Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: Τριπλασιάστηκαν σε έξι χρόνια οι υποθέσεις που ερευνώνται

Οι υποθέσεις που χειρίζεται η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τριπλασιάστηκαν από 3.120 το 2017 σε 10.898 το 2023, ανέφερε ο διευθυντής της υπηρεσίας Βασίλειος Παπακώστας, ο οποίος προειδοποίησε ότι oι απάτες phishing έχουν εξελιχθεί σε μάστιγα.

Μόνο το 2025 οι οικονομικές απώλειες παγκοσμίως λόγω του κυβερνοεγκλήματος εκτιμάται ότι θα αυξηθούν στα 10,5 τρισ. δολάρια, καθιστώντας το κυβερνοέγκλημα πιο επικερδές ακόμη και από το εμπόριο ναρκωτικών, δήλωσε ο κ. Παπακώστας στο συνέδριο κυβερνοασφάλειας που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η Innovation Media.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 40% των κυβερνοεπιθέσεων αφορά μικρές επιχειρήσεις, πρόσθεσε.

Η δε παγκόσμια αγορά κυβερνοασφάλειας εκτιμάται ότι θα αυξηθεί μέχρι το 2026 στα 270 δισ. δολάρια έναντι 170 δισ. το 2020. Παρά την ταχεία ανάπτυξή της όμως παρουσιάζει σήμερα κενό δεξιοτήτων που μεταφράζεται σε πάνω από 3,5 εκατομμύρια ανοικτές θέσεις εργασίας έως το 2026, εκ των οποίων περίπου 350.000 στην Ευρώπη και περί τις 20.000 στην Ελλάδα.

«Το κυβερνοέγκλημα εντείνεται και αυξάνεται διαρκώς διεθνώς. Είναι ένα έγκλημα με οικονομικές απώλειες για εταιρείες και επιχειρήσεις που έχουν ξεπεράσει τα 9 τρισ. δολάρια σε παγκόσμιο επίπεδο» είπε ο επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Συχνότερο αδίκημα στις υποθέσεις του 2023 ήταν οι απάτες με ποσοστό 48%, κυρίως με τη μέθοδο του phishing, στην οποία οι χάκερ δημιουργούν ψεύτικες ιστοσελίδες για να πείσουν τον χρήστη να αποκαλύψει κωδικούς πρόσβασης.

«Κανείς δεν θα μας προσεγγίσει διαδικτυακά για να μας δώσει δάνειο, επίσης δεν είναι αυτή η διαδικασία για να επενδύσουμε σε κρυπτονομίσματα, ούτε η διαδικασία για κληρονομιές» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Παπακώστας.

https://www.in.gr