Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή η Ενωμένη Ρωμηοσύνη στην Καβάλα πραγματοποίησε τον Ιούλιο του 2022 ένα αφιέρωμα στις αλησμόνητες πατρίδες της Ανατολής, μέσα από την παρουσίαση του μουσείου προσφυγικού Ελληνισμού Καβάλας .
Το Μουσείο αυτό δημιουργήθηκε με αγάπη και μεράκι από απογόνους προσφύγων δεύτερης και τρίτης γενιάς. Προσφύγων που διώχτηκαν βίαια από τις πατρίδες της Ανατολής, εγκατέλειψαν τις εστίες τους όπου επί τρεις χιλιάδες χρόνια μεγαλούργησαν, και ρίζωσαν στη νέα τους πατρίδα. Έφεραν μαζί τους την ιστορία τους, τον πολιτισμό, την αρχοντιά και τις αξίες τους, το σπόρο που φύτεψαν στη νέα τους γη, αυτή της μητέρας Ελλάδας.
Ενενήντα χρόνια μετά, ο Σύλλογος Μικρασιατών Καβάλας «Μνήμη Μικράς Ασίας», συγκεντρώνοντας τα κειμήλιά τους, (εικόνες και είδη λατρείας, κεντήματα, είδη καθημερινής χρήσης, βιβλία, έγγραφα και φωτογραφίες), από τις αλησμόνητες πατρίδες, και άλλα που αποκτήθηκαν εδώ τα πρώτα χρόνια της εγκατάστασής τους, δημιούργησε το «Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού»,σαν έναν ελάχιστο φόρο τιμής γι αυτούς που άδικα χάθηκαν, γι αυτούς που βίωσαν την φωτιά και την προσφυγιά, γι αυτούς που με χίλιες δυσκολίες κατόρθωσαν να μας μεγαλώσουν.
Θερμές ευχαριστίες από την ΕΝΩΜΕΝΗ ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ προς την πρόεδρο των Μικρασιατών Καβάλας κ. Τσίγκου Σοφία τον αντιπρόεδρο και έφορο του προσφυγικού μουσείου κ. Ζαχαρόπουλο Εμμανουήλ την επίτιμη έφορο κ. Ζαχαροπούλου Έλενα καθώς και όλου του Συλλόγου Μικρασιατών Καβάλας “Μνήμη Μικράς Ασίας” που δίνουν καθημερινά όλον τους τον εαυτό να διατηρήσουν ζωντανές τις μνήμες του προσφυγικού Ελληνισμού.