Ρωμαίικη Πρωτομαγιά 2023 στην Κομοτηνή

Και φέτος η ομάδα της Ενωμένης Ρωμηοσύνης στην Κομοτηνή διοργάνωσε Προσκυνηματική – πρωτομαγιάτικη  εκδρομή στο χωριό Αμβροσία Ροδόπης. Το πρόγραμμα άνοιξε με την επίσκεψη στην γυναικεία Ιερά Μονή Βαθυρρύακος (Φατήριακα) και την προσκύνηση της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας της Φανερωμένης. Στο υπαίθριο αρχονταρίκι της μονής μάς μίλησε η γερόντισσα και αναφέρθηκε  στην ιστορία του μοναστηριού, την ανεύρεση της εικόνας και σε θαύματα, παλαιότερα και νεότερα που καταγράφηκαν στην μονή.

Στην συνέχεια η ομάδα των προσκυνητών μετέβη στην Αμβροσία, στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου όπου φυλάσσεται η εικόνα της Παναγίας της Πέτρας, που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από το χωριό τους, την Πέτρα της Ανατολικής Θράκης της επαρχίας Σαράντα Εκκλησιών. Εψάλη παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο και η ομήγυρις συγκεντρώθηκε στον αύλειο χώρο όπου παλιά βρισκόταν το δημοτικό σχολείο του χωριού, το οποίο είναι κλειστό εδώ και χρόνια.

Οι παρευρισκόμενοι απήλαυσαν τον καφέ και τα κεράσματα που έφερε κάθε οικογένεια μαζί της και μοιράστηκαν σε όλους. Για την ιστορία των κατοίκων του χωριού, την καταγωγή τους, την προσφυγιά και την εικόνα της Παναγίας της Πετρινιάς, μας μίλησε ο κύριος Τσελεπίδης Παναγιώτης, που παρά την ηλικία των 92 ετών μας περιέγραψε με γλαφυρότητα και με λεπτομέρειες στοιχεία από την κοινωνική, οικονομική, θρησκευτική ζωή των κατοίκων (και μετέπειτα προσφύγων) της Πέτρας.

Αμέσως μετά μοιράστηκε το μεσημεριανό, και η παρέα μας, αποτελούμενη φέτος από περίπου 160 άτομα κάθε ηλικίας, χόρεψε υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής, από το μουσικό συγκρότημα της νεολαίας μας.

Ευχαριστούμε την Παναγιά μας που μας αξίωσε και φέτος τέτοιας ευλογίας και τους αδελφούς που κοπίασαν με πολλή προσωπική εργασία για την ευόδωση της συνάντησης. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους κατοίκους του χωριού και τον Σύλλογο Γυναικών Αμβροσίας, που συμμετείχαν ενεργά σε ολόκληρη τη δράση και μας εξασφάλισαν τραπεζοκαθίσματα και στέγη, που μας προστάτεψε από την ελαφριά βροχή που έπεφτε κατά διαστήματα.

Δόξα τω Θεω πάντων ένεκεν !