Βοτανικός περίπατος και περιήγηση της ομάδας Νεότητας της Ενωμένης Ρωμηοσύνης στην Κάλυμνο

Την Κυριακή, 7 Μαΐου 2023, η ομάδα της Ενωμένης Ρωμηοσύνης στην Κάλυμνο είχε την ευλογία να συμμετέχει σε δύο δράσεις στην εύφορη κοιλάδα του Βαθύ:

ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ

Η κυρία Καλλιόπη Πατέλλη μας ξενάγησε στην πανέμορφη φύση της περιοχής και μας έδειξε τα βότανά της, δίνοντας έμφαση στα φύλλα της ελιάς και τον κίστο. Μάθαμε τον τρόπο συλλογής, αποθήκευσης και χρήσης μαζί με τις ευεργετικές ιδιότητες των βοτάνων στην υγεία μας.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΝΕΟΤΗΤΑΣ

Οι νέοι της ομάδας μας είχαν την αντίστοιχη ευκαιρία να περιηγηθούν από τους καθηγητές Νίκη Μίχα και Ιπποκράτη Ταυλάριο σε εκκλησίες και μνημεία του Βαθύ, όπως το μετόχι της Παναγίας Κυρά Ψηλής, τον παλαιοχριστιανικό ναό του Ταξιάρχη και τον μοναδικό ναό της Παναγίας Χωστής με τον θρύλο που τον συνοδεύει:
Στα παλιά τα χρόνια στο Βαθύ της Καλύμνου οι πιστοί πήγαν στην εκκλησία, αφιερωμένη στην Παναγία να παρακολουθήσουν την Θεία Λειτουργία της Ανάστασης του Χριστού. Ξαφνικά ακούστηκαν φωνές : «Ερχονται οι πειρατές». Φόβος έπιασε τους πιστούς, παρακάλεσαν την Παναγία να τους σώσει λέγοντας «Παναγιά χώσου στη γη». Και η Εκκλησία μαζί με τους πιστούς χώθηκε μέσα στη γη.

Μετά από πολλά χρόνια τέτοιες μέρες, Μεγάλη Παρασκευή – Μεγάλο Σάββατο, δυο βοσκοί ξέμειναν στην ακτή, κοντά στην εκκλησία. Γύρισε ο ένας και είπε στον άλλο: «Θα πάω να δω αν υπάρχει εδώ γύρω εκκλησία, να πάρω αντίδωρο να δώσω  και εσένα μέρα που είναι». Μετά από πολλές ώρες γύρισε πίσω.
«Καθώς περπατούσα βρήκα μια εκκλησία. Οι άνθρωποι ήταν βέβαια παράξενα ντυμένοι, αλλοτινά. Πήγα όμως κοντά τους και στο τέλος πήρα αντίδωρο και σου φερα και σένα». Ο άλλος βοσκός τότε τον προσκύνησε κα ιτου είπε με δέος : » – Αδελφέ μου αξιώθηκες να δεις ό,τι δεν βλέπουμε εμείς, είδες αγίους ανθρώπους που τους προστατεύει στον Παράδεισο η Παναγία». Για τούτο κι ονομάστηκε η Εκκλησία «Παναγιά Χωστή».
Ο βοτανικός περίπατος και η περιήγηση της ομάδας Νεότητας κατέληξαν σε ταβέρνα στην παραλία της Ρίνας του Βαθύ, όπου μικροί και μεγάλοι απόλαυσαν το φαγητό και την παρέα.
Δόξα τω Θεώ!