Όταν τα παιδιά εκτίθενται σε άσεμνα θεάματα

Από «Μαμά Μπαμπάς και Παιδιά»

Το δυσάρεστο αποτέλεσμα της προβολής ταινίας με άσεμνο περιεχόμενο σε παιδιά Δημοτικού (1), φέρνει στην επικαιρότητα ένα διαρκώς διογκούμενο φαινόμενο. Την έκθεση των παιδιών μας στη πορνογραφία. Οι απρεπείς εικόνες παρουσιάζονται στα παιδικά μάτια με τη βοήθεια της τεχνολογίας, κυρίως της περιήγησης στο διαδίκτυο. Τώρα δυστυχώς προσφέρεται και στα πλαίσια της σεξουαλική διαπαιδαγώγησης του σχολείου. Γίνεται μέσα από εφαρμογές streaming, υπολογιστές (και συσκευές σχολικής έκδοσης), από τα smartphone και τα tablet που τους χάρισαν οι γονείς τους. Οι εικόνες έρχονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις εφαρμογές και κονσόλες παιχνιδιών, την ύλη εκπαιδευτικών «δεξιοτήτων», μέσω της εικονικής πραγματικότητας, ακόμη και μέσω εφαρμογών βιβλιοθήκης.

Είναι προς τιμήν του μικρού μαθητή του Δημοτικού (1) και της οικογένειας ότι ενοχλήθηκε από το περιεχόμενο της ταινίας και κατέφυγε στους γονείς του. Αυτό και μόνο δηλώνει ότι έλαβε σωστή αγωγή από τους γονείς, οι οποίοι επιπλέον καλλιέργησαν καλή επικοινωνία με το παιδί τους. Δυστυχώς όμως δεν ισχύει αυτό για κάθε παιδί ή οικογένεια. Υπάρχουν παιδιά που αντί να αντιδρούν εντυπωσιάζονται, εθίζονται, και γίνονται υποχείρια της πορνογραφίας. Ανάλογο, δυσάρεστο περιστατικό, απότοκο σχολικής «εκπαιδευτικής» έκθεσης, αφορά στο εξωτερικό, όπου μαθητές της πρώτης τάξης σχολείου, (Τέξας), ανάγκασαν την 6χρονη συμμαθήτριά τους να προχωρήσει σε σεξουαλική πράξη, ενώ εκείνοι την κινηματογραφούσαν και παρά το γεγονός ότι μία δασκάλα βρισκόταν στην τάξη.(2) Τα παιδιά που υποκύπτουν στο άσεμνο θέαμα είναι δυστυχώς τα περισσότερα. Η φύση του ερεθίσματος είναι τέτοια που ενώ είναι καταστροφική για τα παιδιά, καθώς προωθείται ως «δεξιότητα» ή από κακόβουλα πρόσωπα, προσφέρει προσωρινή ικανοποίηση, είναι έντονα εθιστική, οπότε τα περιστατικά διαταραχής συμπεριφοράς των παιδιών βαίνουν αυξανόμενα.

Δεδομένης της έκτασης του προβλήματος, που θα αυξηθεί περαιτέρω με την επέκταση της σχολικής σεξουαλικής «δεξιότητας», η ευθύνη πέφτει μεγαλύτερη στις πλάτες των γονέων να ενημερωθούν, να ενημερώσουν και να προστατέψουν τα παιδιά τους.

Έχει σημασία οι γονείς να είναι γνώστες, αποφασισμένοι και κάθετα αντίθετοι στο θέμα. Είναι αυτονόητο πως οι ίδιοι δεν παρακολουθούν τέτοιο υλικό και τίποτα στο σπίτι δεν παραπέμπει σ΄αυτό. Ελευθεριότητα μεταξύ των γονέων, ανύπαρκτο ντύσιμο, χειρονομίες ή λεκτικά υπονοούμενα με σεξουαλικό περιεχόμενο, περιοδικά, διαδικτυακά και λοιπά θεάματα, όλα αυτά δεν έχουν θέση σε μία οικογένεια που θέλει τα παιδιά της να σέβονται το σώμα τους και το σώμα των άλλων. Αντίθετα οι γονείς που ενδιαφέρονται είναι ενήμεροι, νουθετούν, παρέχουν ασφαλές καταφύγιο στο παιδί να μιλήσει και το βοηθούν να απομακρυνθεί όταν έρθει σε επαφή με τη πορνογραφία. Με λίγα λόγια εάν θέλουμε να μην έχουν σχέση τα παιδιά μας με αυτά τα θεάματα, πρέπει ενεργά και σκόπιμα να τα αποφεύγουμε οι ίδιοι και να αποτρέπουμε τα παιδιά μας από οτιδήποτε συναφές.

