Die Welt : Η έγκριση του εμβολίου της Pfizer βασίστηκε σε εσφαλμένη τεκμηρίωση

Το άρθρο εξηγεί ότι η Pfizer απέκρυψε και αφαίρεσε πολλούς ασθενείς που υπέστησαν ανεπιθύμητες ενέργειες από τη δοκιμή του εμβολίου Covid. Δίνει επίσης παραδείγματα ατόμων των οποίων οι θάνατοι συγκαλύφθηκαν. 

Τα e-mail του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (European Medicines Agency – EMA) που έλαβε η WELT αποκαλύπτουν ότι ο [Αμερικανικός] Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (Food and Drug Administration – FDA), η βρετανική Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (Medicines and Healthcare products Regulatory Agency – MHRA) και ο EMA είχαν ήδη συμφωνήσει για το χρονοδιάγραμμα της έγκρισης [των εμβολίων] πριν καν έχουν την ευκαιρία να δουν τα έγγραφα της Pfizer. Η Pfizer αποφεύγει να σχολιάσει αυτούς τους ισχυρισμούς και αρνείται την όποια επανεξέταση των δεδομένων…

 

Η έγκριση του εμβολίου mRNA της Biontech/Pfizer μπορεί να βασίστηκε σε εσφαλμένη τεκμηρίωση, αναφέρει η εφημερίδα WELT. Υπάρχουν αυξανόμενες αμφιβολίες σχετικά με τα δεδομένα από τη βασική μελέτη φάσης 3. Η Pfizer αποφεύγει να σχολιάσει αυτούς τους ισχυρισμούς και αρνείται την επανεξέταση.

«Τα e-mail του EMA που έλαβε η WELT αποκαλύπτουν ότι η FDA, η βρετανική MHRA και η EMA είχαν ήδη συμφωνήσει για το χρονοδιάγραμμα της έγκρισης [των εμβολίων] πριν καν έχουν την ευκαιρία να δουν τα έγγραφα της Pfizer».

Τα δεδομένα που σας κρύβουν τα συστημικά ΜΜΕ στην Ελλάδα τρέχουν με γοργούς ρυθμούς πλέον. Κυρίαρχα ΜΜΕ στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο αρχίζουν πλέον να κατακεραυνώνουν τις διαδικασίες αδειοδότησης του εμβολίου της Pfizer. H γερμανική Die Welt ισχυρίζεται ανοιχτά ότι οι κλινικές δοκιμές του «εμβολίου Pfizer COVID» ήταν σκέτη απάτη…

Η WELT διαθέτει έγγραφα σύμφωνα με τα οποία ο ασθενής #11621327 βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του τρεις μέρες μετά τη 2η δόση, προφανώς από εγκεφαλικό. Ο ασθενής #11521497 πέθανε 20 ημέρες μετά τον εμβολιασμό, με διάγνωση καρδιακής ανακοπής. «Σύμφωνα με την τρέχουσα κατάσταση της επιστήμης, αυτά τα δύο περιστατικά θα αποδοθούν στον εμβολιασμό», λέει η ειδική φαρμακοτεχνίας του Βερολίνου Susanne Wagner, «ειδικά επειδή η αμερικανική υγειονομική αρχή των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (Centers for Disease Control and Prevention – CDC)  διερευνά επί του παρόντος εγκεφαλικά σε εμβολιασμένα άτομα και είναι γνωστό».

Η Die Welt αναφέρει επίσης τον Αργεντινό δικηγόρο Augusto Roux, ο οποίος παρέμεινε ζωντανός, αλλά τα βάσανά του… ξεγράφτηκαν ως «άγχος».

Ακολουθεί το άρθρο της Die Welt:

Η έγκριση εμβολίου mRNA της Biontech/Pfizer μπορεί να βασίστηκε σε εσφαλμένη τεκμηρίωση. Υπάρχουν αυξανόμενες αμφιβολίες σχετικά με τα δεδομένα από τη βασική μελέτη φάσης 3. Η Pfizer αποφεύγει τους ισχυρισμούς και αρνείται να επανεξετάσει.

