Φυτά και Βότανα τῆς Ἑλληνικῆς Γῆς και Θεραπευτική Χρήση αὐτῶν – Μέρος 11ο – Κρεμμύδι

    Το κρεμμύδι ή Άλλιον το κρόμμυο (λατινική ονομασία Allium cepa) αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά βρώσιμα και φαρμακευτικά φυτά εδώ και χιλιάδες χρόνια. Είναι βολβώδες πολυετές φυτό που μπορεί να φτάσει σε ύψος το ένα μέτρο. Έχει κούφιους μίσχους και άσπρα ή βυσσινί άνθη. Το κρεμμύδι , φυτό ιθαγενές του βορείου ημισφαιρίου, καλλιεργείται στην Μέση Ανατολή εδώ και χιλιάδες χρόνια. Στην Ελλάδα πιστεύεται πως το έφερε ο Μέγας Αλέξανδρος ο οποίος το έδινε στους άνδρες του για δύναμη και υγεία. Σήμερα καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο ως λαχανικό. Το κρεμμύδι ανήκει στην ίδια οικογένεια με το σκόρδο γι αυτό και έχει κάποια κοινά συστατικά και ιδιότητες με το σκόρδο. Από το φυτό χρησιμοποιείται για θεραπευτική χρήση μόνο ο βολβός.

   Το κρεμμύδι περιέχει πτητικό έλαιο με θειούχες ουσίες, ενώσεις που περιέχουν θείο όπως αλλικίνη ( που έχει αντιβιοτική δράση), μεθίνη, αιθίνη, προπίνη και αλλιίνη, φλαβονοειδή, φαινολικά οξέα, αμινοξέα και στερόλες. Επίσης περιέχει σε μεγάλη συγκέντρωση βιταμίνες C, B9 ,B6 και κάλιο. Το φυτό είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες.

Χρήσεις:

Το κρεμμύδι αναφέρεται από τους Διοσκουρίδη, Ηρόδοτο, Όμηρο και Θεόφραστο και χρησιμοποιούνταν από τους αρχαίους προγόνους μας ως άρτυμα αλλά και ως θεραπευτικό μέσο. Οι κύριες χρήσεις του κατά την αρχαιότητα ήταν ως θεραπεία των κεντρισμάτων και των κρυολογημάτων. Στην κινέζικη αρχαία ιατρική δίνονταν κρεμμύδι για την απόφραξη της μύτης και την εφίδρωση.

Σήμερα η κύρια χρήση του κρεμμυδιού είναι η διατροφική. Όπως και το σκόρδο, το κρεμμύδι έχει ερευνηθεί πολύ ως προς την θεραπευτική δράση του στο ανθρώπινο σώμα και τις διάφορες παθήσεις.

Το κρεμμύδι είναι αντιβιωτικό, διουρητικό, αντιφλεγμονώδες, αναλγητικό, αποχρεμπτικό, και αντιρευματικό. Επίσης είναι ευεργετικό για το κυκλοφορικό σύστημα. Η πιο γνωστή παγκοσμίως χρήση του κρεμμυδιού είναι κατά του κρυολογήματος , της γρίππης και του βήχα. Επίσης αντισταθμίζει την τάση εμφάνισης στηθάγχης, αρτηριοσκλήρωσης και καρδιακής προσβολής όπως και το σκόρδο. Μια άλλη πολύ σημαντική δράση του κρεμμυδιού είναι πως εξουδετερώνει τα μικρόβια και βακτήρια της στοματικής κοιλότητας όπως η τερηδόνα εάν μασηθεί ωμό. Για τον πόνο στα αυτιά μπορούμε να ρίξουμε μερικές σταγόνες ζεστό χυμό κρεμμυδιού. Λόγω των πολλαπλών θεραπευτικών οδών που δρά το βότανο στο σώμα έχει και αντιπυρετικές ιδιότητες θεραπεύοντας ουσιαστικά το σώμα από βακτήρια και ιώσεις. Τακτική κατανάλωση κρεμμυδιού μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης (LDL) στο αίμα, την αρτηριακή πίεση και κατ’ επέκταση προστατεύει την καρδιά.

Μια άλλη πολύ σημαντική χρήση είναι ως κατάπλασμα επάνω σε πληγείσες περιοχές όπως πρηξίματα, σπάσιμο οστού διαστρέμματα και γενικά φλεγμονώδεις καταστάσεις του σώματος.

Οι θειούχες πτητικές ενώσεις υπεύθυνες για τον γνωστό ερεθισμό των ματιών που προκύπτει  από τον τεμαχισμό του βολβού είναι καθοριστικής σημασίας για των καθαρισμό των ματιών σύμφωνα με τον Ιπποκράτη. Επίσης όταν το καταναλώνουμε ωμό , είναι πολύ πιο δραστικό και φτάνει και στα πιο απομακρυσμένα σημεία του σώματος προσφέροντας τις θεραπευτικές ιδιότητές του.

Σύμφωνα με κλινικές μελέτες6,7 η κατανάλωση κρεμμυδιού βοηθάει στην αποτροπή πολλών μορφών καρκίνου. Οι έρευνες αφορούν μεγάλο μέρος πληθυσμού της νότιας Ευρώπης και το συμπέρασμα είναι πως η κατανάλωση κρεμμυδιού ή  και σκόρδου μειώνουν πολύ την εμφάνιση κοινών μορφών καρκίνου.

