ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΖΩΓΡΑΦΕΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΑΝ ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΣΤΟ ΠΕΡΑ.

Τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα ακούστηκαν και  φέτος στην ιστορική ελληνική συνοικία του Πέρα, στην Κωνσταντινούπολη. Μαθητές του Ζωγραφείου Λυκείου τραγούδησαν στο κέντρο της Πόλης, ξυπνώντας μνήμες από την ιστορία της ομογένειας. Θερμή ήταν η ανταπόκριση των Τούρκων πολιτών που συμμετείχαν στη χριστιανική εκδήλωση. Οι Τούρκοι για άλλη μια φορά κατάλαβαν πόσο λάθος έκαναν που έδιωξαν του Ρωμιούς της Πόλης, όμως είδαν πως ακόμη και αν έχουν απομείνει ελάχιστοι, δίνουν παράδοση, χρώμα και πολιτισμό στη Βασιλεύουσα. 
Είναι η τρίτη χρονιά που οι μαθητές του Ζωγράφειου Λυκείου τραγουδούν τα κάλαντα στο Πέρα. Τις περασμένες δεκαετίες κάτι τέτοιο θεωρούνταν αδιανότητο καθώς οι πιέσεις για τους ομογενείς ήταν αφόρητες.
Το Ζωγράφειο είναι ένα από τα λίγα εναπομείναντα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Κωνσταντινούπολη. Η ιστορία του Ζωγραφείου σχολείου ανάγεται στον 19ο αιώνα, όταν υπήρξαν ανάγκες για εκπαιδευτική στέγαση μιας και το Ζάππειο Λύκειο, από μόνο του δεν μπορούσε να καλύψει αυτές τις ανάγκες. Επίσης η σχολή που λειτουργούσε στο Σταυροδρόμι της Παναγίας είχε πάνω από 800 μαθητές και έτσι αποφασίστηκε να γίνει ενας έρανος για να χτιστεί ενα καινούργιο και σύγχρονο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Έτσι πολλοί ήταν εκείνοι που πρόσφεραν για το έργο αυτό, με κορυφαίο τον διαμένοντα στο Παρίσι Χρηστάκη Ζωγράφο, ο οποίος είχε δώσει πάνω από 10.000 χρυσές λίρες της εποχής. Το 1890 η γενική συνέλευση της κοινότητας αποφάσισε σε ένδειξη τιμής να ονομαστεί το σχολείο Ζωγράφειο. Στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό υπερίσχυσε η πρόταση του αρχιτέκτονα Περικλή Φωτιάδη και έτσι πραγματοποιήθηκε το χτίσιμο του σχολείου έτσι ακριβώς όπως είναι σήμερα. Το 1899 το Ζωγράφειο έδωσε τους πρώτους αποφοίτους του.