτού που αποκαλεί «πολιτική παραπληροφόρηση» διαταράσσει την δημοκρατία, πυροδοτώντας ανησυχία μεταξύ των υποστηρικτών της ελευθερίας του λόγου.
Η προοπτική αντικατοπτρίζεται στο ρεπορτάζ των δημοσιογράφων της Washington Post, Ναόμι Νιξ και Σάρα Έλισον. Ωστόσο, το κείμενό τους στερείται κριτικής ανάλυσης της ασάφειας που περιβάλλει τον όρο «παραπληροφόρηση» και αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει το επακόλουθο ερώτημα πώς να μετριαστεί το περιεχόμενο σε καταστάσεις όπου οι δηλώσεις των πολιτικών είναι αναμφισβήτητα ψευδείς ή παραπλανητικές.
Η κραυγαλέα παράλειψη οποιασδήποτε αναφοράς του άρθρου για την Πρώτη Τροποποίηση – έναν βασικό πυλώνα της Αμερικανικής Δημοκρατίας που προάγει τις ελευθερίες των μέσων ενημέρωσης- προκάλεσε επίσης ανησυχία στα μέσα ενημέρωσης και στους νομικούς κύκλους.
Οι δημοσιογράφοι της Washington Post αναφέρουν ότι η υποχώρηση των εταιρειών κοινωνικής δικτύωσης από την καταπολέμηση των διαδικτυακών ψευδών θα μπορούσε να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές του 2024.Κατηγορούν τον Μusk μαζί με το Facebook και το YouTube,ότι έκανε ένα βήμα πίσω από το να χαλιναγωγήσει αυτό που αποκαλούν παραπλανητικούς ισχυρισμούς και θεωρίες συνωμοσίας.
Ο Νιξ και ο Έλισον επικρίνουν επίσης τον Χ επειδή επέτρεψε την συνέντευξη του προέδρου Τραμπ στον Τακερ Κάρλσον ,την οποία θεωρούν ως πλατφόρμα για τον Τραμπ να επαναλάβει τους ισχυρισμούς του για τις εκλογές του 2020.Υποστηρίζουν ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να φιλοξενούν πολιτικό περιεχόμενο μόνο εάν μπορεί να αποδειχθεί η ακρίβειά του, θέτοντας μια μη ρεαλιστική προσδοκία που κρύβει υποκείμενα ζητήματα λογοκρισίας με το πρόσχημα του περιορισμού της «παραπλανητικής» ή «απεχθούς» ομιλίας.