ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ Η ΑΝΑΓΡΑΦΗ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ

Νίκου Χειλαδάκη

Δημοσιογράφου-Συγγραφέα-Τουρκολόγου

 

Προαιρετική θα είναι η αναγραφή του θρησκεύματος στις τουρκικές ταυτότητες σύμφωνα και με το νέο τουρκικό σύνταγμα, παρά τις συστάσεις που έχει δεχτεί η Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην υπάρχει τέτοια αναγραφή γιατί, όπως τονίστηκε από ευρωπαϊκούς παράγοντες, αυτό το σημείο συνιστά παραβίαση των ανθρωπινών δικαιωμάτων.

Παρ όλα αυτά φαίνεται πως στην Τουρκία δεν «ίδρωσε» το αυτί τους σε όλες αυτές τι ευρωπαϊκές παραινέσεις και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα της εφημερίδας Hürriyet, στις 17 Φεβρουαρίου, στην Τουρκία όποιος θέλει θα μπορεί να γράψει το θρήσκευμά του στην ταυτότητά του και κανείς δεν θα τον εμποδίσει να το πράξει παραβιάζοντας δήθεν τα ευρωπαϊκά στάνταρντ.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο ίδιο τουρκικό δημοσίευμα, σε αναφορά της Ευρωπαϊκής Ένωση ότι ακόμα και με την εθελοντική αναγραφή του θρησκεύματος δεν προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα και η μυστικότητα των ατομικών  ΄πιστεύω΄, η απάντηση της τουρκικής πλευράς ήταν ότι κανείς δεν εμποδίζει κανένα να προστατέψει τα προσωπικά  του δεδομένα καθώς, όπως τονίζεται στην σχετική απάντηση, η αναγραφή του θρησκεύματος είναι προαιρετική και έτσι όποιος θέλει το δηλώνει και όποιος θέλει δεν δηλώνει τίποτα.  Η ίδια απάντηση δόθηκε και στην «Οργάνωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» που έκανε παράσταση στην τουρκική κυβέρνηση να μην υπάρχει αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες γιατί αλλιώς  η Τουρκία θα χαρακτηριστεί σαν χώρα που δεν προστατεύει τα προσωπικά  δεδομένα. Στο θέμα αυτό μάλιστα οι Τούρκοι απάντησαν πως είναι ανόητο να ομιλεί σήμερα κάνεις για μυστικότητα και προστασία προσωπικών δεδομένων, όταν αυτά εκτίθενται  καθημερινά μέσα από διάφορες λειτουργίες όπως ηλεκτρονικοί υπολογιστές, πιστωτικές κάρτες, ηλεκτρονικές συναλλαγές, facebook και διάφορα άλλα.

Η εξέλιξη αυτή μας θυμίζει δυστυχώς την ελληνική περίπτωση όπου οι κυβερνώντες σε αυτή την χώρα υπακούοντας τυφλά στις υποδείξεις ξένων παραγόντων, εδώ και μερικά χρόνια έχουν καταργήσει την αναγραφή του θρησκεύματος στις ελληνικές ταυτότητες. Έτσι όποιος ήθελε να γράψει στην ταυτότητά του ότι είναι Έλληνας Χριστιανός Ορθόδοξος, δεν έχει σήμερα αυτή την δυνατότητα.

Οι Τούρκοι διάλεξαν την μέση οδό, δηλαδή όποιος θέλει να μην γράψει τίποτα στην ταυτότητά του και όποιος θέλει να δηλώσει το θρήσκευμά του να είναι ελεύθερος να το κάνει. Εδώ στην Ελλάδα για άλλη μια φορά επιλέχτηκε η απάλειψη κάθε αναφοράς στο θρήσκευμα, ίσως γιατί αυτό ενοχλούσε αυτούς που ήθελαν μια χώρα χωρίς ταυτότητα για να την ρίξουν πιο εύκολα στον γκρεμό.

Εδώ θα ήθελα να αναφέρω στο θέμα αυτό και την προσωπική μου περίπτωση. Όταν πριν από λίγο καιρό αναγκάστηκα να βγάλω καινούρια ταυτότητα, όταν ζήτησα από τον αστυνόμο υπηρεσίας να γράψω Χριστιανός Ορθόδοξος στο μέρος όπου θα έβαζα την υπογραφή μου,  αυτός μου αρνήθηκε κατηγορηματικά με την αιτίαση ότι αυτό παραβαίνει τους ελληνικούς νόμους. Μάλιστα!

Για την ΈΝΩΜΕΝΗ ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ΄

 

 

Ετικέτες - Σχετικά Θέματα