Δημοσιογράφου-Συγγραφέα-Τουρκολόγου
Την έντονη συζήτηση και πολλούς διαξιφισμούς προκάλεσε πρόσφατα στην Τουρκία η αναφορά του Ιησού Χριστού στο Κοράνιο. Συγκεκριμένα σε μια πρόσφατη διάσκεψη που έγινε στην Θεολογική Σχολή του πανεπιστημίου «Ondokuz Mayıs» της Σαμψούντας, το θέμα του Ιησού Χριστού του Κορανίου «άναψε» κυριολεκτικά φωτιές αποκαλύπτοντας τις μεγάλες αντιφάσεις του ιερού βιβλίου των μουσουλμάνων στο ζήτημα των προφητών.
Το πρόβλημα που εμφανίστηκε από το ακροατήριο της συνδιάσκεψης χωρίς να βρεθεί αξιόπιστη απάντηση, δείχνει για άλλη μια φορά αφ’ ενός τις ατέλειες του Κορανίου που οι μουσουλμάνοι το θεωρούν «άκτιστο», δηλαδή σαν ο αυτούσιος Θείος λόγος αντίγραφο του οποίου υπάρχει στον ουρανό και αφ’ ετέρου την άμεση επίδραση που είχε ο Μωάμεθ από διάφορες χριστιανικές πηγές. Το πρόβλημα όπως παρουσιάστηκε είναι η παρουσία και θέση του Ιησού Χριστού σε σχέση με τον Μωάμεθ, αλλά και με την πολυσυζητημένη δευτέρα παρουσία. Όπως είναι γνωστό, ο Ιησούς Χριστός στο Κοράνι εμφανίζεται όχι σαν Θεάνθρωπος αλλά σαν ένας μεγάλος προφήτης προτελευταίος πριν από τον Μωάμεθ ο οποίος θεωρείται ως ο τελευταίος προφήτης. Παράλληλα το Κοράνι αναφέρει ότι στην δευτέρα παρουσία θα εμφανιστεί ο Ιησούς Χριστός, που θα κατέβει απ’ τον ουρανό σαν πιστός μουσουλμάνος και θα κηρύξει και αυτός το Ισλάμ στην ανθρωπότητα. Το μεγάλο ερώτημα που τέθηκε στην συνδιάσκεψη της Σαμψούντας, χωρίς να υπάρξει ικανοποιητική απάντηση, είναι πώς στο ιερό Κοράνι προβάλλεται ο Μωάμεθ σαν ο τελευταίος προφήτης του Θεού, όταν στο ίδιο το Κοράνι αναγράφεται ότι στην δεύτερη παρουσία θα εμφανιστεί ο τελευταίος προφήτης, Ιησούς Χριστός; Μήπως έτσι το Κοράνι μειώνει την παρουσία του Μωάμεθ σε σχέση με τον Ιησού Χριστό;
Τα ερωτήματα αυτά τέθηκαν, όπως αναφέρουν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες, στον αντιπρύτανη της Θεολογικής Σχολής της Σαμψούντας, καθηγητή Mahmut Aydın, κατά την διάρκεια μιας διάλεξής του με τον τίτλο: «Hz İsa Ne Oldu», δηλαδή «Τι έγινε με τον Άγιο Ιησού;». Ο Τούρκος μουσουλμάνος θεολόγος δεν μπόρεσε να δώσει ικανοποιητικές απαντήσεις με αποτέλεσμα να ανέβει ο τόνος των συζητήσεων και μάλιστα να υπάρξουν και αμφισβητήσεις για το θέμα αυτό όπως το παρουσιάζει το Κοράνι, κάτι το πράγματι πρωτοφανές για μουσουλμάνους καθώς το Κοράνι, όπως αναφέραμε και παραπάνω, θεωρείται σαν «άκτιστο» ιερό βιβλίο δηλαδή έχει την ιδία αξία με τον Ιησού Χριστό για τους χριστιανούς. Μάλιστα υπήρξαν και αναφορές για την χριστιανική άποψη που υπάρχει στην Καινή Διαθήκη για την δευτέρα παρουσία και την επανεμφάνιση του Ιησού Χριστού του Σωτήρα και Λυτρωτή του κόσμου. Τελικά και είναι πολύ χαρακτηριστικό, ο Τούρκος θεολόγος, Mahmut Aydın, ανήμπορος να εξηγήσει αυτή την αντίφαση του Κορανίου σχετικά με τον Ιησού Χριστό, αφού επέμενε ότι ο Μωάμεθ είναι ο πιο τέλειος και ο τελευταίος προφήτης κατέφυγε στην θεωρία ότι όλοι οι προφήτες μεταφέρουν το ίδιο μήνυμα από τον Θεό. Στο τέλος δε της διάσκεψης τόνισε ότι δεν μπορεί οι πιστοί να ρίχνουν «σκιές» στην μουσουλμανική θεωρία ότι ο Μωάμεθ είναι ο τελευταίος προφήτης και δεν μπορεί ο Ιησούς Χριστός να επισκιάσει την παρουσία και το μήνυμα του Μωάμεθ.
Όλα αυτά δείχνουν για άλλη μια φορά πως αυτό το μουσουλμανικό επίστρωμα που έχει κυριαρχήσει στην σημερινή Τουρκία, είναι αρκετά σαθρό και συχνά παρουσιάζει σοβαρές ρωγμές στην επικράτειά του. Παράλληλα δείχνουν τις μεγάλες ατέλειες του Κορανίου, του «άκτιστου» βιβλίου για τους απανταχού μουσουλμάνους, σε άλλο ένα σημείο σχετικά με την σύγκριση του Ιησού Χριστού και του «τέλειου» και τελευταίου για τους μουσουλμάνους, προφήτη, Μωάμεθ.
Αποκλειστικά για την ΄΄ΕΝΩΜΕΝΗ ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ΄΄