Κατοχυρώνεται στην ΕΕ ως προϊόν ΠΓΕ η «Φάβα της Αμοργού»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την προσθήκη της «Φάβας της Αμοργού/Fava tis Amorgou» στο μητρώο Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ).

Η γεωγραφική περιοχή (ζώνη) στην οποία καλλιεργείται το φυτό του οποίου τα σπέρματα αποτελούν την «Φάβα της Αμοργού» είναι το νησί της Αμοργού.

Αποτελείται από τους ξηρούς, ξεφλουδισμένους και σπασμένους σπόρους του φυτού Pisum sativum (pea). Καλλιεργείται στο νησί της Αμοργού από τις αρχές του περασμένου αιώνα.

Το φυτό αυτό αποκαλείται από τους ντόπιους «κατσούνι» λόγω της μορφής των ελύτρων του και της κυρτότητας των λοβών του. Τα σπέρματα του Pisum sativum, αφού απομακρυνθούν από τον καρπό, στεγνωθούν, αποφλοιωθούν και τεμαχιστούν, χρησιμοποιούνται για το γνωστό, ως φάβα, μαγειρικό παρασκεύασμα.

Το χρώμα των σπερμάτων είναι κίτρινο-πορτοκαλί. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικά των σπερμάτων είναι η υψηλή περιεκτικότητα πρωτεϊνών. Η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μπορεί να αποδοθεί κυρίως στη χαμηλή σχετική υγρασία και την υψηλή θερμοκρασία, χαρακτηριστικό του ξηρού και ζεστού κλίματος της Αμοργού.

Η τεχνογνωσία των παραγωγών βασίζεται σε παραδοσιακές μεθόδους καλλιέργειας και μεταδίδεται εδώ και αρκετούς αιώνες, από γενιά σε γενιά. Η σπορά των χωραφιών γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο, με το χέρι.

Η καλλιέργεια της Φάβα της Αμοργού είναι χωρίς τεχνικό πότισμα (ξηρική) και οι ξηροθερμικές συνθήκες που επικρατούν στο νησί επηρεάζουν το μέγεθος των σπερμάτων του Φαβα της Αμοργού που είναι χαρακτηριστικά μικρά, αφού 1.000 σπόροι ζυγίζουν 95,7 γρ.

Το μικρό μέγεθος σπερμάτων έχει σαν αποτέλεσμα την εντονότερη απορρόφηση του νερού από τα σπέρματα κατά το βράσιμο, ιδιότητα που συνδέεται με την βελούδινη υφή που αποκτά η φάβα κατά το μαγείρεμα.

Αυτό το νέο όνομα θα ενταχθεί στη λίστα των 3.618 προϊόντων που είναι ήδη προστατευμένα, διαθέσιμα στη βάση δεδομένων eAmbrosia.

Διαβάστε τις προδιαγραφές του προϊόντος (εδώ)

https://www.agrotypos.gr