 

 

Βασικά Παρασκευάσματα:

Για να παρασκευάσουμε ένα σιρόπι κατά του ήπιου πυρετού, παίρνουμε ένα μεγάλο κρεμμύδι και το ψήνουμε στον φούρνο στους 200οC για 40 λεπτά. Έπειτα το βγάζουμε από τον φούρνο και αναμιγνύουμε με τον χυμό του ίση ποσότητα μελιού. Μπορούμε να πάρουμε 1 με 2 κουταλάκια του γλυκού ανά ώρα εώς και 8 φορές ημερησίως.

Το κρεμμύδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και εξωτερικά όπου υπάρχουν πρηξίματα, διαστρέμματα, και γενικά μυικοί πόνοι. Ένα κατάπλασμα φρεσκοκομμένου και ψιλοκομμένου βολβού κρεμμυδιού μπορεί να εφαρμοστεί στην πληγείσα περιοχή εώς ότου υποχωρήσουν τα συμπτώματα.

Το κατάπλασμα κρεμμυδιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για να καθαρίσει μια μολυσμένη περιοχή του δέρματος. Έχει την ικανότητα να αντλήσει πύον και δηλητήριο από τσιμπήματα εντόμων και να αντιμετωπίσει ισχυρά μικρόβια όπως η σαλμονέλα και το e.coli .

Εάν κόψουμε μερικές φέτες κρεμμυδιού και τις αφήσουμε σε ένα δωμάτιο, μειώνεται σημαντικά το μικροβιακό φορτίο στον χώρο αυτό.

Γ.Π.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  1. Φυτά και Βότανα της Ελληνικής Γής και Θεραπευτική Χρήση αυτών – Μέρος 1ο – Χαμομήλι
  2. Φυτά και Βότανα της Ελληνικής Γής και Θεραπευτική Χρήση αυτών – Μέρος 2ο – Τσουκνίδα
  3. Φυτά και Βότανα της Ελληνικής Γής και Θεραπευτική Χρήση αυτών – Μέρος 3ο  – Αγριοτριανταφυλλιά
  4. Φυτά και Βότανα της Ελληνικής Γής και Θεραπευτική Χρήση αυτών – Μέρος 4ο – Σύμφυτο
  5. Φυτά και Βότανα της Ελληνικής Γής και Θεραπευτική Χρήση αυτών – Μέρος 5ο – Βαλσαμόχορτο
  6. Φυτά καί Βότανα τῆς Ἑλληνικῆς Γῆς καί Θεραπευτική Χρήση αὐτῶν – Μέρος 6ο – Σκόρδο
  7. Φυτά καί Βότανα τῆς Ἑλληνικῆς Γῆς καί Θεραπευτική Χρήση αὐτῶν – Μέρος 7ο – Γαϊδουράγκαθο
  8. Φυτά καί Βότανα τῆς Ἑλληνικῆς Γῆς καί Θεραπευτική Χρήση αὐτῶν – Μέρος 8ο – Βασιλικός
  9. Φυτά καί Βότανα τῆς Ἑλληνικῆς Γῆς καί Θεραπευτική Χρήση αὐτῶν – Μέρος 9ο – Θυμάρι
  10. Φυτά καί Βότανα τῆς Ἑλληνικῆς Γῆς καί Θεραπευτική Χρήση αὐτῶν – Μέρος 10ο – Δενδρολίβανο
  11. Φυτά καί Βότανα τῆς Ἑλληνικῆς Γῆς καί Θεραπευτική Χρήση αὐτῶν – Μέρος 11ο – Κρεμμύδι
  12. Φυτά καί Βότανα τῆς Ἑλληνικῆς Γῆς καί Θεραπευτική Χρήση αὐτῶν – Μέρος 12ο – Ρίγανη
  13. Φυτά καί Βότανα τῆς Ἑλληνικῆς Γῆς καί Θεραπευτική Χρήση αὐτῶν – Μέρος 13ο – Αγριοράδικο
  14. Φυτά καί Βότανα τῆς Ἑλληνικῆς Γῆς καί Θεραπευτική Χρήση αὐτῶν – Μέρος 14ο – Λεμόνι
  15. Φυτά καί Βότανα τῆς Ἑλληνικῆς Γῆς καί Θεραπευτική Χρήση αὐτῶν – Μέρος 15ο – Σχίνος (Μαστιχόδενδρο)
  16. Φυτά καί Βότανα τῆς Ἑλληνικῆς Γῆς καί Θεραπευτική Χρήση αὐτῶν – Μέρος 16ο – Μαϊντανός
  17. Φυτά καί Βότανα τῆς Ἑλληνικῆς Γῆς καί Θεραπευτική Χρήση αὐτῶν – Μέρος 17ο – Σέλινο
  18. Φυτά καί Βότανα τῆς Ἑλληνικῆς Γῆς καί Θεραπευτική Χρήση αὐτῶν – Μέρος 18ο – Μέντα

Πηγές – παραπομπές 

  1. https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CF%81%CE%B5%CE%BC%CE%BC%CF%8D%CE%B4%CE%B9
  2. https://en.wikipedia.org/wiki/Onion
  3. https://www.scientificarchives.com/article/diverse-therapeutic-applications-of-onion
  4. https://www.onmanorama.com/food/features/2018/12/28/the-pungent-history-of-onions.html
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4366009/
  6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17093154/
  7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25586902/
  8. https://www.healthline.com/nutrition/onion-benefits
  9. ΒΟΤΑΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ – ΜΕΓΑΛΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ Andrew Chevallier , Εκδόσεις Δομική.