Ελληνική υπογραφή φέρει η τελευταία επιστημονική ανακάλυψη που υπόσχεται να χαρίσει σύντομα κίνηση και αφή σε ανθρώπους που υποφέρουν από παράλυση. Ο ομογενής νευροεπιστήμονας Μιγκέλ Νικολέλης, που διαπρέπει στη Βραζιλία, δημιούργησε ένα εμφύτευμα εγκεφάλου που έχει δώσει τη δυνατότητα σε πιθήκους να κινούν τεχνητά χέρια μονάχα με τη δύναμη της σκέψης, αλλά και να αισθάνονται τη διαφορετική υφή των αντικειμένων που αγγίζουν μέσω ηλεκτρικών σημάτων που μεταδίδονται απευθείας στον εγκέφαλό τους.
Ο δρ Νικολέλης εξήγησε ότι το εμφύτευμα μεταφράζει την εγκεφαλική δραστηριότητα σε κίνηση, ενώ την ίδια στιγμή στέλνει πληροφορίες σχετικά με την επιφάνεια των αντικειμένων πίσω στον εγκέφαλο. «Η αξιοσημείωτη επιτυχία του συστήματος στα μη ανθρώπινα πρωτεύοντα θηλαστικά είναι αυτό που μας κάνει να πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι θα καταφέρουν τα ίδια αποτελέσματα ακόμα πιο εύκολα στο άμεσο μέλλον» δήλωσε ο ομογενής επιστήμονας.
Ο δρ Νικολέλης και η ομάδα του από το Πανεπιστήμιο Ντιουκ στη Βόρεια Καρολίνα ανέπτυξαν το συγκεκριμένο σύστημα, στο πλαίσιο μιας μεγαλύτερης προσπάθειας να βοηθήσουν τους παράλυτους ανθρώπους να ξαναχρησιμοποιήσουν τα άκρα τους και να αντιλαμβάνονται τα πράγματα που αγγίζουν ή το έδαφος που πατάνε.
Οπως εξήγησαν οι επιστήμονες, χωρίς την αίσθηση της αφής οι άνθρωποι αυτοί έχουν περισσότερες πιθανότητες να ρίχνουν τα αντικείμενα που προσπαθούν να πιάσουν ή να παραπατάνε, εξαιτίας της λανθασμένης εκτίμησης του εδάφους.
Αυτό το διάστημα ο ελληνικής καταγωγής επιστήμονας εργάζεται πυρετωδώς στο εργαστήριό του στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου προκειμένου να δημιουργήσει έναν ολόκληρο «εξωσκελετό» που θα χαρίζει κίνηση στα παραλυμένα άκρα των ασθενών, μεταφράζοντας ουσιαστικά την εγκεφαλική δραστηριότητα που θα καταγ [Ο κ. Νικολέλης, αγκαλιά με το «αντικείμενο» των μελετών του.] γράφεται από το εμφύτευμα.
«Οι ασθενείς θα μπορούν να χρησιμοποιούν τον εγκέφαλό τους για να ελέγχουν την κίνησή τους, ενώ θα λαμβάνουν και αισθητήρια ερεθίσματα από τα χέρια και τα πόδια τους» δήλωσε ο δρ Νικολέλης τονίζοντας ότι δείγματα του πρωτοποριακού «εξωσκελετού» θα παρουσιαστούν στην έναρξη των αγώνων του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου που θα πραγματοποιηθεί το 2014 στη Βραζιλία.
«Μόλις η ομάδα της Βραζιλίας εμφανιστεί στο γήπεδο, θέλουμε να συνοδεύεται από δύο τετραπληγικούς εφήβους που θα περπατήσουν στο γήπεδο και θα κλοτσήσουν την μπάλα χρησιμοποιώντας αυτήν την τεχνολογία».
Οι έρευνες στους σκεπτόμενους πιθήκους
Μπορεί να λένε ότι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου είναι ο σκύλος, όμως για τον Μιγκέλ Νικολέλη αποδείχτηκε ότι είναι ο πίθηκος. Ο ομογενής νευροεπιστήμονας έχει συνδέσει το όνομά του με τους «σκεπτόμενους πιθήκους», αφού οι έρευνές του επικεντρώνονται στην αποκωδικοποίηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας των πρωτευόντων αυτών θηλαστικών, με στόχο την αποκατάσταση της κίνησης στα παραλυμένα άκρα τους.
Ο Μιγκέλ Νικολέλης, ο οποίος πήρε το όνομά του από τον παππού του, τον Μιχάλη, που ήταν ιερέας στη Μυτιλήνη, γεννήθηκε και σπούδασε στο Σάο Πάολο. Το 1984 αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου της βραζιλιάνικης πρωτεύουσας, ενώ το 1989 ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στο Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Επιστήμης του ίδιου πανεπιστημίου.
Στην επιστημονική κοινότητα έχει διακριθεί κυρίως για τις μελέτες του πάνω στα λεγόμενα «brain machine interfaces», μηχανήματα που μετράνε την εγκεφαλική δραστηριότητα, με στόχο την ανάπτυξη νευροεμφυτευμάτων για ανθρώπους και πρωτεύοντα θηλαστικά.
Η δουλειά του έχει αναγνωριστεί από την επιθεώρηση του Τεχνολογικού Ινστιτούτου τηs Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) ανάμεσα στις τοπ 10 αναπτυσσόμενες τεχνολογίες, ενώ ο ίδιος συγκαταλέχθηκε το 2004 στη λίστα με τους πενήντα κορυφαίους ηγέτες της τεχνολογίας από το επιστημονικό περιοδικό «Scientific American». Παράλληλα μετράει πολλές δημοσιεύσεις σε επιστημονικές επιθεωρήσεις, έχει εκδώσει αρκετά βιβλία -με τελευταίο το «Beyond Boundaries»- και έχει κατοχυρώσει τρεις τίτλους ευρεσιτεχνίας στην Αμερική.
Στις 5 Ιανουαρίου του 2011 ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’ τον όρισε τακτικό μέλος της Ποντιφικής Ακαδημίας Επιστημών. Στον ελεύθερο χρόνο του του αρέσει να ακούει βραζιλιάνικη μουσική, ενώ δεν χάνει αγώνα της Σοδιεδάδ, της αγαπημένης του ποδοσφαιρικής ομάδας.
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ
espresso.gr 10.10.2011β