Γιατροί προειδοποιούν για τσουνάμι διατροφικών διαταραχών λόγω του εγκλεισμού!

Η απομόνωση λόγω της Covid-19 κατηγορείται ως η αιτία που ο αριθμός των παιδιών με ανορεξία και βουλιμία στην Αγγλία ανεβαίνει στα ύψη εν μέσω φόβων για παρόμοια αύξηση και μεταξύ των ενηλίκων!

 Οι γιατροί λένε ότι ο αριθμός των ασθενών παιδιών έχει εκτιναχθεί στα ύψη κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού. Ψυχίατροι έχουν προειδοποιήσει για ένα «τσουνάμι» ασθενών με διατροφική διαταραχή εν μέσω δεδομένων που δείχνουν στα ύψη τον αριθμό των ανθρώπων που βιώνουν ανορεξία και βουλιμία στην Αγγλία κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η Δρ. Agnes Ayton, πρόεδρος της Σχολής Διατροφικής Διαταραχής στο Βασιλικό Κολλέγιο Ψυχιάτρων, δήλωσε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα έχει αυξηθεί απότομα με καταστάσεις όπως η ανορεξία να ακμάζουν λόγω της απομόνωσης με τα lockdown.

 Είπε: «Αναμένουμε ότι το τσουνάμι [των ασθενών] εξακολουθεί να έρχεται. Δεν πιστεύουμε ότι έχει τελειώσει». Σημείωσε επίσης ότι στην Οξφόρδη, όπου εργάζεται, περίπου το 20% των ατόμων που έγιναν δεκτοί ήταν συνήθως επείγουσες εισαγωγές, αλλά το ποσοστό αυτό είχε εκτοξευθεί έως και το 80%. Ξεχωριστά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη δείχνουν τεράστιες αυξήσεις στους χρόνους αναμονής για τους νέους και τα παιδιά, με αύξηση 128% στον αριθμό των ατόμων που περιμένουν για θεραπεία ρουτίνας σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Από τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2019 έχει τετραπλασιαστεί ο αριθμός των παιδιών και των νέων που αναμένουν επείγουσα θεραπεία σε σύγκριση με τους ίδιους μήνες του 2020. Κατά την περίοδο αυτή, σημειώθηκε αύξηση κατά 41% του αριθμού των παιδιών και των νέων που ολοκληρώνουν τη θεραπεία τους και αύξηση κατά 86% του αριθμού των παιδιών και των νέων που ολοκληρώνουν επείγουσα θεραπεία. Μόνο το 72,7% των παιδιών και των νέων ξεκίνησε θεραπεία μέσα σε μία εβδομάδα από την παραπομπή -το χαμηλότερο ποσοστό που επιτεύχθηκε εδώ και τρία χρόνια. Η Δρ. Άιτον είπε ότι δεν υπήρχαν συγκρίσιμα δεδομένα για ενήλικες, όπου αυξάνονται επίσης οι αριθμοί. Ανέφερε επίσης ότι οι υπηρεσίες αγωνίζονταν για να ανταπεξελθουν λόγω της «χρόνιας υποχρηματοδότησης» των υπηρεσιών και της «μειωμένης δυνατότητας λόγω της πανδημίας και του ελέγχου λοιμώξεων».

Είπε ότι οι διατροφικές διαταραχές αυξάνονταν λόγω του ότι οι άνθρωποι αισθάνονταν εκτός ελέγχου, κατά την απομόνωση που ακολούθησε την πανδημία. Είπε επίσης ότι υπήρχαν “άχρηστα” διαφημιστικά μηνύματα γύρω από την “απώλεια βάρους και την άσκηση” που απευθύνονταν σε εκείνους με παχυσαρκία “αλλά προκαλώντας εκείνους με τις υπάρχουσες διατροφικές δυσκολίες”.