Και ο λόγος; Η πορνογραφία βλάπτει απίστευτα τα παιδιά.

Παραθέτουμε πέντε τρόπους με τους οποίους το άσεμνο θέαμα βλάπτει γενικά τα παιδιά και κάποιες σκέψεις για το τί μπορείτε να κάνετε για αυτό ως γονείς.

#1 Το άσεμνο θέαμα χρησιμοποιείται για να ομαλοποιήσει την ιδέα των «σέξι» παιδιών!

Τα κορίτσια που το παρακολουθούν από νεαρή ηλικία ενθαρρύνονται να ντύνονται και να συμπεριφέρονται με προκλητικό τρόπο, όπως οι πρωταγωνίστριες. Η πρώιμη σεξουαλοποίηση των παιδιών έχει κίνητρο το κέρδος των ανήθικων μεγάλων. Προωθεί την αντικειμενοποίηση του σώματος του παιδιού. Το κορίτσι αγοράζει ή ζητά από τους γονείς της να της αγοράσουν προκλητικά ρούχα, χρησιμοποιεί μακιγιάζ και λοιπά προϊόντα που θα τη βοηθήσουν να είναι δημοφιλής στα αγόρια. Αυτό παγιδεύει το παιδί.

Τι μπορείτε να κάνετε:

Μην αρέσκεστε, ούτε να επιδιώκετε να φορούν τα παιδιά σας προκλητικά ρούχα, ούτε να επιδιώκεται τον εξωτερικό τους καλλωπισμό. Να είστε προσεκτικοί στις φιλοφρονήσεις σας για οποιονδήποτε. Να επαινείτε την ατομική του προσπάθεια, τα επιτεύγματα, την ευγένεια και τα λοιπά θετικά στοιχεία της προσωπικότητάς του, αλλά όχι τα τυχόν σωματικά του χαρίσματα. Να επαινείτε τον εσωτερικό κόσμο και να μη σχολιάζετε τα επιπρόσθετα ή εξωτερικά στοιχεία του ανθρώπου. Αυτό θα τα βοηθήσει τα παιδιά σας που σας ακούν, να αποκτήσουν σωστό κριτήριο για το πού βρίσκεται η αληθινή αξία του ανθρώπου. Εάν πρέπει να σχολιάσετε κάτι από την εξωτερική εμφάνιση κάποιου, μην το συνδέετε με την αισθητική αλλά κυρίως με την υγεία και την δυνατότητά του να ανταπεξέρχεται στις καθημερινές ευθύνες του.

#2 Τα άσεμνα θεάματα διαταράσσουν τη φυσιολογική ανάπτυξη της παιδικής ηλικίας

Και αυτό γίνεται με τρείς τρόπους: Καταρχήν η συστηματική έκθεση σε πορνογραφία σε μια «χαμηλών τόνων» περίοδο, μεταξύ των 6 και 12 ετών, όπου έπρεπε να διοχετεύουν τη ζωτικότητά τους σε μη σεξουαλικές δραστηριότητες, οδηγεί σε υψηλό μελλοντικό κίνδυνο ανάπτυξης δυσλειτουργιών σεξουαλικής υγείας και «ιδιαίτερων» συμπεριφορών. Υπάρχουν πολλές μαρτυρίες ενηλίκων πως ως παιδιά εντάχθηκαν στην ομοφυλοφιλία, στην σύγχυση και «αλλαγή» φύλου μετά από έκθεση στη πορνογραφία.