Όταν ο ασθενής #12312982 βγήκε στο χρηματιστήριο, οι διευθυντές της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer υποψιάστηκαν ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν πολύ άβολα. Ο ασθενής #12312982 είχε νοσηλευτεί με σοβαρά συμπτώματα τον Σεπτέμβριο του 2020 κατά τη διάρκεια της τελικής φάσης δοκιμής για έγκριση του εμβολίου mRNA. Ο ασθενής τράβηξε το “σχοινί ανοίγματος του αλεξίπτωτου”, δηλαδή εγκατέλειψε τη διαδικασία δοκιμής.

Ο ασθενής #12312982 ονομάζεται Augusto Roux. Είναι δικηγόρος, 36 ετών και ζει στο Μπουένος Άιρες. Με σχεδόν 6.000 από τα 43.548 άτομα παγκοσμίως, η μητρόπολη αυτή ήταν μακράν η πιο σημαντική τοποθεσία για την τρίτη, αποφασιστική δοκιμαστική φάση του εμβολίου Biontech/Pfizer. Όμως στο Μπουένος Άιρες τα πράγματα δεν πήγαν όπως έπρεπε και όχι μόνο στην υπόθεση Roux. Υπήρξαν σημαντικές παρατυπίες με σοβαρές συνέπειες. Τώρα έθεσαν ολόκληρη τη μελέτη σχετικά με την αποτελεσματικότητα και τις παρενέργειες του εμβολίου Biontech/Pfizer υπό διαφορετικό πρίσμα.

Ο Roux έλαβε την πρώτη δοκιμαστική δόση του εμβολίου mRNA τον Αύγουστο του 2020 στο στρατιωτικό νοσοκομείο, το κέντρο μελέτης Pfizer στο Μπουένος Άιρες. Το χέρι του Roux άρχισε να πονάει και να πρήζεται. Αργότερα εμφανίστηκε ναυτία και δυσκολία στην κατάποση, ο Roux ένιωσε να κρεμιέται. Η όσφρησή του άλλαξε τις επόμενες μέρες, τα κόπρανα του έγιναν άσπρα και τα ούρα του σκούρα. Δύο ημέρες μετά τον εμβολιασμό, ο Roux επικοινώνησε με τους γιατρούς του, οι οποίοι σημείωσαν στο πρωτόκολλο ότι έχει: «Ανεπιθύμητη επίδραση τοξικότητας βαθμού 1».

Τρεις εβδομάδες αργότερα, ο υποψήφιος για δοκιμή Roux έλαβε τη δεύτερη δόση. Παρέμεινε υπό παρακολούθηση για 40 λεπτά και στη συνέχεια έφυγε από το νοσοκομείο νιώθοντας καλά. Στο ταξί για το σπίτι του ένιωσε άβολα, ενώ αργότερα είχε δύσπνοια, καυστικό πόνο στο στήθος, ναυτία και πυρετό. Τα ούρα του έγιναν μαύρα σαν κόλα και λιποθύμησε. Τρεις ημέρες αργότερα, ο Roux βρισκόταν στο νοσοκομείο Alemán, όπου έκανε αρκετά τεστ PCR για Covid που βγήκαν αρνητικά. Η ανώτερη ιατρός Gisela di Stilio σημείωσε στην έκθεση εξιτηρίου, η οποία είναι στη διάθεση της WELT: “Ανεπιθύμητη αντίδραση στο εμβόλιο του κορωνοϊού (μεγάλη πιθανότητα)”. Ο τομογράφος υπολογιστή είχε δώσει εικόνες υγρού στην καρδιά του Roux. Μια περικαρδιακή συλλογή.

Τους επόμενους μήνες, ο Roux έχασε 14 κιλά, είχε προβλήματα με το συκώτι και η καρδιά του χτυπούσε μερικές φορές ακανόνιστα. Το συκώτι του εξετάστηκε για ύποπτη τοξική ηπατίτιδα. Όπως αποδείχθηκε αργότερα, πάσχει από ένα γενετικό ελάττωμα που μπορεί να τον κάνει ευαίσθητο στους εμβολιασμούς. Η Αμερικανίδα γιατρός Τζέμα Τόρελ, η οποία γνωρίζει τα ιατρικά αρχεία του Roux και τον ανέκρινε εκτενώς την άνοιξη του 2021, σημείωσε: Η διάγνωση για τα συμπτώματα μετά τον δεύτερο εμβολιασμό ήταν με μεγάλη πιθανότητα «περικαρδίτιδα», φλεγμονή του καρδιακού σάκου. Όλα αυτά ταιριάζουν ακριβώς με μια κλινική εικόνα που έχει και το Ινστιτούτο Paul Ehrlich στη λίστα με τις «σπάνιες παρενέργειες» για τα εμβόλια mRNA.

