Η εικόνα της Παναγίας που βρέθηκε μέσα σε μια σπηλιά να αιωρείται και να ακτινοβολεί φως ήταν η αφορμή για να πάρει σάρκα και οστά και να διατηρηθεί στην περιοχή για πάνω από τετρακόσια χρόνια. Άντεξε στο διάβα των αιώνων από επιδρομές, από τους κατακτητές Οθωμανούς αλλά και από σεισμούς. Σήμερα συνεχίζει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ορθόδοξης πίστης και παράδοσής μας. Ο λόγος για το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Κρεμαστής που βρίσκεται ανατολικά από το χωριό Λαμπέτι, δυτικά του χωριού Λάνθι και βόρεια των χωριών Βαρβάσαινα και Κολύρι σε υψόμετρο 334 μέτρων.
Η Ιερά Μονή της Παναγίας της Κρεμαστής βρίσκεται 18 χλμ. μακριά από την πόλη του Πύργου. Εκεί μπορεί να φτάσει κανείς ακολουθώντας είτε την πανέμορφη διαδρομή από το χωριό Λάνθι, είτε αυτή από το Λαμπέτι, που απέχει 8 χλμ..
Το οίκημα της μονής στέκει επιβλητικό και αγέρωχο, ουσιαστικά κρεμασμένο από έναν τεράστιο βράχο, σε υψόμετρο 334 μέτρων.
Η θέα που προσφέρεται είναι μαγευτική. Μπορεί κανείς να διακρίνει ως και το δάσος της Φολόης και τον Ερύμανθο. Δεν χρειάζεται φυσικά να μιλήσουμε για το ανυπέρβλητο δέος που προκαλεί στον επισκέπτη μια τέτοια εικόνα.
Το χτίσιμο του μοναστηριού χρονολογείται στο 1600, ίσως και παλαιότερα, σύμφωνα με κάποιους πατέρες. Αφορμή για να χτιστεί η μονή, αλλά και για να πάρει την ονομασία «Κρεμαστή», αποτέλεσε η εύρεση της εικόνας της Παναγίας, να αιωρείται, σε μια μικρή σπηλιά πάνω στο βράχο που φαίνεται να ακτινοβολούσε.
Έτσι ένας από τους κατοίκους της περιοχής κατέβηκε με σχοινί και πήρε την εικόνα. Το γεγονός χαρακτηρίστηκε θαυματουργό και άρχισε το χτίσιμο του μοναστηριού. Μετά από πολλές βεβηλώσεις και καταστροφές η μονή κατάφερε να συνεχίσει τη λειτουργία της ως σήμερα. Ακόμα και τώρα ο ναός της μονής είναι χτισμένος μέσα σε σπήλαιο.
Η μονή είναι γυναικεία και σήμερα ζουν σε αυτή 17 μοναχές. Η μονή εορτάζει στις 23 Αυγούστου, αλλά τα προεόρτια ξεκινούν από το απόγευμα της 22ας, οπότε και συρρέει πλήθος προσκυνητών στη χάρη της Παναγίας.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ : ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ 14/9/2014