Η πορνογραφία τα εκθέτει στη σεξουαλική κακοποίηση: Οι επιτήδειοι ενήλικες χρησιμοποιούν το υλικό για να εξοικειώσουν τα παιδιά με αυτή τη συμπεριφορά και να τα παρασύρουν στη σεξουαλική κακοποίηση. Μέσα από τις ταινίες τα παιδιά μαθαίνουν πως οι σωματικές σχέσεις σε αυτή την ηλικία ακόμη και με ενήλικες, είναι κάτι φυσικό οπότε ακολούθως καθοδηγούνται να προχωρήσουν σε πράξεις με ενήλικες ή και με άλλα παιδιά.

Προκαλεί εθισμό: Τέλος, τα παιδιά που χρησιμοποιούν πορνογραφικό υλικό εθίζονται σε αυτό. Υπάρχουν δεδομένα από γονείς, θεραπευτές, ειδικούς στον εθισμό και ομάδες βοήθειας, που λαμβάνουν email από παιδιά ηλικίας ακόμη και οκτώ ετών, τα οποία ζητούν βοήθεια για να σταματήσουν να κοιτάζουν πορνογραφία.

Τι μπορείτε να κάνετε;

Περιγράψτε στα παιδιά σας τί είναι η πορνογραφία. Είναι η δημόσια παρουσίαση μιας ιδιωτικής στιγμής που αφορά μόνο τους δύο συζύγους. Η ιδιωτική σωματική επαφή δεν μπορεί ποτέ να εμπλέκει παιδιά ή άτομα που δεν είναι σύζυγοι, ούτε να παρουσιάζεται δημόσια ως ψυχαγωγία, γιατί προσβάλλει τα άτομα που συμμετέχουν και δηλητηριάζει όσα τη παρακολουθούν.

Καθοδηγήστε τα παιδιά σας για το ότι δεν πρέπει ποτέ να δουν τέτοια ταινία, ούτε πρέπει ποτέ κανείς να τους δείξει τέτοιο υλικό. Αν αντιληφθούν πως οι συμμαθητές ή ενήλικας ή τυχαία τους παρουσιαστεί κάτι τέτοιο πρέπει να το αποφύγουν και να το καταγγείλουν. Θα επηρεάσει τον εγκέφαλό τους, οι εικόνες θα έρχονται συνέχεια στη μνήμη τους, θα αλλάξει τη συμπεριφορά τους και μπορεί να γίνει εθισμός.

#3 Αλλοιώνεται η άποψη των παιδιών για τη γενετήσια επαφή

Τα παιδιά μαθαίνουν να πιστεύουν πως η γενετήσια σχέση αφορά εξευτελιστικές και βίαιες πράξεις αντί να είναι μια πράξη αγάπης, εμπιστοσύνης και οικειότητας. Αυτές οι εικόνες έχουν διαμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο μια ολόκληρη γενιά αγοριών αντιλαμβάνεται σήμερα τις σχέσεις και την οικειότητα άνδρα- γυναίκας. Οι συνέπειες είναι άμεσες και αφορούν εκτός των άλλων και στην -κακή- επιλογή και σχέση των συζύγων. Τα κορίτσια που αρνούνται να υποκύψουν σε αυτά τα «ιδεώδη» και τις «προσδοκίες» απορρίπτονται ως ακατάλληλα για γάμο ή και περιφρονούνται στη συνέχεια μέσα στο γάμο τους.

Τι μπορείτε να κάνετε;

Διδάξτε πρώτοι στα παιδιά σας τις αξίες σας. Πείτε τους πως η επαφή με τον/την σύζυγό τους είναι μια προσωπική στιγμή, θα γίνετε με σεβασμό και αγάπη, αφού όμως πρώτα δώσουν υπόσχεση ο ένας στον άλλο και απέναντι στο Θεό πως θα μείνουν για πάντα μαζί. Η αληθινή αγάπη δεν είναι ποτέ καταχρηστική ή ταπεινωτική και πολύ περισσότερο δεν είναι ευκαιριακή. Ο γάμος είναι το μόνο ασφαλές πλαίσιο όπου μπορεί να ενταχθεί μια εκδήλωση σωματικής αγάπης.

