Γιώργος Αϋφαντής (πρέσβης ε.τ.): Η ελληνική πλευρά έχει εγκαταλείψει το Κυπριακό και έχει αποδεχτεί συζήτηση επί των διεκδικήσεων της Τουρκίας

Ο Γιώργος Αϋφαντής, πρέσβης ε.τ., σε μια καταιγιστική συζήτηση αποκαλύπτει τις παραδοχές που η ελληνική ελίτ έχει κάνει ήδη και πριν την έναρξη του αναβαθμισμένου σε πολιτικό διάλογο με την Τουρκία. Εκτιμά ότι από τα ΜΟΕ μέχρι την συζήτηση για τα νησιά, η Ελλάδα έχει αποδεχτεί μια τέτοια συζήτηση επί των διεκδικήσεων της Τουρκίας, ενώ την ίδια ώρα έχει εγκαταλείψει κάθε ουσιαστική εμπλοκή στο Κυπριακό. 
Ο Γιώργος Αϋφαντής περιγράφει πως η εικόνα διάλυσης και παρακμής των κρατικών επιτελείων σε όλους τους βαθμούς, σε συνδυασμό με την καταρράκωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, οδηγεί σε διαρκείς υποχωρήσεις σε όλα τα πεδία, θέτοντας την Ελλάδα σε υπαρξιακό αδιέξοδο. 
Αίσθηση προκαλούν και όσα αποκαλύπτει για την τραγική κατάληξη της ανθρωπιστικής αποστολής των Ενόπλων Δυνάμεων στη Λιβύη. Οι κρίσιμες υπηρεσίες του ΥΠΕΞ, λέει, ειδοποίησαν εγκαίρως το ΓΕΕΘΑ για τις ενστάσεις τους για την τελική πραγματοποίηση της αποστολής από τις πληροφορίες που λάμβαναν από την περιοχή, ωστόσο το ΓΕΕΘΑ, προτάσσοντας ως φαίνεται τις επικοινωνιακές ανάγκες μιας τέτοιας αποστολής, έστειλε το προσωπικό του και εθελοντές πολίτες διερμηνείς, ως «πρόβατα επί σφαγή» στη Λιβύη. 
Ο Γιώργος Αϋφαντής προέτρεψε τις εισαγγελικές αρχές να ζητήσουν τις τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ επιτελών του ΓΕΕΘΑ και αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΕΞ από όπου όπως εκτίμησε θα υπάρξουν ευθύνες με ονοματεπώνυμο.