Γράφει ο Λεωνίδας Παππάς, τ. Πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ
ΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΤΕΙ ΠΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚAI ΑΛΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ. ΔΕΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΝ ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ ΕΚΤΟΣ “ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΩΝ ΖΩΝΩΝ”. ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΑΠΟΓΡΑΦΗ
Το ρεαλιστικό αποτέλεσμα μιας απογραφής, δεν εξαρτάται μόνο από το νομικό πλαίσιο και το ερωτηματολόγιο αλλά και την κατάρτιση και αμεροληψία των απογραφέων. Στα 5.000 άτομα που προσέλαβε η Στατιστική Υπηρεσία της Αλβανίας (INSTAT), κατόπιν υποδείξεων της τοπικής εξουσίας, έγιναν εντατικά σεμινάρια πριν την έναρξη της (18 Σεπτεμβρίου), φαίνεται όμως πως παράλληλα με αυτά, διεξήχθησαν και κάποια άλλα κρυφά σεμινάρια για απογραφείς που είναι σε “ευαίσθητες” περιοχές, σε περιοχές δηλαδή που υπάρχει σημαντικό ποσοστό λλήνων, όπως την Χειμάρρα, την Κορυτσά, την Κονίσπολη, στις πόλεις με σημαντικό ποσοστό ελλήνων σαν τους Αγίους Σαράντα, το Δελβινο, το Αργυρόκαστρο και αλλού.
Καθημερινά μαθαίνουμε για περιστατικά πως σε αυτές τις περιοχές οι πολίτες δεν ρωτούνται για την εθνικότητα και όταν ο απογραφόμενος επιμένει πως θέλει να δηλώσει την εθνικότητα του, η απάντηση είναι πάντα ίδια : «την δηλώσατε πιο πριν, αφού είπατε πως έχετε διπλή υπηκοότητα». Όταν επιμένουν πως «είναι άλλο η υπηκοότητα και άλλο η εθνικότητα» τους δείχνουν το ερωτηματολόγιο στο τάμπλετ, για να «διαπιστώσουν» πως δεν υπάρχουν άλλες ερωτήσεις.
Σε προηγούμενο δημοσίευμα παρουσίασα όλο το ερωτηματολόγιο . Οι ερωτήσεις για την υπηκοότητα είναι στην σελίδα 10 (I12-I15) ενώ οι ερωτήσεις που αφορούν την εθνικότητα, τη γλώσσα και το θρήσκευμα είναι στην σελίδα 15 ( Ι66-Ι71)
Παραθέτω κάποια συγκεκριμένα παραδείγματα για το πώς επιχειρείται η νόθευση της διαδικασίας:
1. Ο Δ. Ν. από τους Αγίους Σαράντα , περίμενε πως και πως να δηλώσει για πρώτη φορά την ελληνική του εθνικότητα καθώς ανήκε σε αυτούς που το αλβανικό κράτους δεν τους αναγνωρίζει ως μειονοτικούς. Ο ίδιος μου περιγράφει το περιστατικό:
«Όταν πέρασε η κοπέλα, δεν ήμουν σπίτι και απάντησε η γυναίκα μου. Την ρώτησα αν έγραψε την εθνικότητα και το θρήσκευμα και μου απάντησε πως δεν ήταν βέβαιη γιατί την μπέρδεψε με τις πολλές ερωτήσεις. Απευθύνθηκα στο αρμόδιο γραφείο και απαίτησα να έρθουν ξανά στο σπίτι μου. Πράγματι ήρθαν δύο άτομα, ήταν ευγενέστατοι, τους απάντησα σε όλες τις ερωτήσεις αλλά όταν επέμενα ότι δεν με ρώτησαν για την εθνικότητα ή απάντηση ήταν «αφού το γράψαμε ότι έχεις δύο υπηκοότητες, την αλβανική και την ελληνική»».
2. Ο Ο. Μ. από τους από το Μουρσί , μου ανέφερε πως στο χωριό τους έστειλαν αλλοεθνείς και αλλόθρησκους για να κάνουν την απογραφή. Όταν βρίσκουν το σπίτι κλειστό, το καταγράφουν ως ακατοίκητο και δεν αφήνουν κάποιο χαρτί στην πόρτα όπου να τους ενημερώνουν για την επόμενη επίσκεψη, όπως θα όφειλαν. Εξέφρασε επίσης τις αμφιβολίες του για το αν σημειώνουν τις απαντήσεις των απογραφόμενων που συνήθως είναι μεγάλης ηλικίας και δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία.
3. Ο Δ. Ν. από το Σοπίκη (σ.σ. Ορθόδοξο χωριού του Δ. Φοινίκης που όπως και το Μουρσί δεν θεωρείται μειονοτικό από το αλβανικό κράτος) κατήγγειλε πως στο χωριό του δεν ρωτούν κανέναν για την εθνικότητα. Απευθύνθηκε διαμαρτυρόμενος στο αρμόδιο γραφείο της περιοχής που σημειωτέων στελεχώθηκε με πρόταση του δήμου αλλά ακόμα δεν έγινε καμία αλλαγή.