Η υπόθεση του Roux πήρε μια εκπληκτική τροπή όταν ο δικηγόρος του Fernando Polack, διευθυντής μελέτης στο Μπουένος Άιρες και κύριος συγγραφέας της παγκόσμιας κεντρικής μελέτης φάσης 3, απέκτησε αναγκαστική πρόσβαση στο αρχείο του. Εκεί βρήκε καταπληκτικά πράγματα. Η ιστορία του, θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς, θα έπρεπε να εμφανίζεται στα κομβικά κείμενα μελέτης της Pfizer, αλλά αυτό βέβαια δεν συνέβη. Τα έγγραφα της φαρμακευτικής εταιρείας αναφέρουν ότι ο Roux ενημέρωσε την ερευνητική ομάδα ότι βρισκόταν στο νοσοκομείο με πνευμονία και στις δύο πλευρές, μετά την αρχική αναφορά, η οποία είχε ταξινομηθεί ως Ανεπιθύμητη Αντίδραση Τοξικότητας Επιπέδου 1. Ο φάκελος συνεχίζει λέγοντας ότι αυτό δεν μπορεί να έχει καμία σχέση με το εμβόλιο, μάλλον πρόκειται για λοίμωξη Covid. Ούτε μια λέξη ότι ο Roux είχε βγει αρνητικός για Covid σε αρκετές δοκιμές PCR.

Επανερμηνεία του ασθενούς με Covid

Ο Roux ανακάλυψε άλλα πράγματα για τον εαυτό του που δεν ήξερε ο ίδιος: Στις 23 Σεπτεμβρίου, ο διευθυντής μελέτης Polack σημείωσε ότι είχε μια «σοβαρή κρίση άγχους». Ο Roux πάσχει από άγχος (το οποίο δεν προκαλείται από το εμβόλιο).

Η επανερμηνεία του Roux από θύμα εμβολίου σε ασθενή Covid και με ψυχικό πρόβλημα εγείρει ερωτήματα. Το ιατρικό του ιστορικό δεν αναφέρεται στη μελέτη έγκρισης από τον Δεκέμβριο του 2020 και η περίπτωσή του δεν εμφανίζεται ούτε σε μεταγενέστερες αξιολογήσεις. Σε μια σύνοψη όλων των δεδομένων της μελέτης για τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ στις 11 Αυγούστου 2021, καταγράφηκε μόνο ένα περιστατικό περικαρδίτιδας μεταξύ των εμβολιασμένων ατόμων. Ένας άνδρας άνω των 55 ετών επηρεάζεται, λέει. Ο Augusto Roux δεν αναφέρεται. Καταγράφηκε ως κρούσμα Covid και άρα ως μη εμβολιασμένο άτομο;

Σχεδόν ταυτόχρονα με την υπόθεση Roux συνέβη ένα περιστατικό στο κέντρο δοκιμών του Μπουένος Άιρες. Με μια κίνηση η διαχείριση του τεστ αποχαιρέτησε 53 άτομα στις 31 Αυγούστου 2020. Οι υποψήφιοι αυτοί για τη δοκιμή «ξετυφλώθηκαν», πράγμα που σημαίνει ότι ενημερώθηκαν για την κατάσταση εμβολιασμού τους, μια διαδικασία που το πρωτόκολλο μελέτης της Pfizer προβλέπει ρητά μόνο «σε επείγουσες περιπτώσεις». Αλλά δεν υπάρχει τίποτα σχετικά στη μελέτη έγκρισης. Σε έγγραφα πρωτοκόλλου που είναι στη διάθεση της WELT και τα οποία στην πραγματικότητα δεν προορίζονται για το κοινό, οι υπεύθυνοι παγιδεύονται σε αντιφάσεις. «Μπορούν να βρεθούν τρεις διαφορετικές εξηγήσεις σε τρία διαφορετικά έγγραφα για τον αποκλεισμό των 53 υποκειμένων», παραπονιέται ο David Healy, καθηγητής ψυχιατρικής και ειδικός στη φαρμακολογία καθώς και επικεφαλής του δικτύου “Data Based Medicine” και μέλος του React-19 (επιστημονικού μη-κερδοσκοπικού οργανισμού στις Η.Π.Α. που προσφέρει οικονομική, ιατρική και συναισθηματική υποστήριξη σε ανθρώπους που υποφέρουν από μακροπρόθεσμες παρενέργειες εμβολιασμού Covid σε όλο τον κόσμο). Ο David Healy αναφέρει επίσης ότι “ένα έγγραφο σημειώνει πως όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν την τυπική δόση τη σωστή στιγμή, ένα δεύτερο αναφέρει ότι υπήρχε σφάλμα στη δόση για όλους και το τρίτο αναφέρει παρατυπίες για όλους, αλλά δεν αναφέρει ποιες.” Μήπως οι συμμετέχοντες αποκλείστηκαν μάλλον επειδή είχαν αναφέρει σοβαρές παρενέργειες;

