Ιερά Παράκληση της Ενωμένης Ρωμηοσύνη στο Καρπενήσι στον πολιούχο Άγιο της πόλης

 
 
Την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2024 φίλοι και μέλη της ΕΡΩ συμμετείχαμε στην παράκληση προς τιμή του πολιούχου μας του Αγίου Νικολάου του Καρπενησιώτη ή του παντοπώλη στον ομώνυμο Ναό της περιοχής.
Ο Νικόλαος γεννήθηκε στο Καρπενήσι από γονείς ευσεβείς (ανήκε, κατά παράδοσιν σωζομένην προφορικώς μέχρι σήμερα, στην οικογένεια Καρανίκα), που φρόντισαν και για τη δική του ευσέβεια και μόρφωση. Σε ηλικία 15 χρονών βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, υπηρετώντας στο παντοπωλείο του πατέρα του, στο Ταχτά Καλέ. Κάποιος κουρέας Τούρκος όμως, που του μάθαινε την τουρκική γλώσσα, του έδωσε να διαβάσει την Τούρκικη ομολογία πίστης, μπροστά σε μάρτυρες, χωρίς ο Νικόλαος να γνωρίζει τίποτα. Όταν του είπαν ότι γίνεται Τούρκος, ο Νικόλαος αμέσως ομολόγησε την πίστη του στον Χριστό. Η δυναμική απάντηση που έδωσε στον κριτή, έκανε τους Τούρκους να τον βασανίσουν μέσα στη φυλακή με τον πιο άγριο τρόπο. Παρ’ όλα αυτά όμως, ο Νικόλαος έμεινε ακλόνητος στην πίστη του. Έτσι, τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 1672 μ.Χ. τον αποκεφάλισαν. Ήταν 15 χρονών.
 
…….”Εγώ χριστιανός είμαι και τον Χριστό μου πιστεύω για αληθινό Θεό. Οι τιμές και τα οφίκια που μου τάζεις, δεν μου χρειάζονται. Εγώ τον Χριστό μου δεν αρνούμαι, τον Χριστό πιστεύω, για το όνομα του θα πεθάνω, Τούρκος δεν γίνομαι”… Αυτή ήταν η δυναμική απάντηση του νεαρού Νικολάου στον κριτή, όταν με πλεκτάνη προσπάθησαν να τον εξισλαμίσουν.
 
Το λείψανο του ενταφιάστηκε στο Μοναστήρι της Παναγίας Χάλκης. Αργότερα η κάρα του Αγίου, μεταφέρθηκε στην Ιερά Μονή Ξηροποτάμου του Άγιου Όρους.
Μέρος των λειψάνων τού βρίσκονται στις μονές Γρηγορίου Αγίου Όρους και Τατάρνας Ευρυτανίας , η δε σιαγόνα του βρίσκεται στην Μονή Προυσσού Ευρυτανίας και απότμημα του Ιερού λειψάνου του βρίσκεται στον ομώνυμο ναό στο Καρπενήσι.
 
Σπουδαίες πληροφορίες για το μαρτύριο του νεαρού Αγίου έδωσε ο τότε γραμματέας της Γαλλικής πρεσβείας στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος είχε εντυπωσιασθεί από το σθένος και την πίστη του Νικολάου.
 
Ευχόμαστε ο έφηβος Αγιος Νικόλαος στην σύγχρονη εποχή που ζούμε και με τη κρίση αξιών που βιώνουμε να γίνει πρότυπο για μικρούς και μεγάλους