ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

 

Το Μακεδονικό Ζήτημα

Μακεδονικό ζήτημα είναι η οικειοποίηση του ονόματος, της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς του Μακεδονικού Ελληνισμού και η διεκδίκηση εδαφών της Ελλάδος από το γειτονικό κράτος των Σκοπίων.

Ο Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Ιωσήφ Μπρόζ Τίτο, μετονομάζοντας το 1944 την επαρχία Βαρδαρίου της Γιουγκοσλαβίας σε Μακεδονία, δημιούργησε αυτόματα Μακεδονικό έθνος και Μακεδονική γλώσσα. Η δημιουργία των παραπάνω δημιούργησε με την σειρά της επεκτατικές βλέψεις στα γειτονικά πραγματικά Μακεδονικά εδάφη της Ελλάδος, με παράλληλη δυνατότητα οικειοποίησης της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς του Μακεδονικού Ελληνισμού.

 

Η Λύση

Οριστική λύση του προβλήματος είναι η υιοθέτηση ενός ονόματος για το κράτος των Σκοπίων, μέσω της τροποποίησης του συντάγματος της γείτονος χώρας, το οποίο δεν θα νομιμοποιεί δημιουργία Μακεδονικής εθνότητας και Μακεδονικής γλώσσας. Αυτομάτως δεν θα υπήρχε δυνατότητα διεκδίκησης εδαφών και οικειοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς των Μακεδόνων Ελλήνων.

Ονόματα που θα έλυναν οριστικά και αμετάκλητα το πρόβλημα είναι τα ακόλουθα:

1) Κεντροβαλκανική Δημοκρατία

2) Βαρδαρινή Δημοκρατία

3) Νοτιοσλαβική Δημοκρατία

4) Σλαβοαλβανική Δημοκρατία

5) Σκοπιανή Δημοκρατία

Λόγω εξάρτησης, αδυναμίας και ενδοτισμού, το Ελληνικό πολιτικό και δημοσιογραφικό σύστημα δεν διεκδίκησε ποτέ αξιόπιστα ανάλογη οριστική λύση αλλά αντιθέτως, παρά την αντίθεση της κοινής γνώμης, που για άλλα θέματα την θεοποιεί, αποδέχθηκε την υιοθέτηση της σύνθετης ονομασίας στις διαπραγματεύσεις.

 

Οι Κακές και οι Απαράδεκτες Επιλογές

Στην περίπτωση της υιοθέτησης σύνθετης ονομασίας υπάρχουν απλά κακές και εντελώς απαράδεκτες επιλογές.

Α. Απλά κακές επιλογές σύνθετης ονομασίας είναι οι εξής:

1) Σλαβομακεδονία (Slavomakedonija)

Ξεκαθαρίζει σαφώς ότι αυτοί είναι Σλάβοι και εμείς Έλληνες. Θεσμοθετείται Σλαβομακεδονική εθνότητα και Σλαβομακεδονική γλώσσα που δεν επιτρέπουν επεκτατικές βλέψεις εις βάρος μας. Πολλοί θα επισήμαναν ότι αυτό το όνομα δεν θα το δεχθούν οι Αλβανοί των Σκοπίων. Τους υπενθυμίζουμε ότι με το όνομα Μακεδόνας δεν έχουν καμία συναισθηματική σχέση και τόσα χρόνια κανένας δεν τους είχε ρωτήσει εάν δέχονται να ονομάζονται έτσι. Σε κάθε περίπτωση τώρα κάνουν οτιδήποτε τους πούν οι Αμερικανοί και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να ενωθούν με το Κοσσυφοπέδιο.

2) Νεομακεδονία (Novomakedonija)

Με την προϋπόθεση ότι παραμένει μία λέξη και αμετάφραστο αυτομάτως:

α) με την Σλαβική γραφή του ονόματος αποδέχονται την σλαβική τους καταγωγή που τους διαφοροποιεί από εμάς τους Έλληνες.

β) αυτοί γίνονται Νεομακεδόνες και εμείς Παλαιομακεδόνες, κάτι το οποίο με λίγη   φαντασία περιέχει και την ιστορική αλήθεια ότι εμείς ήμασταν εδώ και αυτοί εμφανίσθηκαν σε εδάφη . της   Μακεδονίας μετά το 600 μ.χ.

γ) η γλώσσα που ομιλούν οι Νεομακεδόνες είναι η Νεομακεδονική αφού οι Παλαιομακεδόνες ομιλούσαν την Παλαιομακεδονική που ήταν διάλεκτος της Αρχαίας Ελληνικής γλώσσας και τώρα ομιλούν την Ελληνική.

δ) αυτοί κατοικούν σε εδάφη που κατά 80% δεν ανήκουν στην ιστορική Μακεδονία και τα ονομάζουν Νεομακεδονία, περιορίζοντας έτσι την δυνατότητα διεκδίκησης εδαφών της Ιστορικής παλαιάς Μακεδονίας.

