Νίκου Χειλαδάκη
Δημοσιογράφου-Συγγραφέα- Τουρκολόγου
Ένα καταπληκτικό γεγονός που ερμηνεύτηκε σαν ένα θαύμα της Παναγίας της Καπουσού, (Πορταΐτισσας), στην πόλη Talas της επαρχίας της Καισάρειας της Καππαδοκίας, στην Τουρκία, έφερε πριν από λίγους μήνες στην δημοσιότητα η πρώτη σε κυκλοφορία τουρκική εφημερίδα Ζαμάν.
Σύμφωνα με την ίδια την τουρκική εφημερίδα, στην πόλη αυτή που πριν από την ανταλλαγή των πληθυσμών κατοικούνταν σχεδόν αποκλειστικά από ελληνορθόδοξους χριστιανούς αλλά τουρκόφωνους, δηλαδή οι γνωστοί Καραμανλήδες, είχε κτιστεί από το 1886 ένας περικαλλής ορθόδοξος χριστιανικός ναός αφιερωμένος στην Παναγία την Πορταΐτισσα, στα καραμανλίδικα ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΑΠΟΥΣΟΥ. Να σημειώσουμε εδώ ότι τα καραμανλίδικα ήταν μια τοπική τουρκογενής διάλεκτος που μιλούσαν οι Ρωμηοί χριστιανοί σε κάποιες περιοχές της Καππαδοκίας αλλά γράφονταν με το κλασικό ελληνικό αλφάβητο.
Ο ναός αυτός μετά την αποχώρηση των χριστιανών μετατράπηκε σε τζαμί αλλά κράτησε σαν ένα πολύτιμο κειμήλιο ένα μαρμαρόδετο ιερό ευαγγέλιο που ήταν γραμμένο στην καραμανλίδικη διάλεκτο. Το ελληνορθόδοξο αυτό κειμήλιο που σύμφωνα με τους ίδιους τους Τούρκους ήταν 125 ετών, πριν από δέκα χρόνια κλάπηκε από κάποιους που πίστευαν ότι θα μπορούσαν να κερδίσουν πολλά χρήματα εξ αιτίας της μεγάλης ιστορικής του αξίας.
Φαίνεται όμως πως η Παναγία η Καπουσού δεν άφησε σε ησυχία τους κλέπτες αυτού του κειμήλιου και παρά του ότι πέρασαν δέκα ολόκληρα χρόνια αφού δεν μπόρεσαν να το αξιοποιήσουν αποφάσισαν τελικά να το επιστρέψουν. Έτσι στις 20 Ιανουαρίου του 2011, έκπληκτοι οι μουσουλμάνοι πιστοί που έρχονταν στο τζαμί για την προσευχή αντίκρισαν το ιερό αυτό κειμήλιο να βρίσκεται μπροστά στην κεντρική πύλη του τζαμιού. Αμέσως ειδοποιήθηκε η τοπική διεύθυνση Βακουφιών της Καισαρείας και ο υπεύθυνος έπαρχος με μια μικρή τελετή το τοποθέτησε ξανά σε ένα επιλεγμένο μέρος μέσα στον ιερό ναό που τώρα είναι μουσουλμανικό τέμενος.
Εντυπωσιακή είναι η ανάγνωση του εξωφύλλου του ιερού αυτού κειμηλίου γραμμένη στα καραμανλίδικα που αναφέρει το έτος ιδρύσεως του ναού της Παναγίας της Καπουσού και τον τότε μητροπολίτη Καισαρείας, Ιωάννη, που έκανε τα θυρανοίξια του ελληνορθόδοξου χριστιανικού ναού της πόλης Ταλάς επί εποχής του Σουλτάνου Αμπντούλχαμίτ.