#4 Το πορνό εισάγει άκαιρα στη σεξουαλική συμπεριφορά και αυξάνει τη βία στους χρήστες του

Η έκθεση σε ανάρμοστο περιεχόμενο, από την τηλεόραση, από τα κοινωνικά μέσα που επισκέπτονται οι έφηβοι, ή και από την σχολική καθοδήγηση, οδηγεί σε πρόωρη έναρξη σεξουαλικών συμπεριφορών, συμπεριλαμβανομένης και της συνουσίας. Αυτή η παρατήρηση δεν είναι πρωτότυπη.Τα παιδιά μιμούνται αυτό που βλέπουν να γίνεται. Στα σχολικά μας προγράμματα υπάρχει σχετικό φιλμάκι που έχει ενταχθεί στη «δεξιότητα» από το Νηπιαγωγείο.(3)

Σε μια αναφορά από το Ηνωμένο Βασίλειο, τα ακόλουθα ποσοστά νεαρών χρηστών απάντησαν «ναι» σε αυτήν τη δήλωση:

«Η διαδικτυακή πορνογραφία μου έδωσε ιδέες σχετικά με τα είδη επαφών που πρέπει να δοκιμάσω».

το 21% των ηλικιών 11-12 ετών

το 39% των ηλικιών 13-14 ετών

το 42% των ηλικιών 15-16 ετών

Δεδομένου ότι η πορνογραφία είναι κατά κύριο λόγο βίαιη και ακραία, αυτό το εύρημα είναι ανησυχητικό, καθώς εδώ περιλαμβάνονται και μη κανονικές σεξουαλικές πρακτικές σε συχνότητα ρουτίνας. Αυτές παρασύρουν και αναγκάζουν σε συμμετοχή και τα κορίτσια που καταλήγουν να τις αποδεχτούν εις βάρος της υγείας τους, σωματικής (αυξημένος κίνδυνος για ΣΜΝ, βλάβη ιστού και ακράτεια κοπράνων), ψυχικής και πνευματικής.

Μελέτες δείχνουν ότι η πορνογραφία μπορεί να χρησιμεύσει και ως εκπαίδευση για βιαστές.

Πράγματι, υπάρχουν σταθερές ενδείξεις ότι η έκθεση σε πορνογραφία σχετίζεται με τη σεξουαλική επιθετικότητα των ανδρών εναντίον των κοριτσιών και των γυναικών. Σε μια πρόσφατη διαχρονική μελέτη νεαρών στις ΗΠΑ που αφορούσε άτομα ηλικίας 10 έως 15 ετών, με τρία κύματα αξιολόγησης και σε διάστημα τριών ετών, τα άτομα που κατανάλωσαν σκόπιμα βίαιο άσεμνο υλικό, είχαν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες από τα άλλα να εμπλακούν σε σεξουαλικά επιθετική συμπεριφορά».

Τί μπορείτε να κάνετε.

Εξηγείστε στα παιδιά σας πως η ιδιωτικές στιγμές με τον/την σύζυγο πρέπει να χαρακτηρίζονται από σεβασμό στο σώμα και την ψυχή τους. Η σωματική επικοινωνία πρέπει να γίνεται με τιμητικές προδιαγραφές και όχι με παράχρηση ή κακοποίηση για να φέρει χαρά και πληρότητα.

#5 Τα παιδιά που βλέπουν τέτοια θεάματα, τα διαδίδουν και βλάπτουν και άλλα παιδιά

Τα παιδιά που εκτίθενται σε πορνό συχνά εκθέτουν και άλλα παιδιά σε πορνό. Σε ερώτημα έρευνας (4) της Lacy Bentley, που απευθύνθηκε σε εκτεθειμένους ενήλικες άνδρες και γυναίκες σχετικά με την αρχική τους έκθεση στην πορνογραφία, διαπιστώθηκε το εξής εντυπωσιακό:

Το 32% των κοριτσιών και το 40% των αγοριών εκτέθηκαν σε πορνογραφία από κάποιον άλλο, που σχεδόν πάντα ήταν ένα άλλο παιδί.

Το 48% των κοριτσιών και το 49% των αγοριών ανέφεραν ότι υπήρχαν ακόμη ένα ή περισσότερα άλλα παιδιά που συμμετείχαν στην αρχική τους θέαση. (Έχουμε πολλές αναφορές για παιδιά που εκτίθενται σε αυτό το υλικό από άλλα παιδιά στο σχολείο ή μέσα στο σχολικό λεωφορείο.)

