Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το σύκο

Παρά το γεγονός ότι τα αποξηραμένα σύκα είναι διαθέσιμα όλο το χρόνο, δεν υπάρχει τίποτα σαν τη μοναδική γεύση και την υφή ενός φρέσκου σύκου. Είναι πληθωρικό, συνδυάζει την  γλυκιά γεύση με την ιδιαίτερη υφή της κόκκινης σάρκας του, την ομαλότητα του δέρματός του και την τραγανή υφή των σπόρων του. Στα νότια τμήματα της χώρας τα σύκα μπορεί να τα βρούμε ακόμα και από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο, ενώ στην βόρεια Ελλάδα είναι διαθέσιμα από τα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου μέχρι τα μέσα με τέλη Οκτωβρίου. Τα νωπά σύκα είναι ευπαθή και ευαίσθητα και συνήθως τρώγονται μέσα σε μία έως δύο ημέρες μετά την αγορά τους. Μπορούμε να τα διατηρήσουμε στο ψυγείο για περίπου 4-5 ημέρες. Τα ώριμα σύκα δεν πρέπει να πλένονται μέχρι να είστε έτοιμοι να τα φάτε, ενώ αν τα σύκα δεν είναι ακόμη ώριμα, πρέπει να τα κρατήσετε σε θερμοκρασία δωματίου για να ωριμάσουν. Τα σύκα μπορούν να καταναλώνονται είτε αποφλοιωμένα, είτε με την φλούδα ανάλογα με το πάχος της και την προσωπική προτίμηση του καθενός.

Το σύκο είναι ο καρπός του δέντρου με το επιστημονικό όνομά φίκος ο καρικός (Ficus carica) της οικογένειας των μορεϊδών. Τα φύλλα της συκιάς είναι μεγάλα, έχουν σχήμα καρδιάς και χωρίζονται σε λοβούς. Έχει πλούσιες βαθιές ρίζες, που αναπτύσσονται ακόμα και μέσα σε σχισμές βράχων για την εξεύρεση νερού. Η κόμη του δέντρου φτάνει τα 8 μέτρα. Μπορεί να ευδοκιμήσει σε ξερά, αμμώδη και πετρώδη εδάφη. Υπάρχουν περίπου 600 ποικιλίες σύκων σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα οι ποικιλίες που καλλιεργούνται διακρίνονται, ανάλογα με το χρώμα των σύκων, σε άσπρες, πράσινες και μαύρες και ανάλογα με το αν καρποφορούν μια ή δύο φορές το χρόνο, σε μονόφορες ή δίφορες.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η συκιά είναι ένα από τα παλαιότερα δέντρα στου κόσμου και η καταγωγή της συκιάς φημολογείται ως ασιατική, παρόλ’ αυτά σήμερα αμφισβητείται επειδή κατά τον Ηρόδοτο, δεν καλλιεργούνταν ούτε στη Λυδία, ούτε στην Περσία. Ο ιστορικός της αρχαιότητας αναφέρει μάλιστα ότι βασικός λόγος της εκστρατείας του βασιλιά της Περσίας Ξέρξη, ήταν η κατάκτηση της Αττικής, ώστε να έχει την δυνατότητα να τρώει όχι μόνο αποξηραμένα αλλά και νωπά σύκα. Η τεχνική της καλλιέργειάς της, καταγράφηκε για πρώτη φορά από τον ποιητή Αρχίλοχο, γύρω στα 700 π.X.. Τέλος δεν είναι λίγοι αυτοί που  θεωρούν πως στην Αίγυπτο υπήρξε η πρώτη καλλιέργεια,που αργότερα θα εξαπλωθεί στην αρχαία Κρήτη και στη συνέχεια, γύρω από τον 9ο αιώνα π.Χ., στην υπόλοιπη αρχαία Ελλάδα, όπου και έγινε ένα βασικό είδος τροφίμου στην παραδοσιακή διατροφή. Τα σύκα έχριζαν τέτοιας εκτίμησης από τους Έλληνες που δημιούργησαν νόμους που απαγόρευαν την εξαγωγή των ποιοτικότερων  σύκων και εκείνοι που κατήγγειλαν τους παράνομους εξαγωγείς ονομάστηκαν «συκοφάντες» (είναι τουλάχιστον η μία εκδοχή από τις 10 περίπου με πρωταγωνιστή το σύκο από οπού προέκυψε η λέξη συκοφάντης). Αναφορές για το σύκο γίνονται στην Αγία Γραφή και στα Ομηρικά έπη. O Αριστοφάνης επίσης στο έργο του Ειρήνη μας δίνει ένα πολύ όμορφο κείμενο που περιγράφει ένα ζεστό, σπιτικό γεύμα που περιέχει σύκο.

ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

  • Το σύκο σαν φρούτο είναι χαμηλό σε θερμίδες. 100 g φρέσκου σύκου έχουν μόνο 74 θερμίδες. Ωστόσο, περιέχουν ωφέλιμες για την υγεία φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες των τροφίμων έχουν θετική επίδραση στη διαχείριση του βάρους. Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού λόγω του όγκου τους,  προάγουν την κινητικότητα του εντέρου με αποτέλεσμα να συμβάλλουν στην πρόληψη και αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Επιπλέον, ανόργανα άλατα, βιταμίνες και χρωστικά αντιοξειδωτικά συμβάλλουν πάρα πολύ προς την κατεύθυνση της βέλτιστης υγείας και ευεξίας.
  • Τα φρέσκα σύκα, κυρίως τα Black Mission, περιέχουν καλά πολυφαινολικά φλαβονοειδή αντιοξειδωτικά, όπως τα καροτένια, η λουτεΐνη και το χλωρογενικό οξύ. Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι χλωρογενικό οξύ στα σύκα μας βοηθάει να μειώσουμε τα επίπεδα του σακχάρου και γλυκόζης και ότι τα σύκα βοηθούν στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης σε άτομα που ακολουθούν αγωγή ινσουλίνης (διαβήτη τύπου ΙΙ). Σαν αντιοξειδωτικά η αξία τους είναι συγκρίσιμη με εκείνη των μήλων.
  • Επιπλέον, τα φρέσκα σύκα περιέχουν σε επαρκή επίπεδα αντίοξειδωτικές βιταμίνες  όπως Α, Ε και Κ  που προστατεύουν τον οργανισμό καταστρέφοντας τις ελεύθερες ρίζες στο ανθρώπινο σώμα, οι οποίες βλάπτουν τα κύτταρα. και έτσι μας προστατεύουν από καρκίνους, τον διαβήτη, τις εκφυλιστικές ασθένειες και λοιμώξεις.
  • Τα φρέσκα, καθώς και αποξηραμένα σύκα περιέχουν καλά επίπεδα ομάδα βιταμινών Β όπως η νιασίνη, πυριδοξίνη, φολικό, και παντοθενικό οξύ  απαραίτητες για την ανάπτυξη του ανθρώπινου οργανισμού καθώς συμμετέχουν στον μεταβολισμό λιπών, υδατανθράκων και πρωτεϊνών, είναι καλή πηγή σιδήρου και επομένως πολύ καλή επιλογή για άτομα με αναιμία, για γυναίκες κατά τη διάρκεια της αδιαθεσίας, για τις εγκύους και τις θηλάζουσες. Επιπροσθέτως, παίζει σημαντικό ρόλο στη φυσιολογική κατάσταση και λειτουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων, του δέρματος, του πεπτικού συστήματος, του νευρικού συστήματος και των μαλλιών. 
  • Τα σύκα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ασβέστιο το οποίο απαιτείται για την συντήρηση των υγειών οστών. Το ασβέστιο σε συνδυασμό με το κάλιο βοηθούν στην καλή οστική πυκνότητα, ενώ προστατεύουν από την εμφάνιση οστεοπενίας, οστεοπόρωσης και αρθρίτιδας. Τα σύκα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να βοηθήσουν άτομα με αλλεργίες στα γαλακτοκομικά ή με σοβαρή δυσανεξία λακτόζης
  • Τα σύκα αποτελούν καλή πηγή καλίου, ένα μέταλλο που βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Η χαμηλή κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κάλιο, ειδικά όταν συνδυάζεται με υψηλή πρόσληψη νατρίου, μπορεί να οδηγήσει σε υπέρταση.

