Ενωμένη Ρωμηοσύνη στην Κατερίνη: Προσκυνηματική εκδρομή στην Κόνιτσα (17-18/6)

Μέλη και φίλοι της ΕΡΩ στην Κατερίνης πραγματοποίησαν προσκυνηματική εκδρομή, το Σαββατοκύριακο 17 & 18 Ιουνίου, στα ιερά χώματα της Ηπείρου και συγκεκριμένα στην ηρωική και αγιοτόκο  Κόνιτσα. Ξεκινήσαμε από Κατερίνη με άσχημες καιρικές συνθήκες, αλλά οι προσευχές του Οσίου Παϊσίου, χωρίς υπερβολή μας βοήθησαν εμφανώς!

Στο δρόμο μας προς τα Γιάννενα περάσαμε από το χωριό Χρυσοβίτσα και προσκυνήσαμε τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας. Από εκεί με έκδηλη τη χάρη και προστασία της φτάσαμε στην ιερά Μονή Μολυβδοσκέπαστης, που βρίσκεται στα σύνορα της Βορείου Ηπείρου. Εκεί μας υποδέχτηκε ο ιερομόναχος της Μονής π. Ισαάκ. Ψάλλαμε σύντομα την παράκληση στην «Πωγωνιανίτισσα», και προσκυνήσαμε με ευλάβεια τη χαριτόβρυτη εικόνα της. Στη συνέχεια ο π. Ισαάκ μας είπε με λίγα λόγια την ιστορία της Μονής και της ιεράς εικόνας που, επωνομάζεται «Πωγωνιανίτισσα». Μετά ψάλλαμε τρισάγιο στους τάφους του μακαριστού  Σεβαστιανού, του επισκόπου της θυσίας και του χρέους, και του πρώτου καθηγουμένου π. Θεοδώρου Διαμάντη. Προτού αναχωρήσουμε πήραμε την ευχή του Καθηγουμένου της Μονής π. Αρσενίου και γεμάτοι πνευματική και υλική τροφή (μοναστηριακή μακαρονάδα) πήγαμε στην Κόνιτσα.

Εκεί μας περίμεναν  φίλοι και αδελφοί  και ο παπα-Μιχάλης μας άνοιξε τον ιερό Ναό του αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Προσκυνήσαμε τα ιερά λείψανα του αγ. Κοσμά και του νεομάρτυρος αγ. Ιωάννου του εκ Κονίτσης. Με συναισθήματα ιερά και ευλαβική διάθεση  επισκεφτήκαμε το σπίτι του Οσίου Παϊσίου. Εκεί με πολλή αγάπη και προθυμία τα ανήψια  του αγίου, η Μαρία, και ο Χρήστος, μας ξενάγησαν . Είχαμε μοναδική και ξεχωριστή εμπειρία να δούμε και να ζήσουμε, έστω και για λίγο, στο λίκνο που μεγάλωσε ο άγιος! Μας εντυπωσίασαν τα ιερά κειμήλια και έργα του ( Εικονοστάσι, σκαλιστή εικόνα, που δείχνει το θεόπτη Μωυσή να παραλαμβάνει τις πλάκες της Διαθήκης στο όρος Σινά, προσωπικά αντικείμενα του αγίου, φωτογραφίες με τους γονείς και τα αδέλφια του). Ακόμα είδαμε και τους βίους των αγίων που μελετούσε ο άγιος από μικρός και μιμήθηκε κατά γράμμα τη ζωή τους.

