Mετάφραση για την ΕΝΩΜΕΝΗ ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ
“Έχουμε ομάδες που μπορούν να επέμβουν άμεσα”, είπε ο Επίτροπος της ΕΕ Τιερί Μπρετόν, προσθέτοντας, “μπορούμε όχι μόνο να επιβάλουμε πρόστιμο αλλά και να απαγορεύσουμε τη λειτουργία” των πλατφορμών “στην επικράτειά μας”.
Ο Επίτροπος της ΕΕ για την Εσωτερική Αγορά είπε ότι η ΕΕ μπορεί να απαγορεύσει τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε περιπτώσεις κοινωνικών αναταραχών. Ο Τιερί Μπρετόν δήλωσε σε συνέντευξή του στο France Info: “Εάν υπάρχει περιεχόμενο μίσους, περιεχόμενο που καλεί σε ταραχές ή δολοφονίες, για παράδειγμα […], οι πλατφόρμες [των μέσων κοινωνικής δικτύωσης] υποχρεούνται να το διαγράψουν. Εάν δεν το κάνουν, θα τους επιβληθούν αμέσως κυρώσεις”, σύμφωνα με τη Heise Online. “Έχουμε ομάδες που μπορούν να επέμβουν άμεσα”, είπε ο Γάλλος. Εάν οι υπεύθυνοι δεν ενεργήσουν άμεσα, “τότε ναι, μπορούμε όχι μόνο να επιβάλουμε πρόστιμο αλλά και να απαγορεύσουμε τη λειτουργία” των πλατφορμών “στην επικράτειά μας”.
Ο Μπρετόν είπε ότι οι γίγαντες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως το TikTok, το Facebook, το Twitter, το YouTube κ.λπ. θα μπορούσαν να απαγορευθούν βάσει του νόμου της ΕΕ για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA). Οι εκκλήσεις παγκοσμιοποιητών όπως ο Μπρετόν για απαγόρευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην Ευρώπη έρχονται ως απάντηση στις βίαιες ταραχές των μεταναστών στη Γαλλία που ξέσπασαν μετά τον πυροβολισμό και τον θάνατο ενός 17χρονου Γαλλο-Αλγερινού από αστυνομικό.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε επίσης να διακοπεί η πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως απάντηση στη βία στους δρόμους. “Πρέπει να σκεφτούμε πώς οι νέοι χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα, στην οικογένεια, στο σχολείο, θα πρέπει να υπάρχουν απαγορεύσεις… και όταν τα πράγματα ξεφύγουν, ίσως χρειαστεί να τα περιορίσουμε ή να τα κόψουμε”, είπε ο Μακρόν σε μια συνάντηση με πάνω από 250 δημάρχους στις 4 Ιουλίου, όπως ανέφερε ο Guardian. “Πάνω απ ‘όλα, δεν πρέπει να το κάνουμε αυτό εν θερμώ και είμαι χαρούμενος που δεν χρειάστηκε να το κάνουμε. Αλλά νομίζω ότι είναι μια πραγματική συζήτηση που πρέπει να κάνουμε με ηρεμία και ψυχραιμία”, συνέχισε.
Αφού αντιμετώπισε τεράστιες αντιδράσεις από την πολιτική του αντιπολίτευση, αξιωματούχοι της γαλλικής κυβέρνησης προσπάθησαν να υποστηρίξουν τα σχόλια του Μακρόν, λέγοντας ότι ο πρόεδρος δεν εννοούσε “γενική απαγόρευση” των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης, αλλά μάλλον “περιστασιακή και προσωρινή” αναστολή των κοινωνικών δικτύων.
Στις 5 Ιουλίου, οι Γάλλοι νομοθέτες ψήφισαν υπέρ ενός νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης που περιλαμβάνει τη δυνατότητα της αστυνομίας να κατασκοπεύει πολίτες ενεργοποιώντας εξ αποστάσεως το μικρόφωνο, την κάμερα και το GPS των κινητών τηλεφώνων και άλλων συσκευών. Σε περίπτωση μεγάλης κρίσης -όπως ένας πόλεμος ή μια πανδημία- η Επιτροπή της ΕΕ θα μπορούσε να αναγκάσει μεγάλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να αφαιρέσουν περιεχόμενο που θεωρείται “επείγουσα απειλή”, σύμφωνα με τη Heise Online.
Η ΕΕ θα επιβάλει νέους περιορισμούς σε διαδικτυακές πλατφόρμες με περισσότερους από 45 εκατομμύρια χρήστες στις 25 Αυγούστου, γεγονός που θα υποβάλει αυτές τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας σε αυστηρότερους κανόνες σχετικά με τη “διανομή παράνομου και επιβλαβούς περιεχομένου”, αναφέρει η Heise. Μέχρι τότε, οι πλατφόρμες πρέπει να υποβάλουν μια αρχική λεπτομερή αξιολόγηση των “μεγαλύτερων κινδύνων για τους χρήστες” στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Διαφορετικά, μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόστιμα έως και 6 τοις εκατό των παγκόσμιων εσόδων τους. Ο Μπρετόν ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή θα διενεργήσει σχετικό “stress test” στο TikTok την επόμενη εβδομάδα. Αυτό θα εξετάσει εάν ο εν λόγω φορέας είναι έτοιμος να συμμορφωθεί με τις νέες απαιτήσεις. Άλλες εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως η Meta και το Twitter, αναφέρεται πως θα υποβληθούν σύντομα σε αυτά τα stress tests.