Γιορτή του Αγίου Γεωργίου στα Άνω Δολιανά

Αυτή την Κυριακή, 23 Απριλίου, λαμβάνει χώρα το θρησκευτικό έθιμο της μεταφοράς της εικόνας του Αγίου Γεωργίου από τα Κάτω Δολιανά Κυνουρίας στα Άνω Δολιανά με τα πόδια.

Το έθιμο αυτό είναι γνωστότερο όταν μεταφέρεται η εικόνα του Αγίου αντίστροφα, από τα Άνω Δολιανά στα Κάτω, την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου, πάντοτε με τα πόδια, σε μια διαδρομή πολλών χιλιομέτρων μέσα από τα βουνά. Σε αυτή την διαδρομή του Νοεμβρίου η οποία διαρκεί 8 ώρες, προσέρχεται κόσμος από όλη την Ελλάδα, ακόμη και με μισθωμένα λεωφορεία, προκειμένου να συμμετάσχει στην πεζοπορία και να πάρει την ευλογία του Αγίου και γίνεται έτσι η λιτανεία αυτή ένα μεγάλο πεζοπόρο πανηγύρι προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου.

Αυτή την Κυριακή όμως, επειδή η ανοδική, ορεινή πεζοπορία είναι δυσκολότερη, η συμμετοχή είναι πιο περιορισμένη στους νεωτέρους, οι οποίοι και κουβαλούν την μεγάλη εικόνα του Αγίου στις πλάτες τους με ειδικούς ιμάντες. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ακολουθεί παραδοσιακή λαχειοφόρος αγορά με αντικείμενα προσφερόμενα από τον κόσμο.

Ο Άγιος Γεώργιος είναι ο προστάτης του χωριού και με την θαυματουργή εικόνα του έχει καταγράψει σωρεία θαυμάτων για την προστασία του χωριού. Έχει διασώσει το χωριό από μια θανατηφόρο πανδημία, έχει επαλειμμένα διασώσει το χωριό από πυρκαγιές οι οποίες πάντοτε σταματούσαν ανεξήγητα στα όρια του κατάφυτου Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου, έχει θεραπεύσει πάμπολλους χωριανούς και μη από ασθένειες, και πολλές άλλες θαυματουργικές παρεμβάσεις του Αγίου.

Και τις τρείς φορές κατά τις οποίες η εικόνα του Αγίου είχε κλαπεί, ευρέθη με θαυματουργικό τρόπο. Δεν είναι λίγες οι μαρτυρίες ευλαβών χωρικών, τότε που οι καρδιές των ανθρώπων ήσαν απλές, όχι πολύ παλιά, οι οποίοι όχι μόνον άκουσαν τον Άγιο επάνω στο άλογό του, αλλά τον είδαν και του μίλησαν.

Είναι πολύ φτωχά τα λόγια για να περιγράψουν την θέση που κατέχει ο Άγιος Γεώργιος στις καρδιές των Δολιανιτών, από μικρού παιδιού μέχρι και του γεροντότερου. Ίσως μιλούν καλύτερα τα αμέτρητα τάματα τα οποία φέρει επάνω της η εικόνα.