Συνολικά 302 εθελοντές από την ομάδα του εμβολίου αποκλείστηκαν από τη μελέτη μετά τον δεύτερο εμβολιασμό και ως εκ τούτου δεν συμπεριλήφθηκαν στην αξιολόγηση. Οι 200 από αυτούς προέρχονταν από το Μπουένος Άιρες. Έχουν αποσιωπηθεί δυσάρεστα αποτελέσματα εδώ; Η υγειονομική αρχή της Αργεντινής ANMAT προφανώς είχε επίσης παρατηρήσει ότι τα πράγματα δεν πήγαιναν όπως θα έπρεπε στο στρατιωτικό νοσοκομείο: οι επιθεωρητές τους σταμάτησαν δύο φορές για έλεγχο. Αυτό δεν συνέβη σε κανένα άλλο μέρος κλινικών δοκιμών στον κόσμο.

Περίεργη είναι και η μοίρα ενός συμμετέχοντα στο τεστ που δεν επέζησε της διαδικασίας. Ο άνδρας ήταν υποκείμενο στην ομάδα εικονικού φαρμάκου (placebo), ήρθε στο νοσοκομείο Aleman λίγο μετά την έναρξη της μελέτης με καρδιακή προσβολή και πέθανε. Όμως ο θάνατος κρατήθηκε μυστικός από τους επιθεωρητές της ΑΝΜΑΤ. Το πρωτόκολλο της υγειονομικής αρχής, που έχει στη διάθεσή της η WELT, αναφέρει επίσης ρητά ότι δεν υπήρξαν θάνατοι ούτε στο εμβόλιο ούτε στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Μόνο στη μελέτη έγκρισης ο νεκρός εμφανίζεται ξαφνικά ξανά με ID #12313972. «Ο Πόλακ προφανώς κράτησε αυτόν τον νεκρό μυστικό από τις υγειονομικές αρχές», υποπτεύεται ο Roux. Αλλά ποιος λόγος υπήρχε για να κρύψει ένα νεκρό άτομο εάν φέρεται ότι δεν μπορούσε να έχει λάβει το εμβόλιο;

Τελικά, όσα έγιναν στο Μπουένος Άιρες ήταν αρκετά για τον έγκριτο Αργεντινό νευρολόγο Ruben Horecio Manci. Ο εμπειρογνώμονας των κλινικών δοκιμών έγραψε μια καυστική επιστολή στον υπουργό Υγείας της Αργεντινής στις 15 Απριλίου 2021. Τον Οκτώβριο του 2022, το Κοινοβούλιο συγκρότησε εξεταστική επιτροπή, η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει καμία απάντηση. Μεταξύ άλλων, πρόκειται για αυτά τα ερωτήματα: Πόσες σοβαρές παρενέργειες, πόσοι θάνατοι υπήρξαν πραγματικά; Τι συνέβη την ημέρα που 53 άτομα αποχώρησαν από τη μελέτη;

Θα πρέπει επίσης να εξεταστούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Pfizer και της κυβέρνησης της Αργεντινής για την προμήθεια εμβολίων της χώρας. Σύμφωνα με το συμβόλαιο, ο κατασκευαστής δεν ήθελε να εγγυηθεί τίποτα με το εμβόλιο του. Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα πρέπει να υπογράψουν απαλλαγή ευθύνης ακόμη και για αμέλεια της Pfizer και για «απάτη ή κακή πίστη εκ μέρους της ίδιας της Pfizer». Αυτές οι ρήτρες, οι οποίες θεωρούνται επίσης ασυνήθιστες από τους ειδικούς, εξασφάλισαν ότι η Αργεντινή βασιζόταν εξ ολοκλήρου στο ρωσικό εμβόλιο Sputnik μέχρι την άνοιξη του 2021.

