Η 84χρονη Ασίγιε από το Γιακτσουκούρ μιλάει ρωμαίικα!

Ίσως ο ερασιτέχνης κινηματογραφιστής Μεχμέτ Γκιουναϊντίν, ένας ποντιόφωνος Τόνιαλης, να μην έχει συνειδητοποιήσει πόσο σημαντικό είναι για όλους εμάς το έργο που κάνει ταξιδεύοντας στα ελληνόφωνα χωριά της περιοχής της Τραπεζούντας, όπου έρχεται σε επαφή με τους ντόπιους και κουβεντιάζει μαζί τους στα ρωμαίικα.

Καταγράφει σε βίντεο τις συναντήσεις του με απλούς ανθρώπους στα ελληνόφωνα χωριά, αποδεικνύοντας ότι η ποντιακή διάλεκτος είναι ζωντανή.

Μπορεί οι ντόπιοι να ανακατεύουν και τουρκικές λέξεις στα όσα λένε, ωστόσο το ιδίωμα της Τόνγιας ακούγεται ξεκάθαρα. Ο Μεχμέτ Γκιουναϊντίν στο βίντεο που ακολουθεί έχει βιντεοσκοπήσει την Ασίγιε Αϊβάζ, 84 ετών, από το Γιακτσουκούρ. Μητέρα τεσσάρων παιδιών και έντεκα εγγονιών, η Ασίγιε έχασε τον άνδρα της πριν από 23 χρόνια. Το μυστικό της μακροζωίας είναι η δουλειά, σύμφωνα με την ρωμέισα καλομάνα!

Αν και δεν μπορεί πια να πάει στα λιβάδια και τα χωράφια γιατί μεγάλωσε, χωρίς κουζίνα και μπαχτσέ δεν ζει. Εκείνη φυτεύει τα λαχανικά της οικογένειας και μαγειρεύει καθημερινά φαγητό. Ευτυχώς τις βαριές δουλειές τις κάνει ο ένας από τους γιους της, που είναι στο χωριό. Τα άλλα παιδιά της, ένας γιος και μια κόρη, ζουν στην Τραπεζούντα και ακόμα ένας στη Γερμανία. Ξενιτεμένος ήταν και ο συγχωρεμένος ο άνδρας της, ενώ και η ίδια έχει ταξιδέψει στην Ευρώπη, όπως λέει.

Ας ακούσουμε την 84χρονη Ασίγιε, που αποτελεί ακόμα μία απόδειξη για τη δύναμη της ποντιακής διαλέκτου: