Εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας (9 Φεβρουαρίου) θα πραγματοποιηθούν στις ελληνικές κοινότητες της Διασποράς, σε αλλοδαπά πανεπιστημιακά ιδρύματα με έδρες ελληνικών σπουδών και σε σχολές και άλλους φορείς εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας.

Τον πρώτο λόγο θα έχουν οι συνεργαζόμενοι με τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού φορείς, με στόχο την ανάδειξη της ελληνικής γλώσσας.

Στο πλαίσιο αυτό, οι διπλωματικές και προξενικές μας αρχές ανά τον κόσμο προγραμματίζουν σχετικές εκδηλώσεις σε συνεργασία με τις ομογενειακές οργανώσεις και τους φορείς εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας στην περιοχή ευθύνης τους, γνωστοποιώντας παράλληλα το γεγονός στις τοπικές αρχές για ενδεχόμενη συμμετοχή τους. Πολλές από τις εκδηλώσεις αυτές φέρουν την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, όπως κάνει γνωστό η ίδια με ανακοίνωσή της.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού ανακοινώνει ότι το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου προγραμματίζει εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας στο Μέγαρο Μουσικής (αίθουσα «Νίκος Σκαλκώτας»). Την εκδήλωση, το πρώτο μέρος της οποίας θα συντονίζει ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, καθηγητής Γιάννης Χρυσουλάκης, θα χαιρετίσουν πολιτειακοί, εκκλησιαστικοί και ακαδημαϊκοί παράγοντες της Κύπρου και της Ελλάδας, ενώ κεντρικοί ομιλητές θα είναι ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγ. Βρετανίας Νικήτας, ο καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών στην Έδρα «Γεώργιος Σεφέρης» του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Παναγιώτης Ροϊλός και ο πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας καθ. Ιωάννης Καζάζης.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει στρογγυλό τραπέζι με σημαντικές προσωπικότητες με θέμα την «Εξ αποστάσεως εκπαίδευση και την πρόσωπο με πρόσωπο διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας» και φιλοξενεί το Μουσικό Σχολείο Αλίμου με το «Σύνολο Σύγχρονου Ελληνικού Δημοφιλούς Ρεπερτορίου» που θα παρουσιάσει επιλεγμένο ρεπερτόριο ελληνικής μουσικής.

Θα υπάρξουν επίσης παράλληλες πολιτιστικές παρεμβάσεις με την προβολή ταινίας της ελληνικής κοινότητας Βρυξελλών και παραμύθια σε μορφή κινουμένων σχεδίων.

Επίσης, το καναδικό Πανεπιστήμιο Simon Fraser, Έδρα Ελληνικών Σπουδών Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (Βανκούβερ), θα παρουσιάζει, σε ξεχωριστό περίπτερο έξω από την αίθουσα την πρωτότυπη πλατφόρμα εξ αποστάσεως εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας που έχει αναπτύξει.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων και των πρωτοβουλιών καταρτίζει το υπουργείο Εξωτερικών μέσω της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού σε συνεργασία με τις ελληνικές διπλωματικές αρχές, τις ομογενειακές οργανώσεις, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τα πρεσβυγενή Πατριαρχεία και Αρχιεπισκοπές που συνδράμουν στη λειτουργία σχολείων και τμημάτων εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας.

Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού ενημερώνει ότι πρόκειται να εκπροσωπηθεί σε εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και συναντήσεις στο εξωτερικό, ως εξής:

  • Σε εκπαιδευτική δράση, σύμφωνα με τα άρθρα 30 και 32 της Σύμβασης για τα άτομα με αναπηρία του ΟΗΕ, στις 9 Φεβρουαρίου 2020, η οποία συνδιοργανώνεται από την οργάνωση «ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ» και το Ινστιτούτο Κωφών του Τορίνο, τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και στην οποία θα συμμετάσχουν άτομα ελληνικής και ιταλικής καταγωγής.
  • Σε συναντήσεις εργασίας στις 8 και 9 Φεβρουαρίου 2020 με εκπροσώπους του Ινστιτούτου Κωφών του Τορίνο, της οργάνωσης «ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ» και της εταιρείας Easyreading (φορείς που συνεργάστηκαν για τον σχεδιασμό γραμματοσειράς στα αρχαία και νέα ελληνικά για άτομα με δυσλεξία και άλλες διαταραχές ανάγνωσης) με στόχο τον σχεδιασμό κοινών δράσεων για την προώθηση και διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού.
  • Στις εκδηλώσεις της «Εβδομάδας ελληνικού πολιτισμού και ελληνικής γλώσσας» που διοργανώνει η ελληνική κοινότητα Νεαπόλεως και Καμπανίας, στη Νάπολη της Ιταλίας, στις 9, 10, 11 και 12 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας.
  • Ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Γ. Χρυσουλάκης θα παρευρεθεί και θα είναι ομιλητής στον εορτασμό για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας στη Ρουμανία, όπου η ημέρα αυτή έχει με νόμο θεσπιστεί ως επίσημη επέτειος της χώρας. Τον εορτασμό θα πραγματοποιήσει η Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας στο Βουκουρέστι, στις 10 Φεβρουαρίου 2020, στη Ρουμανική Ακαδημία, τον υψηλότερο θεσμό συνάντησης της επιστήμης και του πολιτισμού στη χώρα. Τη ρουμανική Πολιτεία θα εκπροσωπήσουν η Προεδρία της χώρας, το υπουργείο Πολιτισμού, το υπουργείο Παιδείας, η Ρουμανική Ακαδημία, πανεπιστημιακοί και άλλα σημαίνοντα πρόσωπα των γραμμάτων και της επιστήμης της χώρας.

ΠΗΓΗ