Πέρα από την υπόθεση Augusto Roux και αυτό που συνέβη στο Μπουένος Άιρες, ο David Healy έχει άλλα ερωτήματα σχετικά με την κομβική μελέτη. Αναρωτιέται για συνολικά 21 θανάτους ομάδας εμβολίων, που λέγεται ότι «δεν οφείλονται στο εμβόλιο». Σε τουλάχιστον δύο από αυτούς τους θανάτους, τα πράγματα μπορεί να μην ήταν ακριβώς όπως παρουσιάζονται στη μελέτη. Η WELT έχει έγγραφα σύμφωνα με τα οποία ο ασθενής με #11621327 βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του τρεις ημέρες μετά τη 2η δόση, προφανώς από εγκεφαλικό. Ο ασθενής #11521497 πέθανε 20 ημέρες μετά τον εμβολιασμό, με διάγνωση καρδιακής ανακοπής. «Σύμφωνα με την τρέχουσα κατάσταση της επιστήμης, αυτά τα δύο περιστατικά θα αποδοθούν στον εμβολιασμό», λέει η ειδική της φαρμακοτεχνίας στο Βερολίνο Susanne Wagner, «ειδικά επειδή η αμερικανική υγειονομική αρχή CDC διερευνά επί του παρόντος τα εγκεφαλικά σε εμβολιασμένα άτομα και αυτό είναι γνωστό».

Ο Δανός γιατρός Peter Gøetzsche, πρώην καθηγητής κλινικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, δήλωσε αποτροπιασμένος σε συνέντευξή του στη WELT αναφέροντας ότι «οι μελέτες έγκρισης των κατασκευαστών είναι αναξιόπιστες, ακόμα κι αν εμφανίζονται σε διάσημα επιστημονικά περιοδικά». Γενικά παρατηρεί «απάτη και καταστολή της δημοσίευσης βλαβών στις κλινικές δοκιμές». Ο Gøetzsche θεωρεί χαρακτηριστική τη δημοσίευση Biontech/Pfizer σχετικά με την «Ασφάλεια, Ανοσογονικότητα και Αποτελεσματικότητα του Εμβολίου Covid-19 BNT162b2 σε Εφήβους». Σε αυτό, οι συγγραφείς, συμπεριλαμβανομένου του ιδρυτή της Biontech, Uğur Şahin, συμπεραίνουν, μεταξύ άλλων, ότι το εμβόλιο mRNA «εμφανίζει ένα ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας» σε παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών και ότι «δεν υπήρξαν σοβαρά συμβάντα που σχετίζονται με το εμβόλιο» μεταξύ των συμμετεχόντων. Στα παραρτήματα στο τέλος, στην ενότητα “σοβαρά συμβάντα”, ο αριθμός είναι 4. Από αυτούς, το 0 σχετίζεται με το εμβόλιο. Μία από τις τέσσερις είναι η 13χρονη Maddie De Garay. Το κορίτσι υπέστη σοβαρή νευρολογική διαταραχή μετά τη δεύτερη ένεση. Από τότε δεν μπορεί να βγει μόνη της από το αναπηρικό καροτσάκι. Τροφοδοτείται μέσω ρινογαστρικού σωλήνα.

«Οι καταγγελίες πρέπει να διευκρινιστούν σωστά»

