ΕΡΕΥΝΑ: H υποχρεωτική μασκοφορία προκαλεί αύξηση άνω του 350% στα προβλήματα καθυστέρησης ομιλίας στην παιδική ηλικία

Οι υποχρεωτικές μάσκες που επέβαλλε η κυβέρνηση εν μέσω COVID-19 στα μικρά παιδιά, φαίνεται να τους προκαλούν προβλήματα καθυστέρησης λόγου (αλαλίες).

Τα μέτρα, που είναι ακόμη σε ισχύ σε πόλεις όπου ηγούνται Δημοκρατικοί, μεταξύ των οποίων στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη, έχουν επιφέρει ανεπιθύμητες ενέργειες στην ανάπτυξη ικανοτήτων λόγου σε παιδιά και μωρά.  

«Αυτή η χρονιά ήταν ιδιαίτερα απαιτητική και γεμάτη προκλήσεις», τόνισε με έμφαση η Jacklyn Theek, διευθύντρια κλινικής και παθολόγος λόγου και γλώσσας στο Ινστιτούτο Λόγου και Μάθησης (Speech and Learning Institute), στο North Palm Beach της Φλόριντα.

Η κλινική παρουσίασε αύξηση 364% στους ασθενείς που ήταν μωρά και νήπια εν μέσω της πανδημίας. Πριν από την εμφάνιση της COVID-19, μόνο το 5% των ασθενών της κλινικής ήταν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, ενώ σήμερα ανέρχεται στο 20%.

«Δεν υπάρχει ακόμη έρευνα εκεί έξω που να λέει ότι αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει καθυστερήσεις λόγου (αλαλίες) και γλώσσας. Αλλά, με απόλυτη βεβαιότητα, είμαι πεπεισμένη ότι είναι ένας παράγοντας», είπε η Theek. «Είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά να βλέπουν το πρόσωπό σας για να μάθουν, ώστε να προσέχουν το στόμα σας».

Ομοίως, πολλοί γονείς που έδωσαν συνέντευξη στο WPBF 25 News θεώρησαν ότι τα ακανόνιστα μοτίβα ομιλίας «είχαν καθυστέρηση λόγω COVID». Ένας γονέας που έδωσε συνέντευξη στο παραπάνω μέσο ενημέρωσης απέδωσε τις καθυστερήσεις στην «κοινωνική απομόνωση και την καθολική μασκοφορία»:

Είναι ο Γκρεγκ Σάντος, που φέρνει τον γιο του, Ντιέγκο, για λογοθεραπεία δύο φορές την εβδομάδα.

«Απλά θα μιλούσε ακατάπαυστα, μωρουδίστικη ακατάπαυστη ομιλία», είπε ο Σάντος. «Ορισμένες λέξεις όμως που είναι βασικές και λέξεις κλειδιά για την ηλικία, δεν ακούγονταν στη ροή του λόγου του, κι έτσι αυτό άρχισε να υψώνει για μας μια κόκκινη σημαία».

Ο Σάντος είπε ότι ο γιος του γεννήθηκε απόλυτα υγιής στην αρχή της πανδημίας.

«Θα βγαίναμε έξω και θα περπατούσαμε γύρω γύρω όλη τη γειτονιά, αλλά δεν υπήρχε κανείς εκεί… όλοι απλά έμεναν μέσα», είπε ο Σάντος.

Ο Σάντος είπε ότι πιστεύει πως η κοινωνική απομόνωση και η καθολική μασκοφορία οδήγησαν στα προβλήματα καθυστέρησης λόγου του γιου του Ντιέγκο.

«Με ενοχλεί», είπε ο Σάντος. «Με ενοχλεί πολύ».

«Αναμφίβολα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και κάνει τη διαφορά, όταν στον κόσμο στον οποίο μεγαλώνεις, δεν μπορείς να αλληλεπιδράσεις με τους ανθρώπους και το πρόσωπό τους. Αυτό είναι υψίστης σημασίας για τα μωρά», προειδοποίησε ένας άλλος γονέας.

πηγή