Την Κυριακή 13 Αυγούστου 2023 φίλοι και μέλη της Ε.ΡΩ. απο την Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου μαζί με μέλη της ομάδας νεότητος επισκεφθήκαμε την Ιερά Μονή Παναγίας Κατερινούς που βρίσκεται στα νότια της λίμνης Τριχωνίδας, σε πυκνόφυτη περιοχή, και στη βόρεια πλαγιά του όρους Αρακύνθου (ή Ζυγού), τρία χιλιόμετρα πάνω από το χωριό Γαβαλού Μακρυνείας, του Δήμου Αγρινίου. Η προσωνυμία «Κατερινού» πιθανότατα δηλώνει τοπωνύμιο. Τοπική παράδοση αναφέρει ότι κάποια βοσκοπούλα με το όνομα Κατερίνα έβλεπε παράδοξο φως και άκουσε ουράνια φωνή, που την καθοδήγησε να βρει εικόνα της Παναγίας στο σημείο που φεγγοβολούσε το θείο φως. Η Κατερίνα έλαβε την παραγγελία από την Παναγία να κτίσει εικονοστάσι στο σημείο εκείνο, για να προσεύχονται οι περαστικοί και να αγιάζονται. Στην ουράνια αυτή αποκάλυψη, στηρίζεται η ίδρυση αργότερα του μοναστηριού της Παναγίας της Κατερινούς, ιστορία γνωστή και από άλλα μοναστήρια της Παναγίας, τα οποία δημιουργήθηκαν με παρόμοιο τρόπο (όπως η Παναγία Προυσού, η Παναγία της Τατάρνας, η Μονή Μεγάλου Σπηλαίου, η Παναγία η Τρυπητή του Αιγίου κ.ά.).
Οι φίλοι της Ε.ΡΩ. αφού παρακολούθησαν τον τελευταίο παρακλητικό κανόνα προς τιμήν της Παναγίας για την φετινή περίοδο του δεκαπενταυγούστου, δέχτηκαν τη ζεστή φιλοξενία των μοναζουσών και ιδιαιτέρως της καθηγουμένης Γερόντισσας Μαριάμ. Η Γερόντισσα μίλησε στην ομήγυρη για το σημαντικό ρόλο της Παναγίας στη ζωή μας και ζήτησε να απευθυνόμαστε προς Αυτήν αφού είναι το “μεγάλο δώρο του Θεού προς τον άνθρωπο”, όπως χαρακτηριστικά τόνισε. Εν συνεχεία, απευθύνθηκε προς τους νέους και τους προέτρεψε να πραγματοποιήσουν τους στόχους τους και τα όνειρά τους μέσα από σκληρή προσπάθεια και δουλειά.
Ακολούθως, μας ξενάγησε στη βιβλιοθήκη – μουσείο της Μονής και μας συνόδευσε μέχρι την έξοδο για να μας αποχαιρετήσει και να μας προσκαλέσει οποιαδήποτε άλλη στιγμή επιθυμήσουμε να επισκεφθούμε την ιστορική Μονή της Παναγίας Κατερινούς.
Η επίσκεψη μας ωφέλησε πνευματικά λίγες μέρες πριν τη μεγάλη γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και μας έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίσουμε το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας αλλά και να παρηγορηθούμε από το λόγο της Γερόντισσας Μαριάμ, που αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο για την περιοχή τόσο με την μόρφωσή της όσο και με την προσφορά της για πολλά χρόνια στην εκπαίδευση που υπηρέτησε από θέσεις ευθύνης πριν δεχθεί το μοναχικό της σχήμα.