Η Επίσκεψη του Αγίου Πνεύματος…

† Μακαριστός Γέροντας Δωρόθεος Τζεβελέκας

Υπάρχει μια περιγραφή για την επίσκεψη του Αγίου Πνεύματος που είναι στο βίο του Αγίου Σεραφείμ του Σαρώφ, όπως ξέρετε. 

Μιλάει με κάποιον, δεν θυμάμαι τώρα, που βρίσκονται έξω και χιονίζει, στις πολικές θερμοκρασίες της Ρωσίας. Και τον ρωτάει, γέροντα πώς είναι το Άγιο Πνεύμα; Αντί να του εξηγεί τώρα ο Άγιος Σεραφείμ, κάνει μια προσευχή και λέει στο Θεό, δείξε του Κύριε. Καταλάβατε; Μερικά πράγματα δεν μπορείς να τα πεις με λόγια. 

Και ξαφνικά τον βλέπει τον Άγιο Σεραφείμ να είναι μες το φως. Και του λέει ο Άγιος Σεραφείμ, «τι βλέπεις τώρα;»

Λέει, «Σε βλέπω μες το φως». «Τι άλλο βλέπεις;», «Τα μάτια σου είναι σαν αστραπές». «Τι άλλο βλέπεις; Τι άλλο αισθάνεσαι;», «Δεν κρυώνω». Στην παγωμένη ατμόσφαιρα της Ρωσίας. «Τι άλλο αισθάνεσαι;», «Έχω γαλήνη». 

Βλέπετε; Η επίσκεψη του Αγίου Πνεύματος είναι γαλήνη. 

Εγώ πάω σχεδόν κάθε χρόνο στην Τουρκία, επειδή κοιτάμε να βαφτίζουμε τους Τούρκους ή άλλους εκεί, ορθοδόξους…

Κάποια φορά εκεί στο ξενοδοχείο μας, ήρθε ένας Τούρκος – Τούρκος, όχι Ρωμνιός, που να έχει τη δική μας ρίζα, ο οποίος ήταν βαφτισμένος, νέο παιδί και ήρθε να μας επισκεφτεί και του λέω, κάτσε να κουβεντιάσουμε λιγάκι. Έκατσε και μας είπε πως ξεκίνησε, έψαχνε να βρει κάποια απάντηση στα ερωτήματα που είχανε και πήγε στους προτεστάντες, αυτοί τον προσεγγίσανε πρώτοι, του δώσανε μία βίβλο, πήγε και άκουγε ομιλίες. Και όλα αυτά τα πράγματα. Και δεν ικανοποιούνταν όμως μέσα στην ψυχή του. Και τότε γνώρισε την ορθόδοξη εκκλησία και είπε, αυτό είναι. Εδώ είναι το Άγιο Πνεύμα. Και μου λέει, εγώ ήρθα στην ορθοδοξία επειδή βρήκα το Άγιο Πνεύμα. Και του λέω, πως εσύ καταλαβαίνεις το Άγιο Πνεύμα; Μου είπε, έχω γαλήνη. Ίδια απάντηση που έδωσε, που είπα και στο βιβλίο του Αγίου Σεραφείμ, έδωσε και αυτός ο νεαρός. Πολύ ζεστός ορθόδοξος χριστιανός. Σας είπα, δεν ξέρουν ούτε οι γονείς του και ούτε εκεί που δουλεύει ότι είναι ορθόδοξος και κινδυνεύει.  Και να λοιπόν το κύριο χαρακτηριστικό που σου δίνει το Άγιο Πνεύμα. Είναι αυτή η γαλήνη. 

Βρίσκεσαι μέσα σε μία τέτοια ατμόσφαιρα συντριβής, δακρύων….

Την ώρα που κάνεις μια προσευχούλα, να έρθουν δάκρυα στα μάτια σου. Να μην τα θέλεις, μόνα τους να έρθουν. Την ώρα που διαβάζεις το ψαλτήρι, την ώρα που κάνεις ένα κομποσκοίνι, την ώρα που διαβάζεις μια παράκληση, την ώρα που διαβάζεις το Ευαγγέλιο. Και να πλημμυρίσει η ψυχή σου από κατάνυξη και συντριβή και ταπείνωση και να μη θέλεις τίποτα τότε. Τίποτα να μη θες. Μόνο αυτό πως μπορεί να κρατήσει μέχρι το τέλος της ζωής. Με αυτό τον τρόπο έχουμε εμπειρίες στην επίσκεψη του Αγίου Πνεύματος από αυτή τη ζωή. 

Απόσπασμα από το 3ο Ψηφιακό Αρχονταρίκι με τον Γέροντα Δωρόθεο.

Μπορείτε να ακούσετε την ομιλία του γέροντος Δωροθέου, στην οποία αναφέρεται και σε άλλα παραδείγματα επίσκεψης του Αγίου Πνεύματος στο βίντεο παρακάτω: