Φωτοβολταϊκό σε βοσκότοπο 27.000 στρεμμάτων με 10.345 αιγοπρόβατα, νέα πράσινη ανάπτυξη

Ανάστατοι είναι οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι του Δήμου Θέρμης στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης εξαιτίας του σχεδιασμού κατασκευής και λειτουργίας Φωτοβολταϊκού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΦΣΠΗΕ) συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 55,44 MW, καθώς και των συνοδών έργων διασύνδεσης στη θέση «Κούλια, Συντριβάνι», της Δημοτικής Κοινότητας Περιστεράς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κτηνιατρείου Βασιλικών, στην κοινότητα Περιστεράς εκτρέφονται συνολικά 10.345 αιγοπρόβατα, ενώ από στοιχεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βασιλικών η βοσκήσιμη γη που χρησιμοποιεί το εν λόγω ζωικό κεφάλαιο ανέρχεται σε 27.000 στρέμματα περίπου.

Με αφορμή το σχεδιασμό κατασκευής και λειτουργίας Φωτοβολταϊκού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας, που πρόκειται να εγκατασταθεί εντός εκτάσεων χαρακτηρισμένων ως δασικών στην ευρύτερη περιοχή της Περιστεράς, o Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Θεσσαλονίκης καλεί σε σύσκεψη ενημέρωσης και συντονισμού δράσεων φορείς και κατοίκους της περιοχής των Βασιλικών, στην Κοινοτική Αίθουσα Βασιλικών, την Πέμπτη (25 Ιουλίου) στις 20:30.

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Θεσσαλονίκης αναφέρει τα εξής:

«Ζούμε σε μια περιοχή με εκατοντάδες αγρότες και κτηνοτρόφους που παλεύουν καθημερινά να επιβιώσουν, με ένα κόστος παραγωγής που αυξάνεται συνεχώς, και με την ακρίβεια να πλήττει συνολικά το λαό.

Την ίδια στιγμή επιδοτούνται επιχειρηματίες της «πράσινης ανάπτυξης» για να έχουν εγγυημένα κέρδη, κατασκευάζοντας και στη περιοχή μας φωτοβολταϊκό πάρκο.

Είναι προφανές το πλήγμα που θα υπάρξει στην βιωσιμότητα των βοσκόντων ζώων και των οικογενειών που ασχολούνται με την κτηνοτροφία όχι μόνο από τη μείωση της βοσκήσιμης ύλης αλλά και από τη θερμική καταπόνηση του ζωϊκού κεφαλαίου, εξαιτίας της γειτνίασης με το φ/β πάρκο.

Και βέβαια, εκτός του γεγονότος πως ο φυσικός πλούτος της περιοχής μας «θα βιαστεί» χωρίς επιστροφή, και στο κομμάτι της ενέργειας κανένα απολύτως όφελος δεν θα υπάρχει, όσο αυτή θα έχει ως βασική κατεύθυνση το κέρδος . Και αυτό το βλέπουμε αυτές τις μέρες με την εκτίναξη των τιμολογίων ρεύματος .

Ζούμε σε μια περιοχή στην οποία, την ώρα που θέλουν να κατασκευάσουν φωτοβολταϊκό πάρκο, την ίδια στιγμή, δεν έχουν προχωρήσει βασικά αντιπλημμυρικά έργα, αφήνοντας μας αθωράκιστους.

Μάλιστα τυχόν αποψίλωση της δασικής βλάστησης αναμένεται να πολλαπλασιάσει τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Ζούμε σε μια περιοχή που ο ορεινός της όγκος, διαθέτει ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον ανάγλυφο με αξιόλογες θέσεις θέας και πεζοπορικές διαδρομές σε δάσος, που προσελκύει κόσμο από όλο το νομό Θεσσαλονίκης.

Δυστυχώς όμως, Δασαρχεία και Πυροσβεστική, με διαχρονική ευθύνη των κυβερνήσεων, συνειδητά παραμένουν υποστελεχωμένα, την ώρα που τα επενδυτικά σχέδια για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκού πάρκου συνεχίζονται κανονικά.

Για άλλη μια φορά μπροστά μας έρχεται το δίλημμα «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας».

Εναντιωνόμαστε με τον πιο εμφατικό τρόπο στο επιχειρούμενο περιβαλλοντικό και ενεργειακό έγκλημα. Δηλώνουμε πως ο λαός της περιοχής κανένα απολύτως όφελος δεν έχει από τέτοιου τύπου «επενδύσεις».

Είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε την εγκατάσταση του τεράστιου φωτοβολταϊκού πάρκου.

Δεν θα θυσιάσουμε τα βουνά, τα νερά, τα δάση και τη γεωργική/κτηνοτροφική γη στο βωμό του κέρδους κάποιων επιχειρηματικών ομίλων. Θα αγωνιστούμε προς αυτή την κατεύθυνση με όλα τα μέσα που διαθέτουμε.

Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας και, ως πρώτη κίνηση, συλλέγουμε υπογραφές, ενημερώνοντας προφορικά και με έντυπο υλικό τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, καθώς και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Διεκδικούμε:

  • Να μην παραδοθεί βορά το φυσικό περιβάλλον της περιοχής μας στους επιχειρηματικούς ομίλους.
  • Να εξασφαλιστεί φθηνό ρεύμα για τα λαϊκά νοικοκυριά με δραστική μείωση της τιμής του ρεύματος, κατάργηση του «πράσινου» τέλους, των δημοτικών και άλλων τελών που επιβαρύνουν τους λογαριασμούς.
  • Καμία διακοπή ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά, μικρούς επαγγελματίες και αγρότες/κτηνοτρόφους.
  • Σύγχρονο δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος και πρόσληψη επαρκούς, μόνιμου προσωπικού σε ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ, για τη λειτουργία και τη συντήρησή του».
Παϊσιάδης Σταύρος