Η επιστροφή των «χαζών» τηλεφώνων: Η νέα γενιά έχει ανάγκη από ψηφιακή αποτοξίνωση

Την επανάστασή της κάνει η νέα γενιά, ενάντια στις επιπτώσεις της τεχνολογίας, αφού πολλοί είναι εκείνοι που «γυρίζουν την πλάτη» στα smartphones και επιλέγουν τα χαζά κινητά. 

Η αύξηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας που προέρχεται από την υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ο εθισμός στα κινητά τηλέφωνα γενικότερα, λόγω των πολλών λειτουργιών τους, οδηγεί τους νέους να δουν τα χαζά κινητά σαν μία δελεαστική εναλλακτική, η οποία θα τους παρέχει μόνο την απαραίτητη επικοινωνία. 

«Χρειάζομαι χρόνο για τον εαυτό μου», είπε ο συγγραφέας Jesús Terrés όταν ανακοίνωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι θα έκανε αποτοξίνωση από το smartphone. Πλέον έχει ένα «χαζό» τηλέφωνο για κλήσεις και περιστασιακά καταφεύγει στη χρήση του smartphone του. Ο ίδιος παραδέχεται ότι του λείπει το Google Maps, αλλά δεν τον πειράζει να εγκαταλείψει τα εθιστικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία παρομοιάζει με την παραγγελία ενός τρίτου ποτού σε ένα μπαρ. «Φαίνεται καλή ιδέα εκείνη τη στιγμή, αλλά σπάνια είναι».

«Βλέπουμε ότι τα χαζά τηλέφωνα έχουν απήχηση σε πολλές γενιές», δήλωσε ο Lars Silberbauer, διευθυντής μάρκετινγκ της Nokia. Αποδίδει την αύξηση της ζήτησης, στην «ψηφιακή εξάντληση» μεταξύ των νέων. 

Οι κατασκευαστές σπάνια αποκαλύπτουν ακριβή στοιχεία πωλήσεων, αλλά η ελβετική εταιρεία Punkt ανέφερε ότι σημειώθηκε ώθηση, ιδιαίτερα μεταξύ των νεότερων ηλικιών, μεταδίδει η El Pais. «Οι πωλήσεις αυξήθηκαν πάνω από 30% το 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος», δήλωσε ο Adam Thomas, υπεύθυνος επικοινωνίας της Punkt. «Με την κυκλοφορία ενός μοντέλου με οθόνη αφής αργότερα φέτος, αναμένουμε περαιτέρω ανάπτυξη». Σύμφωνα με τον Hayley Dodd της HMD (κατασκευαστής της Nokia), οι πωλήσεις «χαζών» τηλεφώνων διπλασιάστηκαν το 2022 και η εταιρεία αναμένει σταθερή ανάπτυξη αυτών των μοντέλων το 2023.

Έρευνα της Counterpoint επιβεβαιώνει ότι το συγκεκριμένο είδος τηλεφώνων γίνεται όλο και πιο δημοφιλές. Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου 2,8 εκατομμύρια από αυτές τις συσκευές αναμένεται να πουληθούν έως το 2023.

Ωστόσο δεν είναι μόνο η ψηφιακή αποτοξίνωση που τα κάνει δημοφιλή. Το γεγονός ότι δεν σπάνε, η μπαταρία τους κρατάει για πολλές μέρες και φυσικά το ότι είναι υπερβολικά φθηνά σε σχέση με τα smartphones, προσθέτουν στους λόγους που οι νέοι τα επιλέγουν. 

moneyreview