Με όλα αυτά τα πνευματικά εφόδια κατεβήκαμε στην κάτω Κόνιτσα, στη γέφυρα του Αώου και πήραμε το δρόμο για το Μοναστήρι του Στομίου, το περιβολάκι της Παναγίας όπως το αποκαλούσε ο άγιος. Για να φτάσουμε έπρεπε να διανύσουμε μιάμιση ώρα και πλέον ποδαρόδρομο! Δεν  πτοηθήκαμε όμως γιατί επιθυμία μας ήταν να προσκυνήσουμε τα αγιασμένα χώματα που πότισε ο άγιος με τους ασκητικούς του ιδρώτες και τα δάκρυά του. Ανεβαίνοντας τον ίδιο δρόμο που βάδισε ο άγιος μαζί με τη απαράμιλλη φυσική ομορφιά αισθανόμασταν μια ιδιαίτερη ευωδία και χάρη, που αναδύονταν από όλη την περιοχή! Λησμονήσαμε έτσι  προβλήματα, στενοχώριες και κόπο! Νιώσαμε ζωντανή την  παρουσία,  προστασία και ευλογία του αγίου! Ακόμα και για τον καιρό μας φρόντισε, δεν έβρεξε ούτε σταγόνα, γιατί με βροχή, σχεδόν αποκλείεται η ανάβαση. Με αυτές τις ιδιαίτερες ευλογίες φτάσαμε στο Μοναστήρι, όπου με πολλή αγάπη μας δέχτηκε ο Γέροντας π. Κοσμάς και ο μοναχός Παύλος. Αφού για λίγο ξεκουραστήκαμε και τακτοποιηθήκαμε, με το τάλαντο μας κάλεσε ο μοναχός π. Παύλος για εσπερινό. Ο Γέροντας, Καθηγούμενος της Μονής, με αγάπη και θυσία, καθότι υπέργηρος και ασθενής, τέλεσε τον εσπερινό, στον οποίο ψάλλαμε, προσευχηθήκαμε και γευτήκαμε τα ουράνια γλυκίσματα, που με μυστικό τρόπο μας κέρασε ο άγιος Παΐσιος! Την επομένη, Κυριακή πρωί, τέλεσε τον όρθρο και τη Θεία Λειτουργία ο ευλαβέστατος π. Βασίλειος Αθανασόπουλος, ιερέας  της ιεράς Μητροπόλεως  Κονίτσης. Σε όλες τις ιερές ακολουθίες και κυρίως στη Θεία Λειτουργία ζήσαμε στιγμές ουράνιες! Οι ψυχές μας αναπαύτηκαν, γαλήνεψαν και με ευγνωμοσύνη δοξολόγησαν και ευχαρίστησαν τον Τριαδικό Θεό, που μας αξίωσε τόσων και τέτοιων δωρεών!  Προσευχηθήκαμε για τα προσωπικά και οικογενειακά μας θέματα και προβλήματα. Για τη Νεολαία μας, για την Πατρίδα μας, για την Εκκλησία μας και για την Ενωμένη  Ρωμηοσύνη! Από το Μοναστήρι φύγαμε γεμάτοι χάρη και χαρά πνευματική! Οι με πολλή αγάπη ευχές  του Γέροντος π. Κοσμά μας ενίσχυσαν και μένουν ζωντανές στη μνήμη μας και στην καρδιά μας. Τον ευχαριστούμε και προσευχόμαστε  να τον σκεπάζει η Παναγία, να του δίνει δύναμη και υπομονή να σηκώνει το σταυρό της ασθενείας του.

Στη συνέχεια κατεβήκαμε στην Κόνιτσα και πήγαμε στην Αγία Βαρβάρα όπου ο άγιος  έφηβος είδε τον Χριστό! Μετά  γευματίσαμε σε εστιατόριο κοντά στον  ποταμό Αώο!

Το απόγευμα της Κυριακής γυρίσαμε στα Γιάννενα, όπου επισκεφτήκαμε και προσκυνήσαμε τον τάφο, την οικία και τα ιερά  Λείψανα του αγίου Γεωργίου, του  νεομάρτυρος!

Το προσκύνημά μας, με τη χάρη της Παναγίας μας και τις προσευχές του αγίου Παϊσίου ήταν μια πνευματική ευκαιρία και μοναδική εμπειρία! Όλοι μείναμε ευχαριστημένοι! Ευχή και προσευχή μας να μας συνοδεύει το έλεος του Θεού, οι προσευχές των αγίων μας!  Να ζούμε με μετάνοια και προσευχή!