Ο καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Γρίβας μίλησε για την παγκόσμια πυρηνικοποίηση, τις ισορροπίες, τις προκλήσεις και τις εξελίξεις.
Αρχικά ο κ. Γρίβας αναφέρθηκε στα πυρηνικά εργοστάσια που κατασκευάζει η Τουρκία και τους στόχους πίσω από αυτά τα εγχειρήματα. Ο βασικός στόχος φαίνεται να είναι η πυρηνικοποίηση της Τουρκίας, με την προοπτική να γίνει μία πυρηνική δύναμη. Επισημαίνει ότι εάν η ένταση αυξηθεί, είναι πιθανό να δούμε ένα νέο κύμα πυρηνικοποίησης σε παγκόσμιο επίπεδο. Στη συνέχεια ο κ. Γρίβας κάνει αναφορά σε χώρες όπως η Ιαπωνία και η Νότιος Κορέα, που θεωρούνται “Virtual Nuclear Powers” ή “Stand by Nuclear Powers”.
Αυτές οι χώρες έχουν την ικανότητα να γίνουν μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς διαθέτουν όλα τα απαραίτητα υλικά και τεχνολογίες. Παράλληλα, αναφέρει και άλλες χώρες που είχαν στο παρελθόν πυρηνικά προγράμματα. Ο κ. Γρίβας εξηγεί ότι εάν η Ιαπωνία αποφασίσει να προχωρήσει σε πυρηνικοποίηση λόγω απειλών από το Σινορωσικό σύστημα, η Τουρκία θα μπορούσε να ακολουθήσει το παράδειγμά της, εκμεταλλευόμενη τη συνεργασία της με το Πακιστάν. Αυτό θα αποτελούσε μια σημαντική απειλή για την Ελλάδα και θα συνέβαλε στην κλιμάκωση της παγκόσμιας έντασης.
Γίνεται αναφορά και στο συμφέρον της Ελλάδας, το οποίο είναι να μειωθούν οι παγκόσμιες εντάσεις και να αποφευχθεί ένας νέος ψυχρός πόλεμος. Η διχοτόμηση του πλανήτη σε Δύση και Ανατολή, με μια ισχυρή Ανατολή, θα ήταν δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Επιπλέον, αναφέρεται ότι υπήρξαν προσπάθειες για την απόκτηση πυρηνικών όπλων από την Ελλάδα, όπως η πρόταση αγοράς ατομικών βομβών από την Ουκρανία μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Ωστόσο, αυτή η πρόταση δεν προχώρησε.
Τέλος, γίνεται αναφορά στην Ινδία, η οποία παρότι είχε υπογράψει τη Συνθήκη για τη μη Διάδοση των Πυρηνικών, προχώρησε σε πυρηνικές δοκιμές υπό το πρόσχημα της “ειρηνικής πυρηνικής έκρηξης”. Αυτό επέτρεψε στην Ινδία να ξεκινήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα και να αναπτύξει μαζικό πυρηνικό οπλοστάσιο.