Σπιτικές πίτες με αλεύρι και νερό

Πως φτιάχνουμε πίτες για σουβλάκια

Το άζυμο ψωμί, δηλαδή αυτό που φτιάχνεται χωρίς προζύμι ή μαγιά ή οποιοδήποτε διογκωτικό, παρά μόνο με αλεύρι και νερό, είναι το πιο αρχαίο ψωμί. Οι λαοί έχουν βρει διαφορετικό τρόπο να το ψήνουν, ανάλογα με τις πηγές/εργαλεία θερμότητας που είχαν διαθέσιμα.
Στην Ελλάδα, οι δικές μας γιαγιάδες έψηναν αυτές τις σπιτικές πίτες σε μεταλλικές ή πέτρινες, ευθείες ή καμπυλωτές, επιφάνειες που τις έλεγαν σάτσι ή τσερέπι και τις ζέσταιναν πάνω στη πυροστιά (τρίγωνο στήριγμα) του τζακιού.

Στην Ανατολία, ακουμπούν τις πίτες -με τη βοήθεια ενός στρογγυλού μαξιλαριού- στα πυρωμένα τοιχώματα των πέτρινων υπόγειων ξυλόφουρνων ή στα καμπυλωτά μεταλλικά τους σκεπάσματα. Η ζύμη κολλά στα σχεδόν κάθετα τοιχώματα και δεν πέφτει. Ψήνεται και ανοίγει σαν σεντόνι.
Στον Λίβανο οι πίτες αυτές είναι το καθημερινό τους ψωμί, για την ακρίβεια είναι το πηρούνι τους, γιατί με ένα κομμάτι πίτα παίρνουν από την πιατέλα κάθε μπουκιά τους. Τρώνε με τα χέρια γιατί θεωρούν πως έτσι ταΐζουν με σεβασμό το σώμα τους.

Έψαχνα τις kibbeh pie όταν πέτυχα ένα βίντεο για αραβική πίτα και άρχισα να σκέφτομαι το θέμα. Έψαξα πολύ και βρήκα διαφορετικές τεχνικές που έχουν εφεύρει οι άνθρωποι για το ψήσιμο τους. Είμαι ενθουσιασμένη από τότε που έμαθα να τις φτιάχνω. Ιδιαίτερα με τον 2ο τρόπο που δείχνω στο βίντεο. Είναι πιο αποτελεσματικός και εντυπωσιάζει παιδιά και φίλους. Σας μετατρέπει στον Χουντίνι της κουζίνας!

Τα πλεονεκτήματα αυτού του ψωμιού πολλά. Είναι σαφώς οικονομικότερο το ψήσιμο του από το να ανάψουμε φούρνο για να ψήσουμε ένα γρήγορο ψωμί μπύρας ή σόδας, είναι σαφώς πιο υγιεινό ψωμί γιατί δεν έχει διογκωτικά και επιπλέον είναι πολύ βολικό το σχήμα του, γιατί έχει πολλές χρήσεις:

  • μπορούμε να τυλίξουμε σουβλάκια ή γύρο
  • να κάνουμε ρολό σάντουιτς για το γραφείο ή το σχολείο
  • να φτιάξουμε τσιπς ή κρακεράκια ή γαλέτες -πείτε τα όπως θέλετε- ανοίγοντας στη μέση και ψήνοντας λίγο ακόμα να στεγνώσουν
  • να φτιάξουμε ατομικές πίτσες με λεπτή ζύμη και το καλύτερο για μένα:
  • να στρώσουμε σε πιατέλα και να σερβίρουμε πάνω του ένα ψητό κρέας που θα το ποτίσει με τους πεντανόστιμους χυμούς!

Θέλω πολύ να δοκιμάσετε και να έρθετε να μου πείτε τις εντυπώσεις σας. Θέλει να ενώσετε αλεύρι και νερό σε ένα μαλακό ζυμάρι, να ανοίξετε τα μπαλάκια ζύμης στρογγυλά πιτάκια και να παίξετε με το ψήσιμό τους. Λέω πως μπορείτε να μάθετε την τεχνική και θα μπορείτε να ετοιμάσετε ψωμί, αρκεί να έχετε αλεύρι και μια εστία φωτιάς. Λέω πως μέσα από τα δικά σας χέρια μπορεί να συνεχίσει να διαιωνίζεται η σοφία του κόσμου. Τόσο σημαντική είναι αυτή η συνταγή.

Δείτε το βίντεο και ελάτε πιο κάτω για τις λεπτομέρειες και τα σημεία προσοχής

ftiaxno.gr

Ετικέτες - Σχετικά Θέματα