Από μικρή στην ξενιτιά

Στη Νέα Βίνιανη της Ευρυτανίας, αφήσαμε τα βήματά μας να οδηγηθούν σε μια συνάντηση με μια εξαιρετική γυναίκα, την κυρία Ελευθερία. Η ιστορία της αναπτύσσεται σαν ένα μαγικό ύφασμα, όπου κάθε νήμα συνδέεται με συναισθηματικές εμπειρίες και πλούσιες ανθρώπινες σχέσεις. Από τα πρώτα της χρόνια, η μοίρα της επέβαλε μια δύσκολη δοκιμασία, χάνοντας τους γονείς της στην ηλικία των 1,5 ετών, όταν αυτοί σκοτώθηκαν από νάρκη πολέμου. 
Τα παιδικά της χρόνια τα πέρασε στο χωριό της στη Σκόπελο, με τους συγγενείς της. Στα 7 της χρόνια, μια θεία της από την Αμερική την υιοθέτησε, ανοίγοντας μια νέα σελίδα στη ζωή της. Η Ελευθερία, όμως, αντιμετώπισε την πρώτη δοκιμασία της ανθρώπινης προδοσίας, καθώς η γυναίκα που θα την συνόδευε στο ταξίδι εξαφανίστηκε με τα χρήματα. Εκείνη τη στιγμή, όμως, ένα ζευγάρι Ελλήνων τη βοήθησε να ξεπεράσει τη δυσκολία και την πήραν μαζί τους προς τον προορισμό της. 
Στην Αμερική, η νέα της μητέρα την περίμενε, ανοίγοντας ένα ακόμη κεφάλαιο στο βιβλίο της ζωής της. Εκείνη μεγάλωσε, πήγε σχολείο, και σε μια τυχερή στιγμή της γνώρισε τον Έλληνα άνδρα της. Με καταγωγή από την Ευρυτανία, ο άνδρας αυτός έγινε ο σύντροφός της σε έναν γάμο γεμάτο αγάπη και σεβασμό. Στα χρόνια που ακολούθησαν, η Ελευθερία αφοσιώθηκε στο κοινωνικό έργο, γίνοντας πρόεδρος σε αρκετά ιδρύματα που στόχο είχαν την ενίσχυση της Ελλάδας και της αγαπημένης της Ευρυτανίας. Κάθε καλοκαίρι, πλέον κοντά στα 80 της, επιστρέφει στη γαλήνια αγκαλιά του χωριού της, απολαμβάνοντας την ηρεμία του και τη συντροφιά παλιών φίλων.