Οικία Αγίας Φιλοθέης

7

 

(Οικία Μπενιζέλου – Πλάκα, Ακρόπολη)

Η προγονική κατοικία της Αγίας Φιλοθέης ,το Αρχοντικό Μπενιζέλου βρίσκετε στην Πλακά ,Αδριανού 96, και χαρακτηρίζετε ως τυπικό δείγμα αστικής αρχιτεκτονικής της προεπαναστατικής  Αθήνας (15ος – 16ος αι.), επίσης είναι το πιο παλιό σπίτι της πρωτεύουσας.

Η κατοικία ανήκε στην αριστοκρατική οικογένεια του Αθηναίου άρχοντα Άγγελου Μπενιζέλου, η οποία είχε καταγωγή από βυζαντινό οίκο. Ο άρχοντας Άγγελος Μπενιζέλος γεννηθείς το 1490 ήταν πατέρας της Ρεγούλας ή Ρηγούλας Μπενιζέλου, της μετέπειτα μοναχής και αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας (1522 – 1589).

Την οικογένεια της αποτελούσαν οι δυο γονείς  Άγγελος Μπενιζέλος  , Σηρίγη Παλαιολογίνα και η μοναχοκόρη Ρεγούλα Μπενιζέλου. Πορεύθηκε τον έγγαμο βίο σε νεαρή ηλικία  με το κατά πολύ μεγαλύτερό της προύχοντα Ανδρέα Χειλά. Έπειτα από τρία χρόνια συζυγικού βίου , η Ρεγούλα Μπανιζέλου χήρευε και αφιέρωσε την χρόνο της πράττοντας αγαθοεργίες εις την πατρική της κατοικία . Δίχως να περάσει πολύς καιρός , το 1551, έγινε μοναχή με το μοναχικό όνομα Φιλοθέη.

Η μοναχή φιλόθεη πράττοντας χριστιανικό και ανθρωπιστικό έργο προκάλεσε την οργή των Τούρκων. Κατά τη νύκτα της 2ας Οκτωβρίου1588 στο Μετόχι του Αγίου Ανδρέα της οδού Λευκωσίας, κοντά στην Πλατεία Αμερικής,  όπου οι μοναχές τελούσαν ολονυκτία στη μνήμη του Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, πολιούχου των Αθηνών οι τούρκοι  συνέλαβαν την μοναχή Φιλοθέη ,την βασάνισαν και από τα πολλά τραύματά της πέθανε στις 19 Φεβρουαρίου1589. Το σκήνωμά της βρίσκεται στο Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών.

Το Αρχοντικό του Μπενιζέλου, εκεί που έζησε η Αγία Φιλοθέη, είναι μια διώροφη κατασκευή με χαγιάτι, κατά τα πρότυπα της οθωμανικής κατοικίας, με ένα πηγάδι στην μπροστινή αυλή του, ενώ στην πίσω αυλή διέθετε ελαιοτριβείο και πατητήρι, που σώζονται μέχρι σήμερα. Ερειπωμένο σήμερα ορθώνεται πίσω από μια ψηλή μάντρα. Αποτελεί χαρακτηρισμένο ιστορικό διατηρητέο μνημείο και μοναδικό σωζόμενο δείγμα αρχοντικής κατοικίας των μεταβυζαντινών χρόνων για την περιοχή της Αθήνας.

Το Συμβούλιο Μουσείων ενέκρινε ομόφωνα τη μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη του κτηρίου – Μουσείου της οικίας Μπενιζέλων, του αρχοντικού της οδού Αδριανού 96 στην Πλάκα, η οποία είναι η παλαιότερη σωζόμενη οικία της Αθήνας. Η αρχοντική αυτή κατοικία πρόκειται να μετατραπεί σε μουσείο το 2015.

9 1 2 3 8 6 5 4

 

ΠΗΓΕΣ:

–          http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CF%87%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C_%CE%9C%CF%80%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%B6%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%85

–          Λίζα Μιχελή: “Η Αθήνα των Ανωνύμων”, Εκδ. “Δρώμενα”, β’ έκδοση, Αθήνα, 1991.

–          Αγγέλα Κυριακοπούλου: “Η μεταβυζαντινή οικία των Μπενιζέλων”, Εφημ. “Καθημερινή”, 23 Ιουλίου 2005.

–          Εγκυκλοπαίδεια “Πάπυρος – Λαρούς – Μπριτάνικα”, λήμματα “Μπενιζέλος” & “Φιλοθέη η οσία η Αθηναία”, τόμ. 43 & 59, Εκδόσεις Πάπυρος, Αθήνα, 1996.

–          http://www.iefimerida.gr/node/126749#ixzz34ofJhIHH