Τα παιδιά σπάνια αποκαλύπτουν στους γονείς τους την αρχική τους έκθεση στην πορνογραφία. Αυτό είναι άσχημο γιατί είναι γνωστό ότι η ντροπή και η μυστικότητα αυξάνουν τον κίνδυνο εθισμού. Η έρευνα δείχνει ότι μόνο το 9% των κοριτσιών και το 7% των αγοριών αποκάλυψαν την έκθεσή τους στην πορνογραφία την ίδια ημέρα με την αρχική έκθεση.

Εάν όμως τα παιδιά δεν το αποκαλύψουν την ίδια μέρα, η πιθανότητα να μιλήσουν κάποτε με οποιονδήποτε πριν την ενηλικίωση μειώνεται σημαντικά. Συνολικά, το 31% των συμμετεχόντων δεν είχαν μιλήσει ΠΟΤΕ για την παιδική τους έκθεση στην πορνογραφία.

Τα παιδιά μετά την πρώτη έκθεση επιστρέφουν για περισσότερα. Αφού εκτεθούν κατά λάθος στη πορνογραφία, επιστρέφουν σε μεγάλο ποσοστό για να αναζητήσουν περισσότερο υλικό. Στη μελέτη της Bentley, σχεδόν το 80% όσων εκτέθηκαν επέστρεψαν για να αναζητήσουν περισσότερη πορνογραφία.

Το πορνό συνδέεται με την αύξηση του ποσοστού των παιδιών που προκαλούν τα ίδια παιδική σεξουαλική κακοποίηση ή παρεκκλίσεις. Είναι ο βιαστής που μαθαίνει στα παιδιά να γίνονται και τα ίδια βιαστές προς τα άλλα παιδιά. Είναι τεράστιος ο κίνδυνος βλάβης για τα ανυποψίαστα παιδιά όταν οι έφηβοι βλέπουν τέτοιες εικόνες και στη συνέχεια κάνουν καταχρηστικές σεξουαλικές πράξεις στα μικρότερα παιδιά. Η εύκολη πρόσβαση στην πορνογραφία ενηλίκων στον ψηφιακό κόσμο έχει αυξήσει δραματικά αυτή τη κακή δυναμική στη νεολαία και έχει αναπτύξει προβληματικές σεξουαλικές συμπεριφορές.

Ας λάβουμε υπόψιν τα εξής ανησυχητικά στατιστικά στοιχεία:

Στις ΗΠΑ, σχεδόν το 40% της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών διαπράττεται από ανηλίκους, σύμφωνα με έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης για τα εγκλήματα στην Αμερική.

Η έκθεση του Βρετανικού κοινοβουλίου λέει ότι «έως και το 65% της σεξουαλικής κακοποίησης που υφίστανται τα παιδιά κάτω των 18 ετών διαπράττονται από άτομα κάτω των 18 ετών».

Μια άλλη έκθεση του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρει ότι οι αναφορές για επιβλαβή σεξουαλική συμπεριφορά μεταξύ των παιδιών αυξάνονται. «Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η μέση ηλικία των παιδιών που αρχίζουν να επιδεικνύουν σεξουαλικές συμπεριφορές είναι τα 8 ½ έτη. Το 65% των παιδιών αυτών βρέθηκε να είναι αγόρια και το 35% κορίτσια. Η πλειοψηφία τους ζει στο σπίτι με τους βιολογικούς τους γονείς και περισσότεροι από τους μισούς κατευθύνουν την ανησυχητική τους συμπεριφορά προς ένα αδερφάκι».

Τα παιδιά είναι πιο πιθανό να κακοποιηθούν από τα αδέρφια τους παρά από τους γονείς τους. Περισσότερες από 1 στις 3 περιπτώσεις σεξουαλικής επίθεσης κατά παιδιών στις ΗΠΑ διαπράττονται από άλλους ανήλικους και συχνά τα αδέρφια είναι οι δράστες. Η σεξουαλική κακοποίηση αδελφών είναι πολύ πιο συχνή από την κακοποίηση γονέα-παιδιού.

