Ταφόπλακα για την ίση πρόσβαση στην Υγεία: Απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή σε τιμές που «συμφέρουν»!

Παντελής Λαμψιώτης

Η Μίνα Γκάγκα παρουσίασε το αντιλαϊκό μέτρο των απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή, και κάπως έτσι μας αποχαιρέτησε οριστικά η δημόσια δωρεάν Υγεία για όλους.

Δημόσια Υγεία: Ενώ η μεγάλη δοκιμασία που έφερε η πανδημία στα κρατικά συστήματα υγείας της Ευρώπης, υπενθύμισε στους ευρωπαίους ηγέτες την ανάγκη να στραφούν προς ένα κραταιό δημόσιο σύστημα για τις χώρες τους, στην μπανανία των Βαλκανίων (την Ελλάδα) η κυβέρνηση συνεχίζει να ακολουθεί πιστά, μια εντελώς αντίθετη ρότα. Αυτή του ξεπουλήματος, της ανισότητας, της καταστροφής κάθε έννοιας ενός κράτους πρόνοιας.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, μίλησε στο iatropedia.gr και παρουσίασε το σύστημα υγείας της νέας δυστοπίας που φέρνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπου θα επιβιώνουν οι «έχοντες» και θα στέλνονται στην «εξορία» της περίθαλψης οι φτωχοί.

Το γεγονός αυτό που αποτελεί ντροπή για ένα σύγχρονο κράτος πρόνοιας, αποκαλύπτεται με κάθε… επισημότητα και στην καθιέρωση των – επί πληρωμή – απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία.

Η δημόσια υγεία αφού πρώτα καταστράφηκε, τώρα σαλαμοποιείται και λεηλατείται ό,τι απέμεινε από τον δημόσιο χαρακτήρα της. Περνά στη σφαίρα της ιδιωτικοποίησης νομοσχέδιο με το νομοσχέδιο.

Η Μίνα Γκάγκα υπεραμύνθηκε της καθιέρωσης απογευματινών χειρουργείων με πληρωμή, γιατί δήθεν θα αποσυμφορήσει τις μεγάλες λίστες αναμονής, θα δημιουργήσει «ελκυστικό περιβάλλον» για τους εργαζόμενους και το κόστος των χειρουργείων θα είναι σε… συμφέρουσα τιμή.

Συγκεκριμένα, ο πολίτης θα πληρώνει το 30% του συνόλου της δαπάνης του χειρουργείου και εξ’ ολοκλήρου την αμοιβή του γιατρού (!), ενώ το 70% του ποσού που θα καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ ή την ασφαλιστική εταιρεία, θα καταβάλλεται στο νοσοκομείο.

Η Μίνα Γκάγκα τολμά να μιλά για «ελκυστικό περιβάλλον» επειδή βάζει σφήνα κάποια τεχνάσματα ιδιωτικού τύπου για να εκφυλίσει την δημόσια υγεία, άλλα ξεχνά πως ένα «ελκυστικό περιβάλλον» θα ήταν μόνο ένα σύγχρονο νοσοκομείο χωρίς υποδομές που καταρρέουν, χωρίς ράντζα ντροπής, χωρίς ελλείψεις γιατρών και εξοπλισμού, χωρίς ανύπαρκτες ΜΕΘ.

Για ένα «ελκυστικό περιβάλλον», ένα σοβαρό κράτος θα φρόντιζε να ικανοποιεί το ίδιο τις οικονομικές απαιτήσεις των γιατρών. Eξ’ αρχής. Kαι δεν θα πετούσε το μπαλάκι στους πολίτες για να πληρώνουν αυτοί τα «σπασμένα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Πολίτες που μάλιστα πληρώνουν φόρους για μια ζωή, για να έχουν ένα ακμαίο σύστημα υγείας, και σήμερα βλέπουν τον Πλεύρη και την Γκάγκα, να τους ζητά χρήματα για να χειρουργηθούν.

Την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων την πετυχαίνεις με το να δημιουργείς νέα νοσοκομεία ή να αναβαθμίζεις ήδη υπάρχουσες δομές υγείας. Όχι με το να τα κλείνεις, όχι με το να τα υποβαθμίζεις αφαιρώντας προσωπικό και εξοπλισμό. Και σίγουρα όχι με το να βάζεις την ιδιωτικοποίηση από την πίσω πόρτα.

Το μέτρο των απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή είναι ανάλγητο, ανήθικο και απάνθρωπο. Ισοπεδώνει την έννοια της ισοπολιτείας, την ίση πρόσβαση στην υγεία που ορίζει το Σύνταγμα. Χωρίζει τους πολίτες σε δύο κατηγορίες. Σε αυτούς που θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος των χειρουργείων, και σε αυτούς που θα αδυνατούν, και θα αναγκάζονται να στέκονται σε ουρές ντροπής, να υποβάλλονται σε απίστευτη ταλαιπωρία, να μπλέκουν σε επικίνδυνες καθυστερήσεις που συχνά θα λειτουργούν επιβαρυντικά για την υγεία τους. Οδηγούμαστε σε μια κοινωνία «πατρικίων και πληβείων», με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Το υπέρτατο αγαθό της Υγείας για το οποίο έγιναν αγώνες και χύθηκε αίμα για να διασφαλιστεί, γίνεται σήμερα «παιχνίδι» στα χέρια ανάλγητων τεχνοκρατών. Και η ίδια η πρόσβαση στη ζωή, αρχίζει να πλασάρεται ως «προνόμιο» σε… συμφέρουσα τιμή.

ΠΗΓΗ