ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Ἐκδήλωση-ὁμιλία τῆς Ε.ΡΩ. Ἀθήνας στόν ἱερό ναό Παναγίας Φανερωμένης Βουλιαγμένης – 27/3/23

Την Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023, το απόγευμα, η ”Ἑνωμένη Ρωμηοσύνη” καί ὁ ἱερός ναός Παναγίας Φανερωμένης Βουλιαγμένης, τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Γλυφάδας, Ἑλληνικοῦ, Βοῦλας, Βουλιαγμένης καί Βάρης πραγματοποίησαν εκδήλωση-ομιλία με θέμα: ”Ὁ Ἅγιος Πορφύριος ὡς πρότυπο ἀγάπης καί ταπεινώσεως” με ομιλητή τον ιερομόναχο π. Αρτέμιο Γρηγοριάτη (εκ της Ιεράς Μονής Γρηγορίου Αγίου Όρους).

Την εκδήλωση της Ενωμένης Ρωμηοσύνης τίμησε με την παρουσία του ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ.κ. Αντώνιος ο οποίος και ευλόγησε την έναρξη και λήξη της όλης εκδήλωσης.

Ο π. Αρτέμιος Γρηγοριάτης παρουσίασε αναλυτικά τον βίο του Αγίου Πορφυρίου από την παιδική του ηλικία, την παραμονή και άσκηση του Αγίου στο Άγιον Όρος και κατόπιν την δράση του στην Πολυκλινική Αθηνών, στον Άγιο Νικόλαο στα Καλλίσια της Πεντέλης και στο ησυχαστήριο της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Μήλεσι. Το κύριο μέρος της ομιλίας του π. Αρτεμίου εστίασε στους ανεξάντλητους θησαυρούς της θεοπρεπούς διδασκαλίας του Αγίου Πορφυρίου.

Ως ο ίδιος ο Άγιος σημείωνε –όπως μας μετέφερε ο π. Αρτέμιος- σε ένα από τα σαλπίσματα αγάπης: ‘’Ο Χριστός είναι η χαρά, το φως το αληθινό, η ευτυχία. Ο Χριστός είναι η ελπίδα μας. Η σχέση με τον Χριστό είναι αγάπη, είναι έρωτας, είναι ενθουσιασμός, είναι η λαχτάρα του θείου. Ο Χριστός είναι το παν. Αυτός είναι η αγάπη μας, Αυτός ο έρωτάς μας. Είναι έρωτας αναφαίρετος ο έρωτας του Χριστού. Από εκεί πηγάζει η χαρά. Η χαρά είναι ο ίδιος ο Χριστός. Είναι μια χαρά που σε κάνει άλλο άνθρωπο. Είναι μια πνευματική τρέλα, αλλά εν Χριστώ. Σε μεθάει σαν το κρασί το ανόθευτο, αυτό το κρασί το πνευματικό’’.

Στο τέλος της εκδήλωσης το πλήθος των αδελφών μας παρισταμένων –άνω των διακοσίων προσώπων- στο πνευματικό κέντρο του ιερού ναού Παναγίας Φανερωμένης είχε την ευλογία να παραλάβει από τα χέρια του π. Αρτεμίου Γρηγοριάτου το τελευταίο τεύχος του περιοδικού Ε.ΡΩ. της Ενωμένης Ρωμηοσύνης υπό τον τίτλο ‘’Αντίδοτα στην Κρίση’’ καθώς και την ευχή και ευλογία του σεβασμιοτάτου μητροπολίτου Γλυφάδος κ.κ. Αντωνίου.

Η ‘’Ενωμένη Ρωμηοσύνη’’ εκφράζει την ευγνωμοσύνη της προς τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ.κ. Αντώνιο για την άδεια που έδωσε να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση και για το ό,τι την τίμησε με την παρουσία του καθώς και τον ομιλητή π. Αρτέμιο Γρηγοριάτη, ο οποίος ανταποκρίνεται με χαρά κάθε φορά στις προσκλήσεις του Σωματείου μας. Επιπλέον η ‘’Ενωμένη Ρωμηοσύνη’’ ευχαριστεί εξαιρέτως τον κο Νικόλαο Π. Ζαΐρη, αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου ε.τ. για την συνεργασία του στην οργάνωση της εκδήλωσης καθώς και τα μέλη, τους φίλους και συνεργάτες του Σωματείου μας που μας τίμησαν με την παρουσία τους και την εν Χριστώ αγάπη τους.