Πρόσθεσε: «Νομίζω ότι η κοινωνική απομόνωση φαίνεται να έχει σημαντική επίδραση στην ψυχική υγεία των ανθρώπων. “Όχι μόνο διατροφικές διαταραχές, αλλά και άγχος και κατάθλιψη και χρήση αλκοόλ. Υποθέτω ότι σε κάποιο βαθμό το άγχος και οι διατροφικές διαταραχές συνδέονται στενά, ώστε να υπάρχει αυτή η κατάσταση”.  Η Δρ. Αϊτον είπε ότι ήταν “μια πραγματική ανησυχητική κατάσταση”, προσθέτοντας ότι η τεράστια αύξηση των ανθρώπων με τόσο χαμηλό δείκτη μάζας σώματος που χρειάζονται επείγουσα βοήθεια θα μπορούσε να οφείλεται σε μια απροθυμία τους να προσφύγουν έγκαιρα για ιατρική κάλυψη.

«Μερικοί άνθρωποι δεν θέλουν να δουν τον Παθολόγο τους ή δεν αισθάνονται ότι αξίζει να αναφέρουν το διατροφικό τους πρόβλημα διότι θεωρούν ότι οι άνθρωποι με Covid έχουν προτεραιότητα», είπε. Υπάρχει πολλή ντροπή που σχετίζεται με τις διατροφικές διαταραχές. Οι ιδιωτικές κλινικές έχουν επίσης δει μια αύξηση των ανθρώπων που έρχονται για εξέταση με τέτοια προβλήματα.

 Η Δρ Lorna Richards, ψυχίατρος που ειδικεύεται στις διατροφικές διαταραχές ενηλίκων στην Ομάδα Priory, απέδωσε την αύξηση τέτοιων διαταραχών σε διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του «φόβου και της αβεβαιότητας, τροφοδοτώντας τα συμπτώματα άγχους» και των αλλαγών στη ρουτίνα των ανθρώπων και την οικιακή τους ζωή. «Έχει επίσης υπάρξει ευρεία ανησυχία (μεταξύ του γενικού πληθυσμού) για την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, και για την αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια περιόδων lockdown , η οποία οδήγησε μαζικά τους πολίτες σε δίαιτα και άσκηση», είπε. «Οι Διατροφικές διαταραχές έχουν ευδοκιμήσει σε αυτό το περιβάλλον, καθώς η εστίαση στην κατανάλωση και τον έλεγχο του βάρους γίνεται ένας τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος». Είπε ότι για μερικούς ανθρώπους, το να εστιάζουν στα τρόφιμα -είτε με τον περιορισμό, η την υπερκατανάλωση τροφής ή τη χρήση άλλων μέτρων ελέγχου του βάρους, όπως η υπερβολική άσκηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένας τρόπος αντιμετώπισης”, και να παρέχει «μια αίσθηση ελέγχου της κατάστασης». Καθώς η πανδημία εξαπλώθηκε πέρυσι, η Priory Group σημείωσε μια αύξηση 61% στον αριθμό των αιτήσεων θεραπείας για νευρική ανορεξία στις ιδιωτικές κλινικές της, και μια αύξηση 26% στον αριθμό των αιτήσεων σχετικά με τη θεραπεία για βουλημική διατροφική διαταραχή.

Η Δρ Richards ειδικεύεται στις διατροφικές διαταραχές ενηλίκων στο νοσοκομείο WokingPriory. Η Priory Group έχει συμμετάσχει στην ανάπτυξη των εθνικών κατευθυντήριων γραμμών και της πολιτικής του Εθνικού Συστήματος Υγείας σχετικά με τις διατροφικές διαταραχές.

Είπε: «Από τις αρχές του καλοκαιριού του 2020, έχω δει μια τεράστια αύξηση των παραπομπών από άτομα με υπάρχουσες διαταραχές που έχουν επιδεινωθεί από την πανδημία που προέκυψε. Έχω επίσης δει μια αύξηση των νέων ασθενών -ειδικά οι άνθρωποι, οι οποίοι, κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, είχαν αρχίσει να αναπτύσσουν διατροφικές διαταραχές για πρώτη φορά. Για όσους είναι ευάλωτοι στην ανάπτυξη μιας διαταραχής, υπήρξαν πάρα πολλές προκλήσεις –και ακομη τα πράγματα βρίσκονται σε εξέλιξη».

ΠΗΓΗ