Του Rob Pitcheta,CNN
22 Απριλίου 2020
Λονδίνο (CNN): Ο κόσμος θα αντιμετωπίσει πολλούς λιμούς “βιβλικών διαστάσεων” σε μόλις λίγους μήνες, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ, προειδοποιώντας ότι η πανδημία του Κορονοϊού θα ωθήσει επιπλέον 130 εκατομμύρια ανθρώπους στα πρόθυρα της λιμοκτονίας.
Λιμοί θα μπορούσαν να επικρατήσουν σε “περίπου 36 χώρες” στο χειρότερο σενάριο, όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος του Παγκοσμίου Προγράμματος Σίτισης (WFP) σε ένα έντονο διάγγελμα την Τρίτη. Δέκα από αυτές τις χώρες ήδη έχουν πάνω από 1 εκατομμύριο ανθρώπους στα όρια της λιμοκτονίας, είπε.
Ανέφερε ότι οι συρράξεις, η οικονομική ύφεση, η μείωση στην (διεθνή) αρωγή και η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου, είναι παράγοντες που πιθανόν να οδηγήσουν σε τεράστιες ελλείψεις τροφών, και προτρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα ώστε να αποτραπεί η καταστροφή.
“Ενώ αντιμετωπίζουμε μία πανδημία του Covid-19, είμαστε επίσης στο χείλος μίας πανδημίας πείνας”, είπε ο David Beasley στο συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ. “Υπάρχει επίσης πραγματικός κίνδυνος να πεθάνουν πιθανώς περισσότεροι άνθρωποι από το οικονομικό αντίκτυπο του Covid-19, παρά από τον ίδιο τον ιό”.
To Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης είχε ήδη προειδοποιήσει ότι το 2020 θα ήταν καταστροφικό για πολυάριθμες χώρες που μαστίζονται από πείνα ή πόλεμο, με 135 εκατομμύρια ανθρώπους να αντιμετωπίζουν κρίσιμα επίπεδα πείνας ή και χειρότερα. Οι ανανεωμένες τους προβλέψεις σχεδόν διπλασιάζουν αυτό τον αριθμό.
Όταν τον προσθέσουμε στα 821 εκατομμύρια ανθρώπων που ήδη βιώνουν χρόνια κατάσταση πείνας, αυτό το σενάριο θα μπορούσε να ωθήσει πάνω από 1 δισεκατομμύριο σε δεινή κατάσταση.
Ο οργανισμός αναγνώρισε 55 χώρες οι οποίες βρίσκονται περισσότερο σε κίνδυνο να βυθιστούν σε πείνα στην ετήσια αναφορά για τις επισιτιστικές κρίσεις, που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα, προειδοποιώντας ότι τα εύθραυστα συστήματα υγείας τους δε θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το αντίκτυπο του ιού.
“Αυτές οι χώρες ίσως αντιμετωπίσουν ένα δυσβάσταχτο δίλημμα/παζάρεμα ανάμεσα στο να σώσουν τη ζωή ή την δυνατότητα βιοπορισμού , ή στη χειρότερη περίπτωση, στο αν θα σώσουν ανθρώπους από τον κορονοϊό ή αν θα τους αφήσουν να πεθάνουν από πείνα”, αναφέρει το ρεπορτάζ.
Δέκα χώρες ξεχώρισαν ως ευρισκόμενες ιδιαίτερα σε κίνδυνο, αφού είχαν τις χειρότερες επισιτιστικές κρίσεις το περασμένο έτος: Υεμένη, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Αφγανιστάν, Βενεζουέλα, Αιθιοπία, Νότιο Σουδάν, Σουδάν, Συρία, Νιγηρία και Αϊτή.
Οι περισσότερες από αυτές τις χώρες έχουν μέχρι στιγμής γλιτώσει τα χειρότερα της πανδημίας του Κορονοϊού, με το επίκεντρο να μετακινείται από την Κίνα στην Ευρώπη και την Βόρειο Αμερική, αλλά η κατάσταση των ιατροφαρμακευτικών τους ιδρυμάτων δείχνει ότι ακόμα και σχετικά μικρές εξάρσεις θα μπορούσαν να αποβούν καταστροφικές. Μέχρι στιγμής, πάνω από 2,5 εκατομμύρια κρούσματα Κορονοϊού έχουν διαπιστωθεί παγκοσμίως.
“Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας”
Ακόμα και πριν την εμφάνιση του Κορονοϊού, τα αποθέματα τροφίμων σε μερικές από τις πιο ευάλωτες περιοχές του κόσμου επηρεάζονταν άμεσα από επιπτώσεις όπως κακές σοδειές και επιδρομές ακρίδων.
Ακραίες ξηρασίες που ακολουθήθηκαν από ισχυρές βροχοπτώσεις μείωσαν αισθητά την εποχιακή συγκομιδή στο Κέρας της Αφρικής (Βορειοανατολική Αφρική) μέσα στο 2019. Αυτές οι ασυνήθιστες καιρικές και κλιματικές συνθήκες συνέβαλαν επίσης στην χειρότερη επιδρομή ακρίδων σε έρημο τα τελευταία 25 χρόνια, η οποία απείλησε περαιτέρω τις καλλιέργειες στην περιοχή.
Εντωμεταξύ, ο συνδυασμός των συγκρούσεων, των κλιματικών πληγμάτων και των επιδρομών ζιζανίων είχαν ως αποτέλεσμα την χειρότερη επισιτιστική κρίση στην Υεμένη, σύμφωνα με τον οργανισμό.
Οι νέοι παράγοντες, σχετικοί με τον κορονοϊό, που επηρεάζουν κάθε περιοχή είναι μυριάδες. “Η γενική απαγόρευση κυκλοφορίας και η οικονομική ύφεση αναμένεται να οδηγήσουν σε μεγάλη απώλεια εισοδήματος στα φτωχά εργατικά στρώματα”, είπε ο Beasley. Τα εμβάσματα εξωτερικού επίσης θα μειωθούν δραματικά, επηρεάζοντας χώρες όπως για παράδειγμα η Αϊτή, το Νεπάλ και η Σομαλία.
“Η απώλεια εισοδημάτων από τον τουρισμό θα ζημιώσει χώρες όπως η Αιθιοπία και οι πτωτικές τιμές του πετρελαίου στις χαμηλότερες εισοδηματικά χώρες όπως το Νότιο Σουδάν θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο”, πρόσθεσε.
Έκανε έκκληση στα κράτη-μέλη του ΟΗΕ να δράσουν άμεσα, λέγοντας ότι: “Δεν υπάρχουν λιμοί ακόμα. Αλλά πρέπει να σας προειδοποιήσω ότι αν δεν προετοιμαστούμε και δεν δράσουμε τώρα — δηλαδή να εξασφαλίσουμε πρόσβαση, να αποφύγουμε ανεπάρκεια χρηματοδότησης και διακοπή στο εμπόριο — είναι πιθανό να αντιμετωπίσουμε πολλαπλούς λιμούς βιβλικών διαστάσεων μέσα σε λίγους μήνες.
“Η αλήθεια είναι ότι ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας, επομένως ας δράσουμε συνετά — και ας δράσουμε γρήγορα”, πρόσθεσε. “Πιστεύω ότι με την τεχνογνωσία και τις συνεργασίες μας, μπορούμε να οργανώσουμε τις ομάδες και τα προγράμματα που είναι απαραίτητα για να βεβαιωθούμε ότι η πανδημία του Covid-19 δε θα γίνει μία ανθρωπιστική και επισιτιστική καταστροφή”.
ΣΧΟΛΙΟ DEUTSCHE WELLE
Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι η πανδημία θα επιδεινώσει την επισιτιστική κρίση
Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι οι λιμικές καταστάσεις που επιδεινώνονται από την πανδημία του Κορονοϊού θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε 300.000 θανάτους τη μέρα. Ο ΟΗΕ λέει ότι η κρίση πιθανόν να πάρει “βιβλικές διαστάσεις” αν ο κόσμος δεν καταφέρει να δράσει.
Μετάφραση για την Ενωμένη Ρωμηοσύνη