«Οι παρατυπίες στις μελέτες πρέπει να διευκρινιστούν», λέει στη WELT ο εκπρόσωπος της πολιτικής υγείας του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (FDP) Andrew Ullmann . Τα «λάθη σε μεμονωμένα μέρη της μελέτης» δεν αποτελούν λόγο αμφισβήτησης της συνολικής έγκρισης. Ο επιδημιολόγος Klaus Stöhr , ο οποίος διαχειρίστηκε το πρόγραμμα εμβολίων Novartis από το 2007 έως το 2017, επισημαίνει στη WELT ότι τέτοια περιστατικά δεν μπορούν πάντα να αποφευχθούν: «Είναι σημαντικό να ανακαλύπτονται και να λαμβάνονται υπόψη στην αξιολόγηση της μελέτης». Το εάν η μελέτη πρέπει να διορθωθεί «μπορεί να ειπωθεί οριστικά μόνο εξετάζοντας τα πρωτότυπα έγγραφα ολόκληρης της μελέτης». Ο ανοσολόγος Charité Andreas Radbruch ζητά ισχυρές κυρώσεις, καθώς πρόκειται για «αποδοχή του εμβολιασμού στην κοινωνία και εμπιστοσύνη στις αρχές έγκρισης». Ο επικεφαλής της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμών (Στίκο) Τόμας Μέρτενς απαιτεί επίσης «οι ισχυρισμοί να διευκρινιστούν σωστά».

Η WELT ζήτησε από την Pfizer να σχολιάσει τις περιπτώσεις των Augusto Roux, Maddie de Garay, τα γεγονότα στο Μπουένος Άιρες και τον ρόλο του Fernando Polack.

Η απάντηση ήρθε αμέσως:

«Οι ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο έχουν εγκρίνει το εμβόλιο μας για COVID-19. Αυτές οι εγκρίσεις βασίζονται σε μια ισχυρή και ανεξάρτητη ανασκόπηση των επιστημονικών δεδομένων ποιότητας, ασφάλειας και αποτελεσματικότητας, συμπεριλαμβανομένης της κλινικής δοκιμής Φάσης 3».

Υπήρχε όμως χρόνος για μια τόσο σταθερή εκτίμηση από τις αρχές; Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον EMA, τα οποία είναι διαθέσιμα στη WELT, δείχνουν ότι η FDA, η βρετανική MHRA και ο ίδιος ο EMA είχαν ήδη συμφωνήσει για την ημερομηνία έγκρισης προτού προλάβουν καν να ρίξουν μια ματιά στα έγγραφα της Pfizer. Ο χρόνος ήταν κρίσιμος, ο κορωνοϊός προκάλεσε βάσανα και τρόμο. Φαίνεται ότι δεν υπήρχε χρόνος για σχολαστικούς ελέγχους τότε.

Η Welt ζήτησε επίσης διευκρινίσεις από τον επικεφαλής της μελέτης έγκρισης της Pfizer, Fernando Polack. Ο Polack προτίμησε επίσης να παραμείνει σιωπηλός.

Ενώ η Die Welt κάνει εξαιρετική δουλειά στο να αποκαλύψει τη απάτη της Pfizer στους δοκιμαστικούς ελέγχους, κάτι το οποίο ο FDA ήθελε να κρύψει για 75 χρόνια, τα περισσότερα από αυτά που συζητούνται τώρα δεν είναι καινούργια για εμάς. Το νέο είναι ότι οι κυρίαρχες εφημερίδες το συζητούν τώρα.

Η Die Welt αναφέρει ότι τα συμβόλαια της Pfizer περιλάμβαναν αποποίηση ευθύνης ακόμη και για αμέλεια της Pfizer και για «απάτη ή κακή πίστη εκ μέρους της ίδιας της Pfizer».

Αναμένουμε ότι αυτή η «παραίτηση από απάτη» θα εκδικαστεί με σκληρότητα μέχρι να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο σε πολλές χώρες. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η ευθύνη για ορισμένα παραπτώματα, όπως η απάτη, δεν μπορεί να παραιτηθεί εκ των προτέρων επειδή κάτι τέτοιο θα «παραβίαζε τη δημόσια τάξη» και θα ενεθάρρυνε την απάτη. Επομένως, αναμένω ότι το δόγμα του Ed Dowd* «η απάτη ακυρώνει όλα τα συμβόλαια εκ προοιμίου αποποίησης ευθυνών – αυτό καθορίζει η νομολογία (το δεδικασμένο)» θα επικρατήσει νομικά σε πολλές τοποθεσίες…

 

* Ο Ed Dowd είναι μεταξύ άλλων συγγραφέας του βιβλίου “Άγνωστη Αιτία: Η Επιδημία των Ξαφνικών Θανάτων μέσα στα έτη 2021, 2022” (“Cause Unknown: The Epidemic of Sudden Deaths in 2021, 2022”) 

πηγή

20/2/23