Σίσι και Μητσοτάκης συζήτησαν τις εξελίξεις στη Λιβύη

Φωτογραφία Αρχείου

Κάιρο.

Ο Μπάσαμ Ράντι,  εκπρόσωπος του Αιγύπτιου προέδρου, ανακοίνωσε ότι ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς οι δύο πλευρές παρακολουθούν τις εξελίξεις στη Λιβύη, συζήτησαν επίσης τις αμοιβαίες σχέσεις και άλλα θέματα.

Ο Μπάσαμ Ράντι είπε ότι στις συνομιλίες συζήτησαν τις πρόσφατες εξελίξεις στο ζήτημα της Λιβύης, συμφώνησαν στο απαράδεκτο της παρέμβαση εξωτερικών μερών στην κρίση της Λιβύης, καθώς περιπλέκεται περισσότερο το πρόβλημα και δεν  βοηθούν  τις θυσίες του λαού της Λιβύης, δεν βοηθούν στα δικαιώματα και τα συμφέροντά του.

Και οι δύο ηγέτες σημείωσαν ότι αυτή η ξένη επέμβαση απειλεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα ολόκληρης της περιφερειακής γειτονιάς της Λιβύης, ως επέκταση της Ευρώπης, και ως εκ τούτου υπάρχει ανάγκη για κοινές προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας υποστηρίζοντας τις σχετικές διεθνείς προσπάθειες καθώς και την εφαρμογή των αποτελεσμάτων της διάσκεψης του Βερολίνου για την επίλυση του ζητήματος.

Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος Σίσι και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησαν τρόπους ενίσχυσης της κοινής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορα επίπεδα, είτε σε διμερές επίπεδο είτε στο πλαίσιο του τριμερούς μηχανισμού συνεργασίας μεταξύ Αιγύπτου, Κύπρου και Ελλάδας. 

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ηγέτες συμφώνησαν να επαναλάβουν τις αμοιβαίες επισκέψεις σε επίπεδο ανώτερων υπαλλήλων κατά την επιστροφή της εναέριας κυκλοφορίας, με στόχο να συνεχίσουν να αναπτύσσουν θετικά τις διάφορες πτυχές της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους, και οι δύο ηγέτες τόνισαν τη σημασία της συνοχής των κοινών συμφερόντων και των θέσεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τονίζοντας παράλληλα ότι το Φόρουμ για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία σε αυτό το πλαίσιο. 

Αυτό το φόρουμ, θα ενισχύσει τις προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των μελών του στον τομέα της ενέργειας και του φυσικού αερίου, και τη μεταφορά πόρων για ελπιδοφόρες επενδυτικές ευκαιρίες για τους σημερινούς λαούς και τις μελλοντικές γενιές.

Όσον αφορά την κρίση του κοροναϊού, ο Ράντι εξήγησε ότι και οι δύο πλευρές συζήτησαν τις προσπάθειες για τον περιορισμό της επιδημίας του νέου κορωνοϊού, καθώς και εκείνες για την αντιμετώπιση της υγείας, των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της κρίσης.

Ο Πρόεδρος Σίσι και ο Έλληνας πρωθυπουργός συμφώνησαν για περαιτέρω συνεργασία στον τομέα αυτό, μέσω ανταλλαγής εμπειρογνωμοσύνης και συντονισμού μεταξύ των αρμόδιων αρχών στην Αίγυπτο και την Ελλάδα, ώστε να επωφεληθούν στο μέγιστο από την καταπολέμηση της επιδημίας.

Sada ElBalad

ΠΗΓΗ