4. Πριν από τρεις μέρες ο κ. Μιχάλης Νάτσιος από τα Τίρανα, δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Στην Αλβανία εξελίσσεται Στατιστική Γενοκτονία» στο οποίο περιγράφει την δική του εμπειρία σχετικά με την δήλωση της εθνικότητας που τελικά δεν έγινε. (https://www.facebook.com/ 100000162735000/posts/ 7416161258399225/?_rdc=1&_rdr)
5. Στην Χειμάρρα απολύθηκαν δύο απογραφείς, χωρίς να αιτιολογηθεί η απομάκρυνση τους αλλά οι ντόπιοι εκτιμούν ότι απομακρύνθηκαν κατόπιν του μεγάλου αριθμού πολιτών που δήλωναν την ελληνική τους καταγωγή. (https://www.himara.gr/…/ 27082-alvaniki-statistiki…)
6. Άφησα τελευταία, την δική μου προσωπική εμπειρία: Κυριακή πρωί, βγαίνοντας από την εκκλησία βρήκα στο τηλέφωνο πολλές αναπάντητες κλήσεις από το γιό μου, το είχα στο αθόρυβο. Τον κάλεσα και μου είπε πως ήρθε μια κυρία στο σπίτι με ένα ταμπλετ για να κάνει την απογραφή. Της είπε να περάσει αργότερα που θα ήταν στο σπίτι οι γονείς του αλλά εκείνη επέμενε λέγοντας του «δεν πειράζει θα σου κάνω κάποιες απλές ερωτήσεις, δεν είναι τίποτα». Κάποια στιγμή το παιδί κουράστηκε από τις πολλές ερωτήσεις αλλά και γιατί δεν μπορεί να συνεννοηθεί με ευχέρεια στα αλβανικά.
Ακολουθεί η τηλεφωνική συνομιλία:
– Μπα, με ζάλισε με χίλιες ερωτήσεις, πότε χτίστηκε το σπίτι, με τι ζεσταινόμαστε, πόσα μπάνια έχουμε, αν έχουμε ζώα, αν έχουμε μελίσσια, χωράφια, αν ταξιδεύουμε συχνά κλπ. Που τα ξέρω εγώ αυτά;
– Για την εθνικότητα και το θρήσκευμα σε ρώτησε;
– Της το είπα εγώ πριν με ρωτήσει, γράψε ότι είμαστε Grek Ortodoks και μη μου κάνεις άλλες ερωτήσεις γιατί κουράστηκα, γράψε ότι θέλεις.
– Και τι σου είπε;
– Οκ, μου είπε και έφυγε.
Επιχείρησα πολλές φορές να επικοινωνήσω στον αριθμό 08002244 που υποτίθεται το έχει η INSTAT για διευκρινήσεις, τους έστειλα μήνυμα στο οποίο τους εξηγώ ότι ο γιός μου είναι ανήλικος και ζητάω να γίνει ξανά η απογραφή αλλά δεν έλαβα να καμία απάντηση.
Τα ΜΜΕ της χώρας δυναμιτίζουν καθημερινά το κλίμα με καλεσμένους «σπουδαίους πατριώτες» που μιλούν για τον μεγάλο εθνικό κίνδυνο αν η απογραφή δεν γίνει «σωστά».
Η εμμονή του αλβανικού κράτους, που συνεχίζει να θεωρεί ελληνική μειονότητα μόνο τα 99 χωριά που αναγνώριζε το κομμουνιστικό καθεστώς, δεν συμβαδίζει με την Σύμβαση Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης και άλλες διακηρύξεις των Διεθνών Οργανισμών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αλλά και τον ίδιο τον Νόμο Μειονοτήτων που ψηφίστηκε στην Αλβανική Βουλή το 2017.
Η Αλβανική κυβέρνηση για να εξασφαλίσει τα διαπιστευτήρια εγκυρότητας προς τους διεθνής οργανισμούς, δεν πήρε μόνο την χρηματοδότηση αλλά τους ανάθεση θεωρητικά και όλη την ευθύνη. Ως εκ τούτου, οι όποιες καταγγελίες μας για την απογραφή, δεν πρέπει να απευθύνονται μόνο προς τα ΜΜΕ, την INSTAT και την Κυβέρνηση αλλά με τεκμηριωμένα επιχειρήματα πρέπει να απαιτήσουμε την αναβολή της απογραφής, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες υποδείξεις και τεχνικής διορθώσεις, για την εξασφάλιση της εγκυρότητας.
Απαιτείται άμεση σύγκλιση των συλλογικών φορέων και των εκπροσώπων στην τοπική αυτοδιοίκηση της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Εάν δεν γίνει, θα είμαστε και εμείς οι ίδιοι υπόλογοι για την στατιστική γενοκτονία, όπως την χαρακτήρισε ο φίλος μου ο Μιχάλης.