ΕΡΕΥΝΑ: Οι άρρενες έφηβοι 12-15 ετών κινδυνεύουν περισσότερο από το εμβόλιο παρά από τον κορωνοϊό

Τα νεαρά αγόρια έχουν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από καρδιακά προβλήματα μετά από εμβόλιο παρά να νοσηλευτούν από κορονοϊό, διαπίστωσε μια μεγάλη μελέτη.

Τα παιδιά που αντιμετωπίζουν τον υψηλότερο κίνδυνο για «καρδιακή ανεπιθύμητη ενέργεια» είναι αγόρια ηλικίας μεταξύ 12 και 15 ετών μετά από δύο δόσεις εμβολίου, σύμφωνα με νέα έρευνα από τις ΗΠΑ.

Τα ευρήματα έρχονται καθώς ο καθηγητής Chris Whitty, επικεφαλής ιατρός της Αγγλίας, ετοιμάζεται να συμβουλεύσει τους υπουργούς για το εάν υπάρχει ευρύτερο όφελος για την κοινωνία από τον εμβολιασμό των παιδιών.

Την περασμένη εβδομάδα, η Μικτή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (Joint Committee on Vaccination and Immunisation = JCVI) εξέδωσε την πολυαναμενόμενη ετυμηγορία της, λέγοντας ότι το «περιθώριο οφέλους» από το εμβόλιο σε παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών «θεωρείται πολύ μικρό» και επικαλείται τον χαμηλό κίνδυνο για τα υγιή παιδιά από τον ιό.

Ωστόσο, ο Sajid Javid, υπουργός Υγείας, είπε ότι ήθελε ο καθηγητής Whitty και οι επικεφαλής ιατροί από τη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία να «εξετάσουν τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 12 έως 15 ετών από μια ευρύτερη προοπτική».

Είπε ότι στη συνέχεια «θα λάβει υπόψη τις συμβουλές των επικεφαλής ιατρών, βάσει των συμβουλών του JCVI, πριν λάβει μια απόφαση σύντομα».

 

Η έκθεση θα προκαλέσει νέες ανησυχίες για τα εμβόλια στα παιδιά

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη θα προκαλέσει νέες ανησυχίες για το αν ο κίνδυνος του εμβολίου υπερτερεί των οφελών για τα κατά τα άλλα υγιή παιδιά.

Μια ομάδα με επικεφαλής τον Dr Tracy Hoeg στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια διερεύνησε το ποσοστό καρδιακής μυοκαρδίτιδας – φλεγμονής της καρδιάς – και πόνου στο στήθος σε παιδιά ηλικίας 12-17 ετών μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Στη συνέχεια συνέκριναν αυτό με την πιθανότητα παιδιών να χρειαστούν νοσοκομειακή θεραπεία λόγω του COVID-19, σε περιόδους χαμηλών, μέτριων και υψηλών ποσοστών νοσηλείας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος καρδιακών επιπλοκών για αγόρια ηλικίας 12-15 ετών μετά το εμβόλιο ήταν 162,2 ανά εκατομμύριο, που ήταν ο υψηλότερος από όλες τις ομάδες που εξέτασαν.

Τα στοιχεία από μελέτες δείχνουν ότι είναι απίθανο τα αγόρια να υποφέρουν είτε από καρδιακά προβλήματα από το εμβόλιο είτε να νοσηλευτούν από τον Covid.

Το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ήταν στα αγόρια ηλικίας 16-17 ετών (94,0 ανά εκατομμύριο), ακολουθούμενα από κορίτσια ηλικίας 16-17 ετών (13,4 ανά εκατομμύριο) και κορίτσια ηλικίας 12-15 ετών (13,0 ανά εκατομμύριο).

Εν τω μεταξύ, ο κίνδυνος ενός υγιούς αγοριού να χρειαστεί νοσοκομειακή θεραπεία λόγω του COVID-19 τις επόμενες 120 ημέρες είναι 26,7 ανά εκατομμύριο. Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουν από καρδιακές επιπλοκές είναι 6,1 φορές υψηλότερος από αυτόν της νοσηλείας.

Αυτό βασίζεται στα τρέχοντα ποσοστά νοσηλείας από τον COVID-19, τα οποία κρίνονται ως «μέτρια». Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου χαμηλού κινδύνου νοσηλείας, όπως τον Ιούνιο του 2021, η πιθανότητα καρδιακών επιπλοκών αυξάνεται σε 22,8 φορές υψηλότερη, και σε μια περίοδο υψηλού κινδύνου, όπως τον Ιανουάριο 2021, η πιθανότητα καρδιακών επιπλοκών εξακολουθεί να είναι 4,3 φορές υψηλότερη.

Η μελέτη, η οποία δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους, ανέλυσε αναφορές για δυσμενείς επιπτώσεις που έχουν υποστεί τα παιδιά από το εμβόλιο μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου του τρέχοντος έτους.

Η μελέτη εξέτασε τα εμβόλια MRNA – όπως το Pfizer και το Moderna – τα οποία θα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τη Βρετανία, επειδή οι νέοι δεν θα λάβουν το εμβόλιο AstraZeneca λόγω του αυξημένου κινδύνου επικίνδυνων θρόμβων αίματος.

Την περασμένη Παρασκευή, το JCVI μπόρεσε να συστήσει μόνο να επεκταθούν τα εμβόλια σε παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών, ώστε να συμπεριλάβουν παιδιά με μείζονες καρδιακές, πνευμονικές, νεφρικές, ηπατικές και νευρολογικές παθήσεις.

Ωστόσο, οι υπουργοί είναι πρόθυμοι να δώσουν το πράσινο φως στο εμβόλιο των παιδιών και το NHS έχει ήδη αρχίσει να στρατολογεί χιλιάδες εμβολιαστές για τα σχολεία.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ: Το άρθρο αυτό αποτελεί μετάφραση του δημοσιεύματος της Telegraph με τίτλο “ Teenage boys more at risk from vaccines than Covid” που δημοσιεύτηκε στις 9 Σεπτεμβρίου του 2021. https://www.telegraph.co.uk/news/2021/09/09/teenage-boys-risk-vaccines-covid/

πηγή