Σταλαγματιές Πατερικής Σοφίας

Δεν υπάρχει ασυγχώρητη αμαρτία, παρεκτός της αμετανοήτου. Και κανένα δώρημα του Θεού δεν μένει χωρίς προσθήκη, παρεκτός του στερουμένου ευχαριστίας προς τον Θεό.

Άγιος (Αββάς) Ισαάκ ο Σύρος.

 

Η προσευχή που λέγεται ήσυχα και με την προσοχή της καρδιάς, έχει δύναμη και κατά παράδοξο τρόπο, ηρεμεί την αναστατωμένη ψυχή.

Άγιος Ιωάννης της Κρονστάνδης. (20/12)

 

Η αρχή και το θεμέλιο της ενάρετης ζωής είναι το να πράττει πάντοτε ο άνθρωπος το δίκαιο, το σύμφωνο με το θέλημα του Θεού.

Παροιμ. Ιστ΄ 7

 

Ο αυτάρκης, επειδή δεν έχει ανάγκη από τίποτε, είναι πλησιέστερα από τους άλλους στον Θεό.

Άγιος Νεκτάριος Πενταπόλεως.

 

Η χάρη των Αγίων μας, ακόμη και πάνω στα ξύλα των αγίων εικόνων υπάρχει. Κάποτε στην Μικρά Ασία, ένας Τούρκος κτηνοτρόφος προσπάθησε με το τσεκούρι του να σχίσει ένα παλαιό ξύλο εικόνας. Με την πρώτη τσεκουριά το ξύλο άρχισε να αιμορραγεί. Ο Τούρκος τότε πανικόβλητος παρέδωσε την εικόνα στους Χριστιανούς, διηγούμενος το θαύμα.

Όσιος Ιάκωβος ο εν Ευβοία.

 

Πρόσεχε να μην μεταλαμβάνεις από συνήθεια. Να είναι για εσένα η κάθε Θεία Κοινωνία, όπως την πρώτη φορά που μετέλαβες και σαν να είναι η τελευταία σου, πριν πεθάνεις.

Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης, Ανθολόγιο Συμβουλών, σελ. 238.

 

Για να γνωρίσει κάποιος τον Κύριο, δεν χρειάζεται να είναι πλούσιος ή επιστήμονας, αλλά χρειάζεται να είναι εγκρατής και να έχει πνεύμα ταπεινό και να αγαπά τον πλησίον.

Όσιος Σιλουανός ο Αθωνίτης. (24/9)

 

Άφησε το παρελθόν στο έλεος του Θεού, το παρόν στην Αγάπη του Θεού και το μέλλον στην Πρόνοια Του.

Αββάς Ησύχιος.

Ετικέτες - Σχετικά Θέματα