Ε.ΡΩ. – Κάλυμνος – Εκδήλωση με Θέμα: 1821-2021: 200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση – Η Ναυμαχία του Γέροντα

Το σωματείο μας διοργάνωσε εκδήλωση στην Κάλυμνο την Τετάρτη, 25 Αυγούστου, για να τιμήσει τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 με κεντρικό θέμα τη Ναυμαχία του Γέροντα, που έλαβε χώρα στην περιοχή ανατολικά της Καλύμνου, στον κόλπο του Γέροντα, τον Αύγουστο του 1824 και καθόρισε την πορεία της Ελληνικής Επανάστασης.

Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΑ

Η Ναυμαχία του Γέροντα είναι μία από τις λαμπρότερες σελίδες του αγώνα των Ελλήνων κατά των Τούρκων κατακτητών. Στις 29 Αυγούστου του 1824 συγκρούστηκαν ο ελληνικός στόλος με επικεφαλή τον ναύαρχο Ανδρέα Μιαούλη και δύναμη 70 πλοίων και ο υπερσύγχρονος τουρκοαιγυπτιακός με τους πασάδες Χοσρέφ και Ιμπραήμ και τετραπλάσιο σχεδόν αριθμό πλοίων. Οι αντίπαλες δυνάμεις ήταν τόσο άνισες, που δεν θα μπορούσε κανείς να φανταστεί τη θετική έκβαση για τους Έλληνες.

Η στρατιωτική ιδιοφυΐα του Μιαούλη και το μεγαλοφυές σχέδιό του να εκμεταλλευτεί τον άνεμο, ώστε να πλησιάσει τα τουρκικά πλοία για μία μάχη από κοντινές αποστάσεις και χωρίς να είναι οι στόλοι σε παράταξη, έδωσαν στον ελληνικό στόλο τη νίκη. Η μεγάλη επιτυχία αυτή του ελληνικού ναυτικού αναπτέρωσε το ηθικό των Ελλήνων, που είχε καμφθεί μετά την καταστροφή της Κάσου και των Ψαρών, διέσωσε τη Σάμο και καθυστέρησε την απόβαση του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο.

Μετά τη νίκη τους οι Έλληνες με τον Ανδρέα Μιαούλη αποβιβάστηκαν στην Κάλυμνο, όπου όλο το νησί τους υποδέχτηκε μέσα σε μοναδικό ενθουσιασμό και συγκίνηση και τους προμήθευσαν όλα τα αναγκαία για το υπόλοιπο ταξίδι τους. Εξάλλου οι Καλύμνιοι ήταν από την αρχή  κοντά στον αγώνα του Μιαούλη και των Ελλήνων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τοπική παράδοση, κλήρος και λαός ήταν στο ψηλότερο βουνό του νησιού, τον προφήτη Ηλία, παρακολουθώντας την εξέλιξη της ναυμαχίας και προσευχόμενοι με δεήσεις στον Θεό και την Κυρία Θεοτόκο να βοηθήσουν τους ήρωες ναυμάχους μας.

Όλοι μαζί με μια ψυχή μπορούμε να νικήσουμε οποιονδήποτε εχθρό, όσο μεγάλος και αν είναι, για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία!

Ευχαριστούμε όλους τους Ρωμιούς, που μας τίμησαν με την παρουσία τους και συνεργάστηκαν για το άρτιο αποτέλεσμα της εκδήλωσης και ιδιαίτερα τα παιδιά μας, που λάμπρυναν τη γιορτή με τις υπέροχες συμμετοχές τους.