(Πηγή: USDA βάση δεδομένων National Nutrient) 

Εις βάθος ανάλυση των θρεπτικών συστατικών: Διατροφική Αξία ανά 100 γρ. (Πηγή: USDA National Nutrient βάσης δεδομένων)

 

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

1.Μπρουσκέτες με κατσικίσιο τυρί και φρέσκα σύκα

Συστατικά:

4 φέτες ζυμωτό χωριάτικο ψωμί

4 σύκα

4 κουτ. σούπας τοπικό κατσικίσιο τυρί

λίγο δυόσμο και λίγο κρέμα μπαλσάμικο

Οδηγίες:

1. Φρυγανίζουμε το ψωμί και απλώνουμε επάνω του το κατσικίσιο τυρί.

2. Κόβουμε τα σύκα στα τέσσερα και τα  βάζουμε επάνω στό τυρί.

3. Ψιλοκόβουμε λίγο δυόσμο, ρίχνουμε μερικές σταγόνες κρέμα μπαλσάμικο και σερβίρουμε.

 

2.Σαλάτα με σύκο, προσούτο και τυρί κρέμα

Συστατικά:

2 φλιτζ. σύκα κομμένα στα τέσσερα, ¼ φλιτζ. μαρμελάδα σύκο, 8 φέτες προσούτο, 4 φλιτζ. ρόκα, μπαλσάμικο ξίδι, ελαιόλαδο, 250 γραμμ. τυρί κρέμα, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Οδηγίες:

1. Σε ένα τηγάνι σιγοβράζετε τη μαρμελάδα σύκο με 1 κ.σ. νερό μέχρι να δέσουν μεταξύ τους τα υλικά.

2. Σε ένα μπολ τοποθετείτε τη ρόκα και την αναμειγνύετε καλά με το ξίδι μπαλσάμικο και το ελαιόλαδο.

3. Σε μια σαλατιέρα βάζετε αρχικά τις φέτες προσούτο, στη συνέχεια τη ρόκα, τα σύκα, αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε καλά, προσθέτετε το τυρί κρέμα, περιχύνετε με το μείγμα της μαρμελάδας σύκο και σερβίρετε.

 

3.Smoothie με σύκο και μπανάνα
Συστατικά:

3-4 φρέσκα σύκα καθαρισμένα, 1 μπανάνα, 1 ½ φλιτζ. γάλα αμυγδάλου, 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας, 1 φλιτζ. πάγο θρυμματισμένο

Οδηγίες:
Χτυπάτε στο μπλέντερ όλα τα υλικά μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα. Όταν γίνει κρεμώδες, τότε το μοιράζετε στα ποτήρια και σερβίρετε αμέσως.

Η ΕΤΑΙΡΙΑ

Η FigArts ασχολείται με την ολοκληρωμένη διαχείριση  νωπού σύκου Black Mission, είναι μία νέα εταιρία, με νέο φρέσκο προϊόν, πολύ ιδιαίτερο και πολλά υποσχόμενο.

Αποστολή των παραγώγων της FigArts είναι να καθιερώσουμε το Black Mission σαν μια φρέσκια γαστρονομική πρόταση σε Ελλάδα  και Ευρώπη. Είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε τις προκλήσεις των αγορών, να προσαρμοστούμε στις απαιτήσεις των πελατών μας και να δημιουργήσουμε ένα αίσθημα εμπιστοσύνης με τους συνεργάτες μας και κατά επέκταση με τους τελικούς καταναλωτές.

Η Έδρα μας βρίσκεται στο Πολύπετρο του δήμου Παιονίας του νομού Κιλκίς σε απόσταση 55χλμ από την Θεσσαλονικη.

Υπεύθυνοι

Ναλμπάντης Γεώργιος  τηλέφωνο: 6974 455 452           

Δουλγέρη-Ναλμπάντη Γεωργία  τηλέφωνο: 6944721610

e-mail : georgenalba@gmail.com

Ιστότοπος: www.figarts.eu

ΤΚ 61007