Η Αλβανία έχει εγκαταστήσει ένα «εξελιγμένο» δίκτυο καμερών κατά μήκος των συνόρων της με το Κοσσυφοπέδιο, που παρέλαβε από τη βρετανική κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τον αριθμό των μεταναστών που κατευθύνονται προς το Ηνωμένο Βασίλειο και να παρακολουθεί την εγκληματική δραστηριότητα στην περιοχή.
Η ανακοίνωση έγινε την Τετάρτη από τις βρετανικές αρχές, όπως δημοσιεύει το Associated Press.
Σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές και τα τοπικά αλβανικά ΜΜΕ, Αλβανοί ήταν μεταξύ των 45.000 ανθρώπων που έφτασαν στη Μεγάλη Βρετανία με ταχύπλοο το 2022, αναζητώντας καλύτερα αμειβόμενη εργασία σε σύγκριση με γειτονικές χώρες όπως η Ελλάδα ή η Ιταλία. Πολλοί καταλήγουν να εργάζονται σε σπίτια καλλιέργειας κάνναβης για έως και δύο χρόνια για να ξεπληρώσουν τα χρήματα που οφείλονται στους διακινητές.
Ανώτεροι Βρετανοί αξιωματούχοι είχαν προηγουμένως χαρακτηρίσει την εισροή Αλβανών ως «εισβολή», πυροδοτώντας διπλωματικές εντάσεις με τα Τίρανα, τα οποία τους κατηγόρησαν ότι «ξεχωρίζουν» τους Αλβανούς για «πολιτικούς σκοπούς».
Το πρόσφατα εγκατεστημένο δίκτυο – το οποίο κόστισε 1,86 εκατομμύρια ευρώ – περιλαμβάνει επίσης ένα στόλο από drones και κάμερες που χρησιμοποιούνται για την αναγνώριση πινακίδων κυκλοφορίας αυτοκινήτων.
Ο κ. Τόμλινσον είπε ότι η συνεργασία με την Αλβανία είναι «ένα σημείο αναφοράς για το πώς θέλουμε να συνεργαστούμε με τους εταίρους παγκοσμίως», προσθέτοντας ότι σχεδόν κανένας Αλβανός δεν φτάνει ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο με μικρά σκάφη.
«Έχουμε επιφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα όχι μόνο στη μείωση της παράνομης μετανάστευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και στην παροχή ευκαιριών στους Αλβανούς να παραμείνουν και να ευημερήσουν στη χώρα τους. Το έργο μας για να σταματήσουμε τα πλοία δεν ξεκινά από τη Μάγχη – ξεκινά από την πηγή», είπε.
Οι Αλβανοί δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση για άσυλο στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Το 2022, Λονδίνο και Τίρανα υπέγραψαν συμφωνία για την επιστροφή των Αλβανών που έφτασαν με πλοίο στη χώρα αυτή. Χιλιάδες πιστεύεται ότι έχουν επιστρέψει από εκείνη την περίοδο, αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία.
Η Αλβανία – αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση – έχει καταστρέψει τις συμμορίες εμπορίας ανθρώπων στη χώρα, παρόλο που δεν αποτελεί σημαντική οδό για τους μετανάστες.
Το 2019, η Αλβανία έγινε η πρώτη χώρα εκτός ΕΕ που είχε αξιωματικούς από τη συνοριακή υπηρεσία, Frontex, που επάνδρωσε τα σύνορά της στο νότο και το ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου συνήθως περνούν οι μετανάστες. Ασχολήθηκαν επίσης με την καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος.
Τον Φεβρουάριο, το κοινοβούλιο της Αλβανίας ενέκρινε μια συμφωνία με την Ιταλία για να φιλοξενεί χιλιάδες αιτούντες άσυλο που συλλέγονται στα ιταλικά χωρικά ύδατα.