 

Β. Εντελώς απαράδεκτες επιλογές σύνθετης ονομασίας είναι οι εξής:

1) Μακεδονία-Σκόπια. (Νομιμοποιεί Μακεδονική εθνότητα και Μακεδονική γλώσσα και επεκτατικές βλέψεις.)

2) Μακεδονία των Σκοπίων. (Νομιμοποιεί Μακεδονική Εθνότητα και Μακεδονική γλώσσα και επεκτατικές βλέψεις.)

3) Μακεδονία του Βαρδάρη. (Νομιμοποιεί Μακεδονική εθνότητα, Μακεδονική γλώσσα και τις επεκτατικές βλέψεις των Σκοπιανών που προπαγανδίζουν εδώ και πολλά χρόνια ότι οι Μακεδονίες του Αιγαίου και του Πιρίν είναι αλύτρωτες και πρέπει να ενωθούν με την Μακεδονία του Βαρδάρη.)

4) Άνω Μακεδονία (Upper Macedonia) (Νομιμοποιεί Μακεδονική εθνότητα, Μακεδονική γλώσσα και υποβιβάζει την πραγματική ιστορική Μακεδονία στην οποία ζούμε σε Κάτω Μακεδονία. Υπονοεί επίσης αυτομάτως την εύλογη σκέψη ότι η Άνω Μακεδονία θα πρέπει να ενωθεί με την Κάτω Μακεδονία νομιμοποιώντας πλήρως τις επεκτατικές βλέψεις των Σκοπιανών.)

5) Ορεινή Μακεδονία (Gorna Macedonia) (Νομιμοποιεί Μακεδονική εθνότητα, Μακεδονική γλώσσα και υποβιβάζει την πραγματική ιστορική Μακεδονία στην οποία ζούμε σε Πεδινή Μακεδονία. Υπονοεί επίσης αυτομάτως την εύλογη σκέψη ότι η Ορεινή Μακεδονία θα πρέπει να ενωθεί με την Πεδινή Μακεδονία νομιμοποιώντας πλήρως τις επεκτατικές βλέψεις των Σκοπιανών.)

6) Νέα Μακεδονία (New Macedonia) (Επειδή οι δύο λέξεις είναι ξεχωριστές θα επικρατήσει στην καλύτερη περίπτωση το Ν. Μακεδονία όπως ΠΓΔ Μακεδονίας το οποίο νομιμοποιεί και Μακεδονική εθνότητα και Μακεδονική γλώσσα και επεκτατικές βλέψεις εναντίων της Ελλάδος.

 

Οι Προτάσεις Νίμιτς

Ο κ. Μάθιους Νίμιτς, σαν ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, προτείνει πέντε πιθανές ονομασίες για την ονομασία των Σκοπίων, οι οποίες όμως ανήκουν ξεκάθαρα στις εντελώς απαράδεκτες σύνθετες ονομασίες.

 

Οι προτεινόμενες από τον κ. Νίμιτς ονομασίες είναι οι εξής:

1) Συνταγματική Δημοκρατία της Μακεδονίας (Costitutional Rep. of Macedonia)

2) Δημοκρατική Δημοκρατία της Μακεδονίας (Democratic Rep. of Macedonia)

3) Ανεξάρτητη Δημοκρατία της Μακεδονίας (Indipendent Rep. of Macedonia)

4) Νέα Δημοκρατία της Μακεδονίας (New Rep. of Macedonia)

5) Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας (Republic of Upper Macedonia)

 

Καμία από τις παραπάνω προτεινόμενες ονομασίες δεν λύνει το Μακεδονικό ζήτημα. Όπου διατηρείται αναλλοίωτο το «Δημοκρατία της Μακεδονίας» θεσμοθετείται Μακεδονική Εθνότητα και Μακεδονική Γλώσσα, νομιμοποιώντας πλέον διεκδίκηση εδαφών και πλήρη οικειοποίηση της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς του Μακεδονικού Ελληνισμού.

 

Το Πολιτικό Σκηνικό στην Ελλάδα

Είναι ώρα το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα να σώσει την αξιοπιστία του και οι Έλληνες πολιτικοί και δημοσιογράφοι να σώσουν την αξιοπρέπειά τους. Εάν οι Έλληνες πολιτικοί και δημοσιογράφοι, λόγω δεσμεύσεων ή ενδοτισμού έχασαν την αξιοπρέπειά τους εμείς οι Μακεδόνες Έλληνες και όλοι γενικά οι Έλληνες δεν την έχουμε χάσει, ούτε προτιθέμεθα να την χάσουμε, συναινώντας σε απαράδεκτες λύσεις.

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι χωρίς την δικιά μας νομιμοποίηση το κράτος των Σκοπίων θα είναι πάντα ασταθές μέχρι να αυτοδιαλυθεί. Η αναγνώρισή τους από άλλα κράτη δεν τους εξασφαλίζει επιβίωση αλλά μόνον ψυχολογικό στήριγμα στην αντιπαράθεσή τους με την Ελλάδα.

 

΄΄ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ΄΄