Bρετανία: Μέχρι και 300.000 άνθρωποι αντιμετωπίζουν καρδιακές παθήσεις ως αποτέλεσμα Διαταραχής Μετα-Πανδημικού Στρες*

Σχόλιο: Οι συγκεκριμένοι Βρετανοί ιατροί υποστηρίζουν ότι η τεράστια αύξηση των καρδιακών παθήσεων οφείλεται στο μετα-πανδημικό άγχος. Υπάρχουν και άλλοι όμως ιατροί που ισχυρίζονται με μελέτες ότι η πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση ίσως έχει και  άλλα αίτια όπως τον μαζικό εμβολιασμό με τις συνακόλουθες παρενέργειες καρδιολογικής φύσης. Βέβαιο είναι πως ένα νέο κύμα ασθενειών έχει ξεσηκωθεί με τάση για να διογκωθεί έτι περαιτέρω…

 

 

 (Post-Pandemic Stress Disorder – PPSD*)

*ΣτΜ: Αυτή η νέου τύπου και όχι ακόμη επίσημα αναγνωρισμένη διαταραχή ονομάζεται με όμοιο τρόπο με τη γνωστή διαταραχή μετατραυματικού στρες (PostTraumatic Stress Disorder – PTSD)

Δύο ιατροί στο Λονδίνο έχουν επισημάνει ότι μέχρι και 300.000 Βρετανοί αντιμετωπίζουν καρδιακές παθήσεις αυτή τη στιγμή ως αποτέλεσμα της διαταραχής «μεταπανδημικού» στρες (PPSD).

Αυτό μπορεί να αντιστοιχεί, όπως υποστηρίζουν, σε μέχρι και 4,5% αύξηση καρδιαγγειακών προβλημάτων στη Μ. Βρετανία ως συνέπεια της διαταραχής PPSD, με τους ενήλικες μεταξύ 30-45 χρονών να βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο. 

Ο Mark Rayner, πρώην ανώτερος ψυχοθεραπευτής του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας και ιδρυτής της EASE Wellbeing CIC (Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «Χαλάρωση και Ευημερία») είπε ότι μέχρι και τρία εκατομμύρια άνθρωποι στη Βρετανία ήδη υποφέρουν από PPSD, εξαιτίας του στρες και του άγχους από όλη την κατάσταση με την Covid-19.

Εξέφρασε τους φόβους του ότι αυτή η ψυχική διαταραχή δύναται να επιφέρει δραματική αύξηση και σε σωματικά προβλήματα υγείας, όπως σε καρδιακές προσβολές, εάν οι περιπτώσεις δεν διαγνωσθούν και αντιμετωπιστούν εγκαίρως.  

Ο κ. Rayner ανέφερε ότι: «Η διαταραχή μεταπανδημικού στρες PPSD είναι ένα απολύτως πραγματικό πρόβλημα μεγάλης κλίμακας. Μαζί με την ίδια τη διαταραχή και τα άμεσα θέματα που προκύπτουν από αυτή, ένα από τα σημαντικότερα παράπλευρα προβλήματα είναι η αρνητική επίδραση που μπορεί να έχει στην υγεία της καρδιάς».

«Είναι ευρέως αναγνωρισμένο ότι η μείωση του στρες και των ψυχολογικών προβλημάτων είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την πρόληψη και ανάνηψη από καρδιαγγειακά περιστατικά, όπως καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά».

«Μιλάμε για μέχρι και 300.000 νέους ασθενείς με καρδιακά προβλήματα».

Ο κ. Rayner προειδοποίησε ότι χωρίς τον διπλασιασμό τουλάχιστον της τρέχουσας χρηματοδότησης, το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στα προβλήματα που δημιουργεί η ωρολογιακή αυτή βόμβα της διαταραχής PPSD», κάτι που μπορεί να οδηγήσει όσους υποφέρουν από μακροχρόνια PPSD μέχρι και στον θάνατο.

Παράλληλα, ο Tahir Hussain, ανώτερος αγγειοχειρούργος στο Νοσοκομείο Northwick Park στο Harrow, είπε ότι παρατήρησε μια σημαντική αύξηση στα περιστατικά εκεί που εργάζεται.

Ανέφερε τα εξής: «Έχω παρατηρήσει μια μεγάλη αύξηση στις αγγειακές θρομβωτικές παθήσεις στα ιατρεία μου. Εισάγονται πλέον πολύ νεότεροι ασθενείς που χρειάζονται χειρουργική και ιατρική παρέμβαση από ότι πριν την πανδημία».

«Πιστεύω ότι πολλά από αυτά τα περιστατικά εμφανίζονται ως άμεσο αποτέλεσμα των αυξημένων επιπέδων στρες και άγχους που προκλήθηκαν από τη διαταραχή PPSD».

«Έχουμε επίσης αποδείξεις ότι κάποιοι ασθενείς έχουν πεθάνει σπίτι τους από πνευμονικές εμβολές και  εμφράγματα του μυοκαρδίου. Θεωρώ ότι αυτό σχετίζεται με την αυτοαπομόνωση πολλών ανθρώπων στο σπίτι χωρίς καμιά επαφή με τον έξω κόσμο, κάτι που τους εμπόδισε να λάβουν την ιατρική βοήθεια που χρειάζονταν».

Η διαταραχή μεταπανδημικού στρες PPSD είναι μια πάθηση ψυχικής υγείας που εισήχθη από την πανδημία. Αν και δεν είναι ακόμη επίσημα αναγνωρισμένη, πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι πρέπει να αναγνωριστεί.

Ο κ. Rayner πρόσθεσε: «Όλοι έχουν ακούσει για την διαταραχή μετατραυματικού στρες PTSD, αλλά είναι πραγματικά επείγουσα ανάγκη να επικεντρωθούμε πλέον και στην διαταραχή μεταπανδημικού στρες PPSD».

«Η πανδημία και οι εγκλεισμοί που αυτή επέφερε έχουν επιδράσει αρνητικά σε τεράστιο βαθμό στην ψυχική υγεία όλου του έθνους».

Η έρευνα προτείνει ότι οι ασθενείς με συμπτώματα κατάθλιψης είναι σε 64% μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν στεφανιαία νόσο και είναι 59% πιο πιθανοί υποψήφιοι για μελλοντικά ανεπιθύμητα καρδιαγγειακά περιστατικά, όπως καρδιακές προσβολές και ανακοπές».

Οι παθήσεις της καρδιάς και του κυκλοφορικού συστήματος ευθύνονται για το ένα τέταρτο των συνολικών θανάτων στη Μ. Βρετανία, κάτι που μεταφράζεται σε 160000 θανάτους το χρόνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία υπάρχουν περίπου 7,6 εκατομμύρια άνθρωποι στη Μ. Βρετανία που ζούνε με μια καρδιακή νόσο ή μια πάθηση του κυκλοφορικού συστήματος.

 

https://www.standard.co.uk/news/health/post-pandemic-stress-disorder-heart-conditions-covid-london-physicians-b969436.html