Ρωμαίικη Πρωτομαγιά

Την Πρωτομαγιά η ομάδα της Ενωμένης Ρωμηοσύνης στην Κομοτηνή διοργάνωσε προσκυνηματική εκδρομή στο χωριό Ιάσιο της Ροδόπης. Εψάλη παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ιασίου, όπου στεγάζεται η εικόνα της Θεοτόκου “Ρόδον Αμάραντον” που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από το χωριό Τρυφώνιο Κεσσάνης Ανατολικής Θράκης πριν από 100 χρόνια. Για την θαυμαστή ιστορία της εικόνας και την συντήρησή της μας μίλησε ο Αμπατζιάνης Θεοδόσης.

Ακολούθησε γνωριμία με την περιοχή και την ιστορία της. Ξεναγηθήκαμε στο οικογενειακό λαογραφικό εκθετήριο της οικογένειας Καρακούση και περπατήσαμε δίπλα στο φράγμα Ιασίου, που δημιουργήθηκε πρόσφατα και αποτελεί πλέον ένα μοναδικό υδροβιότοπο, βαθιά μέσα στην καρδιά της ελληνικής υπαίθρου. Μετά την παράκληση, η πολυπληθής παρέα μας, περίπου 120 άτομα κάθε ηλικίας, απήλαυσε καφέ και κεράσματα στον προαύλιο χώρο έξω από το δημοτικό σχολείο Ιασίου.

Το μεσημεριανό γεύμα δόθηκε στο αλσύλλιο έξω από το παρεκκλήσιο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης με συνοδεία ζωντανής μουσικής από τον Θεοδόση Αμπατζιάνη, που δέχτηκε με πολλή χαρά να παίξει, συνοδευόμενος από το μουσικό συγκρότημα της νεολαίας μας. Εορτάστηκε η Πρωτομαγιά με παραδοσιακή μουσική, χορό και τραγούδι. Ευχαριστούμε το Θεό που μας αξίωσε τέτοιας ευλογίας και τους αδελφούς που κοπίασαν με πολλή προσωπική εργασία για την ευόδωση της συνάντησης.