Η γεωπολιτική σκακιέρα συνεχίζει να μεταβάλλεται δραματικά, με τη Ρωσο-Ουκρανική σύγκρουση να παραμένει στο επίκεντρο των παγκόσμιων εξελίξεων. Την Τρίτη (11-03-2025) έλαβε χώρα μια εννιάμιση ώρας διαπραγμάτευση στη Σαουδική Αραβία μεταξύ Αμερικανών και Ουκρανών, με βασικό ζητούμενο την επίτευξη 30ήμερης εκεχειρίας.
Ωστόσο, η Ρωσία δεν συμμετείχε στις συνομιλίες, γεγονός που γεννά ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα μιας τέτοιας συμφωνίας. Όπως είπε ο κ. Μπαλτζώης η συμφωνία που προτείνεται αφορά κατάπαυση του πυρός σε ξηρά, θάλασσα και αέρα. Ωστόσο, το Κρεμλίνο αντιμετωπίζει αυτή την πρωτοβουλία με έντονο σκεπτικισμό, καθώς τη θεωρεί μια στρατηγική κίνηση της Δύσης για να δοθεί χρόνος στην Ουκρανία να ανασυγκροτηθεί.
Η σύγκριση με τη Συνδιάσκεψη της Γιάλτας είναι αναπόφευκτη, καθώς το ιστορικό προηγούμενο δείχνει πως οι νικητές συνήθως καθορίζουν τους όρους ειρήνης. Ταυτόχρονα, η Ουκρανία συνεχίζει την επιθετική της στάση, εκτοξεύοντας 337 drones προς τη Μόσχα και άλλες ρωσικές περιοχές, προκαλώντας απώλειες.
Η Ρωσία απάντησε με την “Επιχείρηση Pipe”, μια πρωτοφανή στρατιωτική κίνηση, όπου Ρώσοι κομάντος χρησιμοποίησαν έναν εγκαταλελειμμένο αγωγό φυσικού αερίου για να διεισδύσουν 15-17,5 χιλιόμετρα μέσα σε ουκρανικό έδαφος, αιφνιδιάζοντας πλήρως τις εχθρικές δυνάμεις. Η ρωσική προέλαση στην περιοχή του Κούρσκ είχε καταλυτική επίδραση στην ουκρανική άμυνα.
Περίπου 7.000 Ουκρανοί στρατιώτες βρέθηκαν περικυκλωμένοι, με 430 να αιχμαλωτίζονται. Ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν επισκέφθηκε την περιοχή φορώντας στρατιωτική στολή, κάτι που αποτελεί σπάνιο γεγονός και στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας, πρόσθεσε ο κ. Μπαλτζώης. Ο Ρώσος πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να σταματήσει τις επιχειρήσεις όσο ουκρανικά στρατεύματα βρίσκονται σε περιοχές που η Μόσχα θεωρεί ρωσικό έδαφος.
Οι δηλώσεις του υποδεικνύουν ότι η Ρωσία δεν θα αποδεχτεί οποιαδήποτε εκεχειρία αν δεν εξασφαλίσει την αναγνώριση των κατεχόμενων περιοχών ως ρωσικές και την ουδέτερη στάση της Ουκρανίας. Η Δύση φαίνεται να αντιλαμβάνεται ότι η Ουκρανία βρίσκεται σε δυσχερή στρατιωτική θέση και αναζητά τρόπους να ενισχύσει την άμυνά της. Στο Παρίσι πραγματοποιήθηκε μυστική συνάντηση 34 στρατιωτικών αξιωματούχων από χώρες της ΕΕ, της Ασίας και της Ωκεανίας, με στόχο να καθορίσουν στρατηγικές για τη διατήρηση της ουκρανικής στρατιωτικής ικανότητας, επεσήμανε ο κ. Μπαλτζώης.
Παράλληλα, ο Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε τη δημιουργία μιας πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης, που θα εγγυάται την ασφάλεια της Ουκρανίας και θα αποτρέπει μια νέα ρωσική επίθεση. Η Ρωσία επιμένει ότι η Δύση προσπαθεί να καθυστερήσει το αναπόφευκτο: την αναγνώριση των εδαφικών της κερδών και τον περιορισμό της επιρροής του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Ο Πούτιν έχει εκφράσει την επιθυμία του για μια «Νέα Γιάλτα», μια συνολική συμφωνία που θα καθορίσει τη μεταπολεμική ισορροπία στην περιοχή, τόνισε ο κ. Μπαλτζώης.
Οι εξελίξεις δείχνουν πως η ειρήνη απέχει ακόμη πολύ, καθώς ούτε η Ρωσία ούτε η Δύση δείχνουν διατεθειμένες να κάνουν ουσιαστικές υποχωρήσεις.