Τι μπορείτε να κάνετε;

Ξεκινήστε νωρίς να εμβολιάζετε τα παιδιά σας κατά της πορνογραφίας. Μην επιτρέπετε να συμμετέχουν σε δραστηριότητες ή παρέες που έχουν σεξουαλικά χαρακτηριστικά. Να μην κοιτούν φωτογραφίες ή σχετικές ταινίες.

Αποφύγετε να τους διαθέσετε smartphone ή άλλη ατομική συσκευή πρόσβασης στο διαδίκτυο, ακόμη και αν έχουν οι φίλοι τους μέχρι να είναι ώριμα. Αυτό συμβαίνει ιδανικά συνήθως μετά το Γυμνάσιο.

Γίνετε εσείς ο πρώτος αξιόπιστος ειδικός–όχι η Google, το σχολείο και οι φίλοι —στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση για τα παιδιά σας.

Καλλιεργείστε σχέσεις εμπιστοσύνης με αυτά, ώστε να σας μιλήσουν όταν κατά λάθος ή από περιέργεια ή με ευθύνη τρίτων, έλθουν σε επαφή με τέτοιο υλικό και διαβεβαιώστε τα πως δεν θέλετε να τα μαλώσετε, αλλά να τα προφυλάξετε.

Αποτρέψτε την έκθεση όσο το δυνατόν περισσότερο χρησιμοποιώντας λογισμικό φιλτραρίσματος ακατάλληλου περιεχομένου. Μιλήστε με τους γονείς των φίλων των παιδιών σας και μάθετε αν προστατεύουν τα παιδιά τους και τις συσκευές των παιδιών τους.

Μείνετε ενημερωμένοι για τις πιέσεις που αντιμετωπίζουν τα παιδιά σας και από ποιους ώστε να τα βοηθήσετε να μην εκτίθενται.

Μην σταματήσετε να μιλάτε και να διαμαρτύρεστε προς πάσα κατεύθυνση, η πορνογραφική κουλτούρα δεν προβλέπεται να εξαφανιστεί σύντομα και δεν μπορούμε να αφήσουμε τα παιδιά να το αντιμετωπίσουν μόνα τους!

Βοηθήστε τα παιδιά να καλύψουν τις συναισθηματικές τους ανάγκες με υγιείς τρόπους.

Μάθετε τι συμβαίνει στο σχολείο σας, και αντιδράστε κατάλληλα!

Κανένας γονέας δεν θέλει να μιλήσει για το βρώμικο θέαμα, αναγκαζόμαστε όμως καθώς ζούμε στην εποχή που τα παιδιά εκτίθενται σε αυτό από παντού. Σχολικά προγράμματα, αδιάκριτοι εκπαιδευτικοί, φίλοι, ενήλικες, διαδίκτυο, όλοι τα επιβουλεύονται. Είναι αλήθεια όμως πως τα παιδιά μας, οι ψυχές και τα σώματά τους, οι μελλοντικές τους οικογένειες, όλα είναι ιερά και πολύτιμα και για αυτά αξίζει να υποστούμε κάποια ταλαιπωρία ή και αμηχανία. Μπορούμε να τα βοηθήσουμε παραμένοντας δίπλα τους με ενδιαφέρον και δίνοντάς τους τα εργαλεία που χρειάζονται για να απορρίψουν την πορνογραφία από τη μικρή τους ηλικία.

Πηγή στοιχείωνhttps://www.defendyoungminds.com/post/5-proven-ways-porn-harms-kids

Παραπομπές:

1..https://mumdadandkids.gr/oikogeneia/agoria-sto-douz-salos-me-ti-daskala-pou-edeikse-erotikes-skines-se-paidia-dimotikoy-stin-athina

2.https://www.foxnews.com/us/parents-protest-school-after-first-graders-allegedly-force-girl-perform-sex-act-record-it-3.ipad?inf_contact_key=c2ac92e1623ddeee551f60039420e8cd7e470d92b8b75168d98a0b8cac0e9c09

3.https://www.youtube.com/watch?v=3PRDQxhUkVI&index=19&list=PLD0FEBF5C2258525E

4.https://www.defendyoungminds.com/post/gender-childhood-pornography-exposure-new-research

https://mumdadandkids.gr/oikogeneia/otan-ta-paidia-ektithentai-se-asemna-theamata